L’Ajuntament ultima un nou Pla Municipal de Convivència Intercultural per a millorar la integració social de la població migrant

L’Ajuntament ultima un nou Pla Municipal de Convivència Intercultural per a millorar la integració social de la població migrant

Segons dades del Padró Municipal, 33.790 dels veïns i de les veïnes d’Elx, el 14%, són d’origen estranger, procedents de fins 130 nacionalitats diferents


L’Ajuntament d’Elx ultima un nou Pla Municipal de Convivència Intercultural per als pròxims quatre anys. El text ha sigut redactat amb la participació activa de les 29 entitats que són part del Consell Municipal d’Integració, òrgan consultiu del Consistori en l’elaboració i la implementació de polítiques públiques per la qualitat de vida dels migrants, i que promou no sols el respecte i la tolerància, sinó també el coneixement i l’intercanvi entre les 130 nacionalitats que conviuen a Elx.

L’anunci l’ha realitzat aquest matí l’edil de Polítiques Inclusives, Mariano Valera, que, acompanyat per la coordinadora de l’Associació Mira España a Elx, Francia Mira, i la presidenta de l’Associació Romania i Moldàvia a Elx, Vasilisa Prangache, ha presentat ‘Un món a Elx. Una ciutat, moltes cultures’, esdeveniment que se celebrarà dissabte que ve, 23 d’octubre, a les 18.00 hores, al Centre de Congressos Ciutat d’Elx.

“L’esmentat Pla estableix, entre els seus objectius, la necessitat de generar espais d’interculturalitat que permeten comprendre els residents d’origen estranger, així com la interacció entre tota la ciutadania, per tal de facilitar així el procés d’integració social a Elx”, ha avançat Valera.

Les invitacions per a ‘Un món a Elx. Una ciutat, moltes cultures’ que se celebra el pròxim dissabte 23, a les 18.00 hores, al Centre de Congressos, podran recollir-se a l’oficina Pangea, situada al Polivalent de Carrús

El regidor ha recordat que, d’una població de 245.110 habitants del municipi –a 1 de gener, segons el Padró Municipal–, 33.790 són de procedència forana; és a dir, el 14% dels veïns i de les veïnes d’Elx. “Aquest percentatge s’ha mantingut estable amb xicotetes oscil·lacions durant els últims anys”, ha dit Valera, que ha detallat que el Marroc, amb 5.162 persones empadronades; Romania, amb 5.162; Colòmbia, amb 2.877; la Xina, amb 2.561; i Algèria, amb 1.865, són les comunitats migrants amb major pes demogràfic al municipi.

Quant a ‘Un món a Elx. Una ciutat, moltes cultures’, el regidor ha precisat que l’edició d’aquest 2021 diferirà dels anteriors, a causa de les precaucions higienicosanitàries. Encara que l’esperit continua sent el mateix: “L’esdeveniment respon a les metes del Pla Municipal de Convivència Intercultural; concretament, pretén visibilitzar la labor diària que realitzen les organitzacions del Consell i els països als quals representen, i deixar així en segon pla el fet de generar un temps d’interacció lúdica i cultural”, ha explicat.

Així i tot, no faltaran la música, el cant, el ball –amb l’actuació, entre altres, de l’Escola de Dansa de María Segarra– o les poesies per a aprofundir en les diferents cultures presents a Elx, a més de vídeos amb el treball que exerceixen les entitats del Consell.

“Elx sempre ha sigut un municipi acollidor. La seua situació geogràfica, el seu clima i l’economia són alguns dels factors que contribueixen a això”, ha manifestat Valera, que ha convidat la ciutadania a ‘Un món a Elx. Una ciutat, moltes cultures’, activitat que requereix recollir l’entrada gratuïta a l’oficina Pangea, situada al Polivalent de Carrús.

Finalment, l’edil ha agraït a totes les entitats del Consell Municipal d’Integració “el seu treball per la millora de la inclusió dels qui representeu”, i ha assegurat que l’Ajuntament “el continuarà secundant”. També ha mostrat gratitud per la intervenció directa i continuada que efectua l’equip de l’oficina d’atenció a persones migrants Pangea.