Més de mig miler de persones reten un emotiu homenatge a la plaça de Baix a les víctimes de la pandèmia i als serveis essencials

Més de mig miler de persones reten un emotiu homenatge a la plaça de Baix a les víctimes de la pandèmia i als serveis essencials

L’alcalde, Carlos González, assegura que actualment la situació sanitària és estable gràcies a la responsabilitat de la societat il·licitana i crida a treballar units per a afrontar la recuperació


 

L’Ajuntament d’Elx ha rendit el seu més emotiu homenatge a les víctimes del coronavirus i als serveis essencials del municipi. Entorn de 550 persones han assistit a un acte commemoratiu a la plaça de Baix que posa de manifest el dol i el respecte de tot un poble cap als qui van sucumbir davant la pandèmia i cap als qui possibiliten diàriament, amb el seu treball, que Elx isca d’un malson que va començar el 14 de març de 2020. Un dia per a la història en què Moncloa va decretar l’estat d’alarma i el qual fa retrotraure’ns a un període de confinament domiciliari i de carestia de material sanitari específic.

L’esdeveniment, presidit per l’alcalde, Carlos González, que ha estat acompanyat per les conselleres de Sanitat i d’Universitats, Ana Barceló i Carolina Pascual; per la subdelegada del Govern a Alacant, Araceli Poblador; pel rector de la UMH, Juanjo Ruiz; i per membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal, així com d’altres autoritats i representants civils, religiosos i castrenses, ha arrancat a les 19.00 hores de la vesprada del dimecres 17 de novembre amb les veus de la Capella del Misteri, que han omplit de majestuositat l’espai públic preparat per a l’ocasió amb el ‘Gloria Patri’. A continuació, el silenci s’ha apoderat dels presents amb un minut que ha donat pas a les cançons ‘Gabriel’s Oboé i ‘Hallelujah’ interpretades amb la solemnitat del violoncel.

La pandèmia ha sigut autènticament terrible. Tots som conscients d’això perquè, d’una forma o una altra, l’hem viscuda en les nostres pròpies carns. Aquest virus letal ha ocasionat estralls i ha sembrat la desolació a la nostra ciutat”, ha assegurat González, que ha especificat que “ha emmalaltit a milers d’il·licitans, ha obligat a tancar negocis, ha buidat els nostres carrers i els centres educatius, ha provocat greus conseqüències psicològiques, a més de pèrdues ingents per a empreses i autònoms, i ha sotmés al màxim estrés el nostre sistema sanitari i els nostres professionals”. “I el més dolorós”, ha continuat, “ens ha arrabassat, almenys, 284 vides d’il·licitans i d’il·licitanes”.

El regidor, que ha destacat que aquest dimecres serà “un dia que deixarà empremta en la memòria col·lectiva de la ciutat” per ser la “expressió de la memòria, de l’afecte i de la solidaritat”, ha recordat els majors d’edat avançada: “La pandèmia els ha afectat de manera desproporcionada; el confinament ha suposat soledat i un aïllament molt dur i difícil de suportar; i, malgrat això, han demostrat una fortalesa autènticament admirable”.

La consellera de Sanitat ha traslladat l’afecte del Consell als familiars dels morts i als serveis essencials: “El vostre dolor és compartit per tota la societat i la nostra obligació és honrar i no oblidar les víctimes i exposar l’agraïment als qui van vetlar per nosaltres perquè, en el pitjor moment, no ens deixàrem portar per la por i per la incertesa; homes i dones de diversos sectors i activitats que mai havien tingut el reconeixement que en justícia mereixen per la seua contribució al normal desenvolupament del nostre dia a dia”.

Barceló, que ha enaltit “el comportament exemplar i l’enteresa” amb la qual la societat il·licitana fa front a la pandèmia, ha lloat amb igual entusiasme el personal de serveis essencials “pel seu esforç i lliurament” i els sanitaris “per la seua generositat”, en una crisi sanitària, la pitjor de l’últim segle, que ha suposat “una important lliçó de compromís i d’integritat per a tots”. “La societat ha sabut estar a l’altura, amb una responsabilitat que ha quedat palesa amb la campanya de vacunació. La immunització és l’eina més fiable per a donar per erradicada la pandèmia”, ha valorat.

Ofrena de clavells blancs

La consideració cap als morts ha continuat amb una ofrena de clavells blancs i amb les paraules de María José del Vall, mare d’una jove de 19 anys inclosa entre les 284 víctimes mortes al municipi. Encara que els assistents també han pogut escoltar el testimoniatge esperançador de José María Rico, un dels més de 28.116 contagiats en total a Elx des de l’inici de la pandèmia, i que, després de 15 dies a l’UCI en coma, va superar la malaltia sense seqüeles.

