El Centre de Congressos albergarà una jornada deliberativa sobre estratègies per a previndre l’addicció als jocs d’apostes

El Centre de Congressos albergarà una jornada deliberativa sobre estratègies per a previndre l’addicció als jocs d’apostes

La segona edició de la cita, organitzada per l’Ajuntament i la UMH, amb la col·laboració de les conselleries de Sanitat i d’Universitats i del Ministeri de Sanitat, tindrà lloc a les instal·lacions de Porta de la Morera el dimecres 24 de novembre


Elx s’erigeix punta de llança en la lluita contra la ludopatia amb la segona edició del ‘Fòrum deliberatiu sobre la prevenció de l’abús del joc d’apostes. De l’entorn digital a l’àmbit local’, organitzat per l’Ajuntament i la Universitat Miguel Hernández (UMH), amb la col·laboració de les conselleries de Sanitat i d’Universitats i del Ministeri de Sanitat. Tindrà lloc dimecres 24 de novembre al Centre de Congressos Ciutat d’Elx.

“L’objectiu de la jornada és presentar experiències i reflexionar sobre les pràctiques de prevenció de l’abús dels jocs d’apostes des de diferents vessants, detectar les principals problemàtiques en l’àmbit local i generar propostes i estratègies relatives a aquest problema”, ha explicat el regidor de Drets Socials i Polítiques Inclusives, Mariano Valera, acompanyat per la psicòloga de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) Mar Navarro, i pel professor del Departament de Psicologia de la Salut de la UMH Daniel Lloret, en la presentació d’una programació que es divideix en dos blocs: el matinal, de 13.15 a 13.45 hores, d’alt calat expositiu amb intervencions expertes, i, el vespertí, de 16.00 a 18.15 hores, més dinàmic i participatiu.

Segons dades de l’Observatori Espanyol de les Drogues i les Addiccions del Ministeri de Sanitat, 680.000 espanyols són ludòpates. I tal com ha recalcat Valera, a Espanya, “la indústria del joc ha crescut a un ritme d’un 20% anual en els últims anys”, per la qual cosa, ha augmentat la xifra d’afectats, especialment menors. “En l’àmbit nacional, un de cada tres menors accedeix a jocs d’apostes: entre el 4%-5,6% dels adolescents compleixen criteris de joc de risc; i, entorn de l’1%, de joc patològic”. L’àmbit local és clau per a contribuir a combatre aquesta patologia, ja que té la privilegiada posició de proximitat i una major possibilitat d’implantació de programes de prevenció d’organismes com la UPCCA de la Regidoria, ha recordat l’edil, que ha afirmat que “existeix consens entre la comunitat científica i professional sobre el fet que la ludopatia és una addicció”, i que la demanda de la societat és “intervindre davant l’alarmant creixement del joc d’apostes en població adolescent i juvenil”, i que ha tingut resposta en diferents àmbits de l’administració pública, com ara la llei valenciana 1/2020.

“Des de la UPCCA s’han realitzat actuacions des del marc del Pla Municipal de Prevenció de Conductes Addictives 2017-2021 dins de l’eix ‘Nous Fenòmens’; el Programa de Prevenció Universal Ludens sobre jocs d’apostes que s’ha realitzat durant aquests anys en una mitjana de huit instituts il·licitans anualment i que ha arribat a més de 2.000 alumnes”, ha detallat Valera, que ha destacat que el grau d’implantació del Pla en aquest eix ha sigut d’un 87,5%.

Les dades més significatives recaptades de la Fase Exploratòria del Ludens llancen un perfil de jove jugador a la nostra ciutat: més de la meitat són homes amb una edat mitjana de 17 anys que juguen per diversió o perquè ho fan les seues amistats i les seues predileccions són els “rasques” i casinos en bars i salons de jocs, encara que la majoria d’apostes les fan en línia. “Algunes de les actuacions plantejades en 2021 són campanyes de sensibilització com la realitzada el passat 29 d’octubre pel Dia Nacional Sense Jocs d’Atzar, el programa de prevenció ‘Què et jugues?’ dissenyat per la UMH, el protocol de prevenció precoç de conductes addictives i la prevenció indicada en els casos d’abús de joc que s’efectuen en l’àmbit municipal”, ha precisat Valera.

Per part seua, Llorens ha donat les gràcies a l’Ajuntament il·licità per la seua sensibilitat davant la problemàtica del joc en menors i joves i ha subratllat la seua condició de pioner. També ha lloat la Comunitat Valenciana com a territori “en primera línia quant a transferència de coneixement, desenvolupament i avaluació de programes” contra la ludopatia. Navarro, en referència a la trobada del dimecres 24, ha expressat que gràcies a les taules de treball i als tallers participatius per a abordar la problemàtica es generaran propostes d’accions per part de la ciutadania, de les entitats del tercer i dels experts amb la finalitat d’implementar-les en l’àmbit municipal”.

Professionals de l’àmbit social, educatiu i de la salut, membres de la Mesa Intersectorial de la Salut, la Comissió Tècnica del Pla Municipal de Prevenció d’Addiccions, representants locals d’organismes com l’Agència de Salut Pública de Barcelona o de l’Institut d’Addiccions de Madrid Salut, estudiants d’últim curs del grau de Psicologia i de màster, així com agents socials com la Fundació Noray-Proyecte Hombe Alacant, Vida Libre o la Federació Espanyola de Jugadors d’Atzar Rehabilitats (FEJAR), estan convocats a una cita la inscripció de la qual és gratuïta i que podrà seguir-se per streaming.

El II ‘Fòrum deliberatiu sobre la prevenció de l’abús del joc d’apostes. De l’entorn digital a l’àmbit local’ serà inaugurat per l’alcalde, Carlos González, i pel rector de la institució acadèmica, Juan José Ruiz, a les 09.30 hores. La primera de les conferències, a les 10.00, serà a càrrec del director general d’Ordenació del Joc del Ministeri de Consum, Mikel Arana.

>>> Inscripció (Fòrum deliberatiu): https://bit.ly/3d1njma