L’escriptora barcelonina participa en la xarrada col·loqui celebrada en el lliurament de premis del VI Certamen Literari per a la Igualtat ‘Casa de la Dona’, que va tindre lloc la vesprada d’ahir al Centre de Congressos
El VI Certamen Literari per a la Igualtat ‘Casa de la Dona’ va entregar la vesprada d’ahir al Centre de Congressos els seus guardons en una edició de rècord, ja que van concórrer un total de 125 relats curts procedents de diferents autonomies espanyoles i, fins i tot, d’altres països de parla hispana. L’esdeveniment, que va comptar amb la presència del regidor de l’àrea, Mariano Valera, va ser marc per a una xarrada col·loqui a càrrec de les escriptores Laura Freixas i les il·licitanes Milagros Román i Consuelo Navarro.
Així doncs, els guardonats van ser textos ‘Polvillo de Tiza’, de Juan Carlos Pérez López, i ‘Obrir camí’, de José Antonio Quesada Coves, en la categoria adulta en castellà i en valencià. ‘Breves veranos’, de María Monge Hermida, en la juvenil en castellà –la categoria juvenil en valencià va quedar deserta–; ‘Los niños somos diferentes. ¿O no?’, de Francisco Nicolás Sánchez Gómez, i ‘Igualtat’, de Valeria González Castellano, en la infantil en castellà i en valencià. El premi va consistir en un llibre electrònic amb una funda, un pendrive i un lot bibliogràfic sobre igualtat de gènere.
L’objectiu primordial del certamen, organitzat des de 2016, tal com va recordar l’edil, “és el de sensibilitzar la societat sobre la igualtat i la no discriminació, així com el foment de la creació literària i l’expressió cultural de dones i d’homes com a eina per a impulsar una societat igualitària”. Valera, que va donar l’enhorabona als guanyadors, als participants en el concurs i a les escriptores per la seua presència, va manifestar que sis anys després, el certamen, que “posa en valor la mirada i el pensament claus per a transformar la societat i continuar promocionant la inclusivitat i la diversitat”, s’ha consolidat com a referència, ja que cada any creix en participació.
A més, ha explicat que, com a homenatge, al concurs, des de Casa de la Dona s’han recopilat les obres de totes les edicions en un llibre que s’enviarà als premiats i a les premiades, als centres educatius i a les biblioteques municipals.
Per part seua, Freixas, la presidenta de Clásicas y Modernas, des de la seua creació en 2009 fins a gener de 2017 –entitat que, juntament amb la Biblioteca Nacional i la Federació Espanyola de Dones Directives, Executives, Professionals i Empresàries (FEDEPE), va instituir el Dia de les Escriptores–, va destacar que cites com el Certamen Literari per a la Igualtat ‘Casa de la Dona’ permeten “que la societat entenga i conega millor la problemàtica de les dones i que contribuïsca a la conscienciació que assegura la base per a la igualtat”, ja que la literatura és un vehicle on les dones, cada vegada més, tenen veu amb les seues pròpies reflexions i creen així “un retrat de la seua pròpia realitat”.
“Vivim en una cultura que naturalitza, legitima i perpetua les idees patriarcals”, ha continuat, “per la qual cosa és indispensable que creem espais per a les dones; no n’hi ha prou amb polítiques públiques, sinó amb conscienciació, i això es fa a través de la cultura”. La barcelonina també va aprofitar per a subratllar que es requereix “acció més decidida contra l’explotació sexual i l’abolició de la prostitució”, i va trobar a faltar “més educació i prevenció; tenim desenvolupada la part judicial i penal, però no hi ha esforços per educar contra la violència”.
L’edil de l’àrea, Mariano Valera, destaca que la cita es consolida com a referència, ja que creix cada any en participació, i té com a objectiu sensibilitzar la societat sobre la no discriminació a la dona
L’acte de lliurament de premis i el simposi literari del VI Certamen per a la Igualtat ‘Casa de la Dona’ va quedar clausurat amb l’espectacle coreogràfic ‘Dejate llevar’, interpretat per l’Associació Arts, Cultura i Oci.
La Casa de la Dona, de la Regidoria d’Igualtat, va començar les seues activitats a Elx a finals de 2015. Les instal·lacions, situades al centre social Altabix-Universitat, s’erigeixen com un espai de promoció i de difusió de les polítiques d’igualtat generades per l’Ajuntament il·licità per a donar resposta a les necessitats de les dones del municipi, des de l’empoderament i la visibilització dels problemes als quals s’enfronten diàriament.