Carlos González demana en l’acte institucional celebrat aquest matí al Gran Teatre un finançament autonòmic equànime i més inversions per a Elx, especialment en matèria d’infraestructures
Els acords de l’himne il·licità han obert l’acte institucional del 9 d’Octubre al Gran Teatre. L’efemèride, que rememora l’entrada triomfal de Jaume I a València en 1238 –Elx no seria reconquerida fins al 20 de novembre de 1265–, és també a la capital de Baix Vinalopó una data assenyalada per a distingir els col·lectius, les entitats i les persones que fan de la nostra una societat viva, activa, plural i, en definitiva, una gran ciutat. Carlos González, alcalde d’Elx, ha presidit l’esdeveniment davant representants de la societat civil il·licitana, membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal, i ha apel·lat a la unitat: “Tenim un repte essencial en l’horitzó. Hem d’impulsar una recuperació econòmica i social justa a la nostra ciutat. Us demane, a tota la societat il·licitana, esforç, unitat i confiança”, ha expressat González.
“Continuem treballant junts, sumant esforços per a tirar avant, guanyar el futur i fer d’Elx una àrea de progrés i benestar”, ha demanat el regidor després de recordar les complexitats del període pandèmic. “Encara que ens encaminem amb decisió a la normalitat perduda”, ha advertit, “ningú pot assegurar que hàgem vençut el virus”, si bé ha lloat “la resposta exemplar de la societat il·licitana gràcies a la conscienciació individual i al compliment de les normes, a més de l’extraordinària dedicació dels nostres sanitaris”. “Afortunadament”, ha afegit, “ens trobem en un context sanitari, social i econòmic molt més favorable i estem satisfets perquè junts hem salvat vides, hem destinat recursos per a ajudar a empreses, a les pimes i als autònoms, hem estat al costat de les famílies en greus dificultats i hem tractat amb la màxima dignitat els més desfavorits”.
L’exjugadora del Club Handbol Elx, Ana Isabel Martínez, recull el Ram d’Or per la seua trajectòria com a professional esportiva i per servir d’exemple a les noves generacions de dones il·licitanes
González ha reivindicat aquest dissabte un finançament autonòmic equànime, una “segona descentralització” que brinde més competències als municipis, una “profunda reforma” de l’Administració General de l’Estat (AGE), un gran acord per a combatre la violència de gènere i les inversions pendents a Elx, especialment en matèria d’infraestructures com la connexió de l’aeroport i de l’estació d’alta velocitat, o la modernització de la línia de rodalia, així com la terminació de la Ronda Sud. A més, ha enumerat els projectes d’envergadura i les línies de treball en les quals l’Ajuntament està immers, que suposen una inversió superior als 60 milions d’euros, bona part destinats a les pedanies. També s’ha referit als fons europeus Next Generation, als quals el Govern local ja ha presentat plans per més de 10 milions d’euros amb la finalitat de contribuir a reduir emissions mitjançant la modernització del transport col·lectiu. “Esperem captar més subvencions europees en pròximes convocatòries, que serviran per a la completa reactivació econòmica i social d’Elx”.
L’alcalde, que ha donat l’enhorabona i ha reconegut tots i totes els premiats i les premiades en aquesta edició dels premis 9 d’Octubre i dels Premis Literaris Ciutat d’Elx, ha conferit el Ram d’Or a l’exjugadora del Club Handbol Elx, Ana Isabel Martínez, per la seua singladura esportiva, ara retirada de les pistes per la seua carrera mèdica. “És un exemple per a les joves il·licitanes”, ha destacat González, que ha donat el guardó a Martínez, la qual ha agraït el gest de l’Ajuntament. “He crescut com a persona i com jugadora als poliesportius del Pla i de Carrús”, ha reconegut després d’admetre sentir-se orgullosa d’una població que “valora els esports minoritaris i les dones”. L’exinternacional del Club Handbol Elx, que va començar la seua marxa en aquesta disciplina als set anys d’edat, ha conclòs la seua intervenció i ha subratllat que “si tornara a nàixer, seria una altra vegada il·licitana”.
A continuació, s’ha escenificat el lliurament de la Medalla d’Or del Bimil·lenari, encunyada per primera vegada després dels mesos d’excepció a causa de l’emergència sanitària; un homenatge i gratitud del poble il·licità als empleats que conformen el sistema públic de salut per la seua labor durant la pandèmia, als sanitaris, als administratius i al personal de servei que van estar en primera línia, incansables, treballant per a la ciutadania, i es van convertir en vertaders herois, ja que van vetlar per la vida dels pacients fins a l’extrem d’anteposar la seua salut i la seua seguretat. L’alcalde i els regidors Mariola Galiana, Esther Díez i Héctor Díez les han atorgades a les entitats que aglutinen aquests professionals en les dues àrees de salut existents al municipi: el Centre de Salut Pública d’Elx, recollida per la seua directora, Antonia Soriano; l’Hospital General Universitari d’Elx, recollida pel seu director gerent, Carlos Gosálbez; i l’Hospital Universitari del Vinalopó, recollida per la consellera delegada de Ribera Salut, Elisa Tarazona.
