L’alcalde, Carlos González, acompanya el secretari d’Estat de l’àrea, Hugo Morán, en la seua visita a uns treballs de demolició que permetran la pedania guanyar 6.000 metres quadrats de platja
El Ministeri de Medi Ambient posa l’enderrocament de l’hotel dels Arenals com a exemple per a actuacions similars a la resta d’Espanya. L’alcalde, Carlos González, ha acompanyat aquest matí el secretari d’Estat de l’àrea, Hugo Morán, en la seua visita a uns treballs de demolició que permetran la pedania guanyar 6.000 metres quadrats de platja. Morán ha assenyalat que “usarem l’exemple d’Elx per a posar-lo en valor en molts altres punts del país” sobre aquest tema, després de veure una peça audiovisual sobre el procés d’enderrocament de l’estructura del vell hotel.
“Aquesta és una actuació d’extraordinària importància social i ambiental, perquè desapareix un greu inconvenient per a la convivència i la imatge de les platges il·licitanes –en particular, dels Arenals– i, també, perquè durant dècades hem tingut en primera línia un edifici en ruïnes”, ha manifestat González al costat de Morán, l’edil d’Urbanisme, Ana Arabid; la subdelegada del Govern a Alacant, Araceli Poblador; la directora general de Costes, Ana María Oñoro; i la cap provincial, Rosa del Río, després del visionat d’un vídeo sobre el transcurs del desmantellament de l’estructura d’un immoble que s’havia convertit en “un problema enquistat des dels noranta”.
“Després d’una complexa batalla jurídica i administrativa amb compassos d’espera importants, a principis de juny de 2021 van començar els treballs previs de demolició que, com tots hem comprovat, han anat avançant fins pràcticament la desaparició de l’antiga construcció”, ha afirmat el regidor il·licità, que ha mostrat la seua satisfacció atés que l’actuació “emblemàtica i representativa” es troba “en la fase final”, i que el seu objectiu últim és “la regeneració de la zona i que els Arenals recuperen 6.000 quilòmetres quadrats de domini publicomarítim”; unes metes compartides, “sens dubte”, pel Ministeri i per l’Ajuntament, ha recalcat.
El secretari d’Estat, per part seua, ha anunciat que tornen a la ciutadania uns terrenys que “no haurien d’haver deixat de ser seus”, i que lamentablement és una història que s’ha vingut repetint en bona part dels més de 10.000 quilòmetres de costa espanyola: “Seixanta anys de gestió de litoral que disten molt de ser el que hui, el conjunt de la ciutadania, pretén que s’aplique a l’hora d’administrar els béns públics”. A més, ha lloat el “magnífic treball” de l’Equip de Govern il·licità en aconseguir que l’enderrocament i la renaturalització de la parcel·la vagen a càrrec del seu propietari “cosa que no és habitual, ni tampoc ho és trobar la col·laboració d’un consistori”.
Segons Morán, la Direcció General de Costes ja té la previsió pressupostària per a procedir a la renaturalització de la parcel·la: “El projecte està en marxa, les previsions econòmiques també estan fetes i, en aquest cas, la cooperació amb l’Ajuntament per a poder dur-lo a terme en el menor temps possible”. En eixe sentit, el secretari d’Estat ha puntualitzat que “a l’hora de posar en marxa processos de recuperació dels béns públics, sempre apareixen tensions vinculades a les expectatives d’activitat econòmica i d’ocupació mal enteses, que arrosseguen darrere l’acompanyament d’algunes corporacions municipals”.
Per això, el titular de la Secretaria d’Estat de Medi Ambient, així mateix, ha reiterat el seu agraïment a González per la seua cooperació en un procés que culminarà en els pròxims mesos i recobrarà un atractiu que generarà capacitat d’ocupació i recuperació econòmica. “Recobrarem una manera d’entendre la relació amb el medi que mai hauria d’haver-se perdut. Des del Ministeri, usarem l’exemple d’Elx per a posar-lo en valor en molts altres punts del país. Una imatge val més que mil paraules; el vídeo que hem vist fa uns minuts es converteix en un testimoniatge que reflecteix, en termes reals, el que significa posar en marxa la regeneració del territori”, ha destacat. “Intentarem usar el vídeo com a eina de demostració perquè moltes altres localitats vegen que la recuperació dels recursos naturals no sols no va contra la capacitat de desenvolupament econòmic, sinó que es converteix en una aliada”.
L’establiment hoteler obert en 1963 va ser el primer immoble del que actualment és el nucli dels Arenals del Sol. Després de l’enderrocament de l’estructura de l’hotel –amb la retirada prèvia de l’amiant amb totes les mesures de seguretat–, les màquines i els operaris treballen a bon ritme per a desmantellar els fonaments de formigó de l’antic edifici i per a restaurar les dunes enfront de la mar. “L’única possibilitat de garantir estabilitat i prosperitat de desenvolupament per a un territori és la preservació del seu capital natural”, ha insistit Morán.
“Allò normal ha sigut inaugurar hotels durant molts anys a Espanya. Hui, desinaugurem un. Tant de bo hàgem posat en marxa una nova manera d’entendre les possibilitats de desenvolupament econòmic del nostre país”, ha conclòs.