Els edils Mariano Valera i María José Martínez, acompanyats per l’autor de les instantànies, Jesús Montañana, assisteixen a l’obertura de l’exposició a l’Aula Cultural de la Fundació Mediterrani
El drama de la violència de gènere en 25 instantànies. L’exposició ‘Lo que no se ve’, del fotògraf valencià Jesús Montañana, arriba a l’Aula Cultural de la Fundació Mediterrani de la mà de Casa de la Dona de la Regidoria d’Igualtat. La mostra repassa llocs del país on es van cometre feminicidis durant l’any 2017. El regidor de l’àrea, Mariano Valera, i l’edil d’Educació, María José Martínez, acompanyats per l’artista, han inaugurat l’exposició i han guardat un minut de silenci per la dona esquarterada a última hora de la nit d’ahir a Torreveja.
“La mostra denuncia aquesta xacra: l’assassinat de dones pel mer fet de ser-ho. No obstant això, és la punta de l’iceberg, ja que milers d’elles pateixen violència vicària, psicològica, simbòlica, econòmica… que minven la seua autonomia i la seua autoestima, tant en l’àmbit de la parella com en el treball, als carrers i en la majoria d’espais de la seua vida personal”, ha lamentat Valera. “Des de 2003 han sigut assassinades 1.117 víctimes mortals per les seues parelles i exparelles, segons les xifres oficials del Ministeri d’Igualtat. Però són molts més els homicidis no íntims i que no reflecteixen les xifres oficials”, ha recalcat.
De fet, sobre això versa l’exposició: “Sobre l’abús de la força de l’home cap a la dona o cap a les xiquetes”, ha resumit el fotògraf. “El meu treball parla de la violència masclista, perquè sota el terme oficial de ‘violència de gènere’ quedaven fora les víctimes que eren prostitutes, menors o aquelles que no coneixien directament el seu agressor, com en el cas de Diana Quer”, ha explicat Montañana.
“Van ser molts quilòmetres, notícies i investigació per a arribar als llocs de les 25 fotos que formen una exposició dura però real” i l’autor reconeix que “només és un exemple, perquè en 2017 va haver-hi més assassinades”. De l’experiència, destaca que ha aprés que “no existeix un únic perfil d’agressor ni de víctima”, i que pot ocórrer “en qualsevol lloc”. Així mateix, ha sol·licitat als qui vegen les seues instantànies que “les miren amb la intenció amb la qual les vaig prendre: conscienciar d’un problema que és ací i que hi existeix”.
‘Lo que no se ve’ romandrà a les instal·lacions de la Fundació Mediterrani fins al 30 de novembre, de dilluns a dissabte, de 10.00 a 14.00 i de 15.00 a 18.00 hores, i els diumenges únicament en horari matinal, per la qual cosa, Valera, després d’agrair l’assistència als presents –en particular a Montañana–, ha convidat tota la ciutadania a visitar una exposició en consonància amb els objectius de la Regidoria a través de Casa de la Dona: “Sensibilitzar, previndre i promoure accions que mobilitzen la població contra la violència masclista; remoure consciències i provocar el canvi social”.
“Considere clau propiciar la ruptura del silenci entorn de la violència masclista, perquè cada dona assassinada i cada cas de violència de gènere és un fracàs col·lectiu”, ha expressat l’edil.