Concedida la Medalla d’Or del Bimil·lenari al personal sanitari, administratiu i de servei del sistema de salut públic il·licità –representats pel Centre de Salut Pública d’Elx, l’Hospital General Universitari i l’Hospital Universitari del Vinalopó– com a homenatge i gratitud per la seua labor durant la pandèmia
Quant a les Medalles de Plata del Bimil·lenari –huit en total–, els edils Felip Sànchez, Ramón Abad, Patricia Macià i Marga Antón han entregat les corresponents als regants del Camp d’Elx i al Sindicat Central de Regants de l’Aqüeducte Tajo-Segura SCRATS per la seua gestió exemplar de l’aigua com a bé escàs i per la seua contribució al desenvolupament econòmic i social de la comarca, recollida pels presidents de Regs de Llevant i de SCRATS, Javier Berenguer i Lucas Jiménez; a la Fundació Noray Proyecto Hombre Alacant per la llarga trajectòria en el tractament i en la prevenció de les addiccions en el seu centre de dia d’Elx des d’una perspectiva humanista, recollida per la seua directora general, Consagració Jarreño; al reporter internacional Diego Miralles, per una dilatada carrera en conflictes bèl·lics –que inclouen llorers com l’Ortega y Gasset de Periodisme d’El País i el Llibertat d’Expressió de l’APPA–, recollida per la seua filla Lola Miralles; i al cineasta Chema García per la seua contribució a la cultura i a la projecció de la imatge d’Elx al voltant del món en festivals, i el primer llargmetratge dels quals ha aconseguit l’esment especial a Locarno.
Així mateix, els regidors Puri Vives, Vicente Alberola, Mariano Valera i María José Martínez han entregat les Medalles de Plata al Club Joventut d’Elx femení pel seu ascens estel·lar a la màxima categoria del futbol sala espanyol i per visibilitzar les dones en l’esport i en la societat en general, que ha sigut entregada a la seua presidenta i a la capitana, Esther Menaranguez i Judit Mateu; al Club Athletic Torrellano per aconseguir la tercera divisió de la Real Federació de Futbol Espanyol i per demostrar que aquest esport és capaç de crear vincles de cohesió, entregada al seu president, Ángel Valero; a la Mesa Elx LGTBI –composta per diferents organitzacions– per la seua obstinació en favor de la diversitat i de la igualtat al municipi, entregada a Víctor Manuel Sánchez i a Rafael Bermejo; i al funcionari jubilat de la Regidoria d’Educació José Ignacio Llop per la seua contribució a la consecució d’un ensenyament públic de qualitat a Elx.
Els clubs Joventut d’Elx i Athletic de Torrellano, el cineasta Chema García, la Fundació Noray Proyecto Hombre Alacant, el reporter Diego Miralles, els regants del Camp d’Elx i SCRATS, la Mesa Elx LGTBI i l’exfuncionari d’Educació José Ignacio Llop reben la Medalla de Plata
“La de hui és una jornada per a sentir-nos profundament orgullosos de ser valencians i il·licitans dins del projecte comú que és l’Espanya constitucional; de com som, de la fortalesa demostrada davant les adversitats, del coratge i de la valentia amb la qual mirem sempre cap al futur”, ha dit González abans de donar per tancat l’esdeveniment amb la solemnitat de l’himne de la Comunitat Valenciana, en una cita anual, el 9 d’Octubre, “en el qual reafirmem senyals com la llengua, la nostra manera de ser, de conviure i la identitat diferenciada com a nacionalitat històrica segons proclama l’Estatut d’Autonomia”.
Premis Literaris Ciutat d’Elx 2020 i 2021
Els regidors de Cultura i de Promoció Lingüística, Marga Antón i Carles Molina, han fet lliurament durant l’acte dels Premis Literaris Ciutat d’Elx; un concurs de narrativa amb gran nissaga en l’àmbit de les lletres valencianes. D’aquesta manera, el Premi de Narrativa Antoni Bru s’ha concedit a Jordi Colonques per ‘Llibre de morts’ (2020) i a Jesús Guirón Araque per ‘Soldats de lleva’ (2021), mentre que el Premi de Poesia Festa d’Elx ha recaigut en José A. Buigues Colomer per ‘El so de la flauta de jade’ (2020) i a Laura Martín Ortiz per ‘D’aquest breu somni’ (2021).