La prova esportiva ‘Mil camins, una meta’ depassa les previsions inicials amb més de set-cents participants

La prova esportiva ‘Mil camins, una meta’ depassa les previsions inicials amb més de set-cents participants

 


L’alcalde, Carlos González, afirma que la cita “posseeix un motiu profund: llançar el missatge clar que tots hem de lluitar contra la violència de gènere”


 

‘Mil camins, una meta’ torna a recórrer les sendes del Camp d’Elx. Una marea violeta de més de set-centes persones ha recorregut les partides del Derramador i Daimés en un esdeveniment solidari que compleix nou edicions, sempre amb l’objectiu de sensibilitzar contra la violència de gènere. Després de quasi dos anys d’interrupció per la pandèmia, les diferents modalitats de la prova –carrera, marxa nòrdica i senderisme– han començat i han acabat al centre cívic El Derramador, on igualment s’ha celebrat la cerimònia de lliurament de premis.

L’alcalde, Carlos González, que ha donat el tret d’eixida de la carrera acompanyat per l’edil d’Esports, Vicente Alberola, i per la presidenta de l’Associació de Dones Veïnals d’Elx, María Antón, s’ha referit a ‘Mil camins, una meta’ com “una convocatòria important i tradicional del Camp d’Elx, que posseeix un motiu profund: llançar el missatge clar que tots hem de lluitar contra la violència de gènere, xacra que assota nostra la societat”. Els regidors d’Igualtat, Mariano Valera; de Participació, Puri Vives; de Manteniment, Héctor Díez; d’Urbanisme, Ana Arabid; i de Gestió Financera, Patricia Macià, han secundat la cita.

Així doncs, la victòria en la categoria general femenina de la carrera ha sigut per a  Cristina Cartagena Miralles (00.45:07), Mariger Dura Guilabert (00.45:39) i Mari Carmen Camacho Ballesta (00.45:50); en marxa nòrdica, Rosa Pomares Gonzálvez (01.17:31), Paloma Torrado Serna (01.17:32) i Mar García García (01.20:16). Quant a la general masculina, en carrera, els guanyadors han sigut José Miguel Lizana García (00.33:42), Javier Ayuso Cialceta (00.34:07) i Mateo Pesquer Campos (00.34:13); en marxa nòrdica, Buba Balde (01.08:30), Juan Hebrero Rodríguez (01.09:22) i Jesús Alvarado Atencia (01.10:19).

Alberola ha destacat que ‘Mil camins, una meta’ ja “forma part del calendari de les proves populars” del municipi, i ha felicitat l’Associació de Dones Veïnals per “la magnífica execució” de l’esdeveniment. L’edil ha mostrat la seua alegria perquè finalment s’han depassat les previsions inicials de participació: “Teníem ganes de veure’ns les cares i de tornar a saludar-los, i quina millor forma que practicant esport en aquesta trobada quasi històrica de la localitat”.

Una de les característiques més apreciades de ‘Mil camins, una meta’ són els circuits per a tota la família, que combinen asfalt i terra en el marc singular del Camp d’Elx; entre palmeres, arquitectura tradicional, el riu Vinalopó i els cultius de magranes, taronges, llimes, carxofes, bròcoli o coliflor. Un territori del municipi “bonic i agradable”, en paraules de González, que ha participat en la carrera juntament amb Arabid, mentre que Alberola, Valera, Vives, Díez i Macià, han fet senderisme.

Tant la carrera –el rècord de la qual continua perenne en 00.32:48– com la marxa nòrdica són proves competitives que consten de 10 quilòmetres, a diferència de la modalitat senderista, de 5 quilòmetres. Els premis de les diferents categories han sigut entregats pels edils d’Esports, d’Igualtat i de Participació al migdia.

Compromís contra el masclisme

L’Associació de Dones Veïnals d’Elx, organitzadora ‘Mil camins, una meta’ amb el suport de l’Ajuntament, conjumina així activitat física i conscienciació sobre la violència masclista; una epidèmia que, segons el manifest llegit, ha acabat solament en el que portem de 2021 amb la vida de 36 dones i ha deixat 21 menors orfes.

L’edil d’Esports, Vicente Alberola, felicita l’Associació de Dones Veïnals per “la magnífica execució” de l’esdeveniment

 

Per això, com és habitual, l’entitat destina els ingressos per la venda de dorsals a xarrades de sensibilització en col·legis i instituts d’Elx. Concretament, en secundària ensenyen l’alumnat a desmuntar els mites de l’amor romàntic, a reconéixer les conductes d’abús i les estratègies de gestió de conflictes; en primària, corresponsabilitat en la llar, derrocament d’estereotips de gènere i joc inclusiu. També, juntament amb la Regidoria d’Igualtat, l’Associació ha editat la guia ‘Violencia hacia la mujer adolescente: guía de detección precoz para padres, madres y familiares’.

Valera, després d’agrair a María Antón l’esforç recaptatori de l’esdeveniment per a sufragar aquests projectes, ha assegurat que Igualtat i Dones Veïnals continuaran col·laborant, ja que tenen els mateixos objectius en contra dels crims masclistes.