L’alcalde crida a “trencar els estigmes” entorn de les malalties mentals i a la integració dels qui les pateixen

L’alcalde crida a “trencar els estigmes” entorn de les malalties mentals i a la integració dels qui les pateixen

Carlos González, el regidor de Drets Socials i Polítiques Inclusives, Mariano Valera, i l’edil de Sanitat, Mariola Galiana, visiten les instal·lacions d’ASFEME per a clausurar les activitats organitzades durant les últimes setmanes pel Dia Mundial de la Salut Mental, que es va commemorar el 10 d’octubre


 

Les activitats organitzades durant aquestes últimes setmanes amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, que es va commemorar el dia 10 d’octubre, han finalitzat a Elx amb un acte aquest dimarts 23 al migdia a les instal·lacions de l’Associació de Familiars de Persones amb Malaltia Mental Greu de la Província d’Alacant (ASFEME), situades des de 2017 a l’avinguda de l’Elx Club de Futbol.

L’alcalde, Carlos González; el regidor de Drets Socials i Polítiques Inclusives, Mariano Valera, i l’edil de Sanitat, Mariola Galiana, han acompanyat al més de mig centenar d’usuaris i d’usuàries de la residència i centre de dia, que han estat abrigallats pels treballadors i per les treballadores del centre, la seua directora, Noelia Aznar, i la presidenta d’ASFEME, María José Gisbert. També han sigut presents membres de la junta directiva de l’entitat i de la Reial Orde de la Dama d’Elx amb la dama vivent, Neus Almarcha.

Entre estrictes mesures higienicosanitàries, la comitiva ha pogut visitar una exposició de cartells i ha presenciat una coreografia, ambdues realitzades pels usuaris i les usuàries. A més, han pogut visionar un vídeo sobre experiències de recuperació als centres d’ASFEME i el quadre ‘El grito del COVID’ pintat per l’artista Pedro Antonio Vicente i cedit per la Regidoria de Cultura a l’associació.

“Hem de trencar amb els estigmes entorn de les malalties mentals”, ha dit l’alcalde, que ha manifestat que “hem de normalizar-les i, amb elles, les vides dels qui les pateixen i llançar un missatge clar al conjunt de la ciutadania que aquestes patologies són una circumstància que pot patir qualsevol, i això ha de despertar la nostra empatia i la nostra complicitat”. El regidor il·licità, que ha dit que “des de l’Ajuntament treballem amb ASFEME perquè es comprenguen i s’assumisquen aquests conceptes fonamentals”, ha cridat a ser conscients que hem de contribuir a millorar l’existència dels i de les pacients amb tot l’afecte, el respecte i les accions necessàries per a afavorir la seua integració”.

González, que ha felicitat l’equip humà i els residents d’ASFEME per la rigorosa disciplina demostrada en els quasi dos anys de pandèmia, ja que han adoptat totes les mesures per a evitar infeccions –pràcticament no hi ha hagut contagis a les instal·lacions de l’associació, la qual cosa ha permés mantindre una certa normalitat en el seu funcionament–, s’ha congratulat per reprendre el contacte presencial i per conéixer in situ la realitat del centre d’ASFEME i dels seus usuaris i usuàries, després de “més de 18 mesos vivint una situació extraordinària i en la qual les visites s’han vist alterades per la pandèmia”.

“Per a l’Ajuntament el d’ASFEME és un dels principals centres que hi ha a la ciutat, el qual presta un servei importantíssim i essencial per a la qualitat de vida de les persones que utilitzen aquestes instal·lacions com a residència o com a centre de dia i de les seues famílies”, ha conclòs González, qua ha agraït a la plantilla del centre “l’esforç, l’interés, l’afecte i la il·lusió” en el “treball extraordinari” que realitzen. També ha reconegut a la junta directiva d’ASFEME, “motor d’aquest centre i dels serveis que presta”.

Gisbert, per part seua, a més de felicitar els empleats del centre d’ASFEME per la seua labor, ha destacat que l’organització sense ànim de lucre continua esforçant-se per a “empoderar els usuaris mitjançant el foment del desenvolupament d’habilitats per a prendre decisions i per a tindre el control sobre la seua pròpia vida”, i ha demanat l’increment de “les mesures d’integració social i laboral perquè siguen una realitat”.

D’aquesta manera, amb el primer acte obert al públic extern de les instal·lacions d’ASFEME després de l’esclat de la pandèmia, conclou la programació pel Dia Mundial de la Salut Mental, que es va desenvolupar el dimecres 6 d’octubre amb la lectura d’un manifest al Saló de Plens. El diumenge 10 es va il·luminar en verd el Molí del Real, i el dijous 14 va tindre lloc al Centre de Congressos la jornada formativa ‘Des de l’estigma cap a la recuperació i l’empoderament’; per a visibilitzar un problema del qual ningú està exempt, com resa el lema de l’efemèride per a enguany: La salut mental, un dret necessari. Demà pots ser tu”.