L’Ajuntament d’Elx, premiat amb el segell Infoparticipa per tercera vegada consecutiva per la transparència del seu web municipal

L’Ajuntament d’Elx, premiat amb el segell Infoparticipa per tercera vegada consecutiva per la transparència del seu web municipal

L’edil de l’àrea, Puri Vives, va recollir a València el guardó, concedit per l’Observatori de Governança, Transparència i RSC de la Universitat CEU UCH juntament amb el Grup d’Investigació ComSET de la Universitat Autònoma de Barcelona


 

En la jornada del dijous 21 d’octubre, es va celebrar al paranimf de la Universitat CEU Cardenal Herrera (CEU UCH), a València, l’acte de lliurament dels segells Infoparticipa 2020 als ajuntaments i les diputacions més transparents de la Comunitat Valenciana. Una acreditació que atorga l’Observatori de Governança, Transparència i RSC de la CEU UCH, juntament amb el Grup d’Investigació ComSET (Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència) de la Universitat Autònoma de Barcelona. En aquesta tercera edició de l’estudi, que avalua la transparència de les webs municipals a partir de 52 indicadors, només 7 dels 542 ajuntaments analitzats, juntament amb les Diputacions de València i d’Alacant, han aconseguit el 75% de compliment necessari per a aconseguir l’acreditació, d’acord amb la metodologia del Mapa Infoparticipa, on s’integren els resultats de la Comunitat Valenciana.

Ajuntaments i diputacions premiats

Les webs dels Ajuntaments d’Elx, de València, de Gandia i de Castelló de la Plana, amb 50 indicadors, han aconseguit un 96% de compliment. En representació d’aquests municipis van recollir el segell Infoparticipa 2020 Puri Vives, regidora de Política de Majors, de Participació Ciutadana, de Transparència i Responsabilitat Social de l’Ajuntament d’Elx –aquesta administració ha obtingut l’Infoparticipa en les tres edicions que porta entregant-se aquest segell–; Pilar de la Torre, cap de Secció de Transparència del Servei de Transparència i Govern Obert de l’Ajuntament de València; Ignasi García, regidor de l’Ajuntament de Castelló; i, per part de l’Ajuntament de Gandia, Gloria Sanmiguel, responsable de l’Àrea de Modernització i Delegada de Protecció de Dades, i Mar León, tècnica de Modernització i responsable de Transparència.

Per part dels municipis, Onda, amb 51 indicadors, és l’ajuntament de la Comunitat Valenciana que compta amb un major percentatge de compliment (98%). El seu regidor de Joventut, Innovació i Biblioteques, Vicente Bou, va recollir el segell Infoparticipa. Dénia, amb 47 indicadors i un 90% de compliment, i Rafelbunyol, amb 45 indicadors i un 86% de compliment, completen la llista de premiats a la CEU UCH. Melania Ivars Rojas, regidora delegada en matèria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de Dénia, i Francisco Alberto López, alcalde de Rafelbunyol, van recollir els segells Infoparticipa 2020 en representació dels seus consistoris.

Quant a les diputacions guardonades, Vicente Boquera, secretari general de la Diputació de València i Antoni Canet Martínez, cap de Servei de Transparència, BOP i Impremta de la Diputació d’Alacant, van rebre els segells Infoparticipa 2020 de mans del rector de la CEU UCH, Vicente Navarro de Luján. La Diputació de València compleix amb 46 indicadors (93,8%) i la d’Alacant amb 45 dels 52 indicadors (91,8%) analitzats en l’estudi de l’Observatori de Transparència de la CEU UCH.

Els investigadors van analitzar 52 indicadors de transparència en les pàgines d’internet de 542 municipis valencians i de les diputacions provincials de la Comunitat Valenciana per a atorgar aquests segells tan sols a 9 entitats
Acte de lliurament

L’acte de lliurament dels segells Infoparticipa 2020, es va celebrar ahir al matí al paranimf de la CEU UCH i va ser presidit pel rector d’aquesta universitat, Vicente Navarro de Luján; el president de la Diputació de València, Toni Gaspar; el secretari autonòmic de Participació i Transparència de la Generalitat Valenciana, Antoni Llorente; el director de l’Agència Valenciana Antifrau, Joan Llinares, i la vocal del Consell de Transparència de la Generalitat Valenciana, Emilia Bolinches.

Durant l’acte, el professor Hugo Aznar, codirector de l’Observatori de Governança, Transparència i RSC de la CEU UCH, va presentar els resultats de l’estudi de 2020 i el llibre editat per Tirant Humanitats amb les conclusions de l’estudi de 2019, sota el títol Informe sobre la transparencia local en la Comunitat Valenciana (2019). Segons va destacar, “enguany, el 92,8% dels ajuntaments de la Comunitat València suspenen en transparència. És necessari dotar de fons i de mitjans als consistoris perquè puguen aconseguir els nivells de transparència i de participació ciutadana necessaris per a garantir una informació veraç i contrastada a la societat”.