La Regidoria d’Igualtat, Drets Socials i Polítiques Inclusives se suma al Dia Internacional Sense Jocs d’Atzar, que es commemora hui divendres
Segons dades de l’Observatori Espanyol de les Drogues i les Addiccions del Ministeri de Sanitat, 680.000 espanyols són ludòpates. Per això, la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) de la Regidoria d’Igualtat, Drets Socials i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament d’Elx, se suma al Dia Internacional Sense Jocs d’Atzar, que es commemora hui divendres 29 d’octubre, amb una campanya per a conscienciar i previndre sobre els efectes perjudicials de l’addicció al joc.
Enguany presenta una novetat sobre aquest tema, amb l’oferiment als centres educatius de secundària del programa dissenyat per la UMH per a la prevenció escolar anomenat ‘Què et jugues?’, dirigit a l’alumnat de secundària. A més, durant aquests mesos, es realitzaran diverses accions en l’àmbit comunitari. Així mateix, per a novembre, l’edil de l’àrea, Mariano Valera, ha avançat que s’organitzarà un fòrum deliberatiu, també juntament amb la UMH, sobre la prevenció de l’abús del joc d’apostes, de l’entorn digital a l’àmbit local.
Sota el context actual, i d’acord amb el marc normatiu, la campanya de la Regidoria pretén previndre de l’abús del joc d’apostes enfocada al públic en general. Per tot això, des de la UPCCA, i seguint els objectius marcats en el Pla Municipal de Prevenció de Conductes Addictives, es continua treballant mitjançant la posada en marxa de diverses accions des de l’àmbit familiar, l’educatiu i el comunitari.
“Des d’aquesta Regidoria volem sensibilitzar la ciutadania sobre la problemàtica que comporta l’abús del joc d’atzar, i, sobretot, volem transmetre a les famílies la importància de la protecció dels menors en aquesta mena de pràctica”, ha manifestat Valera.
Un problema que combaten les administracions
L’addicció al joc provoca greus problemes a la societat, ja que, com qualsevol addicció, amb substància o sense aquesta, implica efectes importants en la salut de les persones, que es tradueixen en costos col·lectius com l’assistencial o el farmacològic, entre altres.
A causa de l’impacte que ocasiona, en l’àmbit social i econòmic, urgeix la necessitat de la posada en marxa de polítiques dirigides a sensibilitzar la població sobre la problemàtica de l’addicció al joc. És per això que, entre les polítiques d’àmbit nacional, destaca l’Estratègia Nacional sobre Addiccions 2017-2024, de la Delegació del Govern per al Pla Nacional sobre Drogues, en la qual es fa especial èmfasi en els jocs d’aposta, així com en els videojocs i en altres addiccions a través de les noves tecnologies.
També la Direcció General d’Ordenació del Joc desenvolupa el Programa de Joc Responsable per a previndre l’aparició de comportaments addictius i per a protegir els col·lectius particularment sensibles que no han de realitzar activitats de joc, com ara menors o autoprohibits.
En l’àmbit autonòmic, són diversos els governs regionals que han desenvolupat un decidit marc normatiu i que han impulsat accions dirigides a previndre el joc problemàtic. A la Comunitat Valenciana, la Llei 1/2020, d’11 de juny, de regulació del joc i de prevenció de la ludopatia a la Comunitat Valenciana indica, en el seu preàmbul, que “tant la prevenció com el tractament del joc patològic tenen un caràcter multidimensional i multidisciplinari; és per això que en l’àmbit de les competències del Consell s’han de desenvolupar activitats, en col·laboració amb altres administracions públiques i amb entitats socials”.