Les flors han materialitzat l’escultura d’unes mans aplaudint; eixa ovació que, durant cada dia del confinament, a les 20.00 hores, la ciutadania va dedicar al personal dels centres de salut i dels hospitals, que a la nostra ciutat suma més de 4.000 persones i que ha sigut reconegut en els últims temps amb la Medalla d’Or del Bimil·lenari, entre altres guardons, mostra de l’afecte i de l’admiració dels il·licitans i de il·licitanes pel treball de sanitaris, dels administratius, dels netejadors…

La facultativa del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari del Vinalopó, Érika Ascuña, ha rememorat que el coronavirus ha suposat el creixement, en termes professionals i personals, del personal sanitari, si bé la por ha sigut present “per les nostres vides i per la de les nostres famílies”. “El dolor dels pacients, el dels seus afins i la incertesa terapèutica ens minava”, ha afegit, encara que ha reconegut que “continuarem donant el millor de nosaltres en qualsevol escenari que es puga presentar”.

“La societat ha sabut estar a l’altura, amb una responsabilitat que ha quedat palesa amb la campanya de vacunació. La immunització és l’eina més fiable per a donar per erradicada la pandèmia”, valora la consellera de Sanitat, Ana Barceló

La cap de secció de la Unitat de Malalties Infeccioses de l’Hospital General Universitari d’Elx, Mar Masía, ha emfatitzat que el Departament de Salut del General ha obtingut els millors resultats en termes de mortalitat per COVID-19 de la Comunitat Valenciana, que ha contribuït a generar coneixement nou sobre la malaltia i que continua atenent en una consulta específica els pacients actuals fins que es recuperen. “Aquesta pandèmia ens ha fet adonar-nos que som vulnerables; hem viscut moments de desconcert i d’inseguretat, de màxima tensió i de por, especialment quan no hi havia tractaments ni vacunes”. Mig centenar de persones ingressaven diàriament per Coronavirus al General en els moments més durs; un centre que ha atés 1.800 casos en total d’aquesta patologia: “Ens ha fet adonar-nos que som capaços d’enfrontar-nos a situacions límit i a traure el millor de nosaltres mateixos”, ha conclòs Masia.

Vacunacions

Gràcies a la labor d’auxiliars, d’infermers i de metges, i a la campanya d’immunització que ha permés tindre un 90% de la població il·licitana major de 12 anys vacunada amb la pauta completa –una xifra per damunt de la mitjana autonòmica i nacional–, a 17 de novembre, únicament existeixen sis hospitalitzats per Coronavirus en les dues àrees de salut del municipi. Queden llunyanes xifres com les del 26 de gener del present any, quan es va aconseguir el pic d’hospitalitzats per la COVID-19 amb un total de 365 persones en planta i 67 en unes ucis per les quals han passat 372 pacients des de març de 2020.

No obstant això, els sanitaris no van ser els únics que van desenvolupar la seua labor més enllà del deure en el moment més cru de la pandèmia i que es van exposar als perills del patogen. A Elx, més de 400 persones de la contracta de neteja viària i de recollida de residus, més de 4.000 professors que degueren implementar classes en línia en temps rècord, prop de 800 agents de la Policia Local i Nacional que van garantir l’aplicació de les restriccions o el quasi un centenar de professionals de serveis socials que van atendre famílies en situació de vulnerabilitat van demostrar una vocació i una solidaritat que va commocionar la societat. També les milers d’aparadores il·licitanes, la força laboral de les quals va ajudar a fabricar bates sanitàries i més de 70.000 màscares en un context de desproveïment.

Gratitud definitiva a tots ells i a totes elles, autèntics herois i autèntiques heroïnes en el sentit més èpic de l’expressió, perquè tots i cadascun han sigut el millor exemple dels valors cívics de la nostra ciutat i han donat una lliçó de serenitat, de compromís i de generositat”, ha assenyalat González, que ha continuat donant les gràcies als homes i a les dones de l’Exèrcit, dels geriàtrics, dels serveis municipals d’aigües, dels mercats de proveïments i dels cementeris, dels transports de passatgers i de mercaderies, del sector agrícola, del comerç de proximitat i de les perruqueries, dels col·legis professionals, de les centrals sindicals i dels mitjans de comunicació.

“Igualment, vull mencionar expressament els nostres empresaris grans i xicotets, autònoms, professionalsEl nostre teixit productiu en general: calçat, construcció, automoció, comerç, hostaleria, restauració, oci nocturn, cultura… Tots ells han patit les conseqüències econòmiques d’una caiguda de la demanda sense precedents des de la Segona Guerra Mundial. La seua tenacitat, la seua resistència i el seu compromís amb la ciutat són dignes d’admiració”, ha ressaltat.

De fet, nombrosos professionals han intervingut mitjançant un vídeo pregravat. L’agent Ana Guillén de la Policia Local; el periodista Mario Abril; els coordinadors de Protecció Civil i de DYA, Moisés Durá i Antonio Tarí; la metgessa Ana Puche; la infermera Pilar Ferrández; l’hostaler Tomás López; la jutgessa degana d’Elx, María José Boix; la farmacèutica Teresa Serrano; l’empleada de supermercat Carmen Iniesta; el familiar de Morts per la Pandèmia Rubén Moratón; i la docent Assumpció Tormo, han emocionat el públic mentre relataven les seues experiències en primera línia.

Càpsula del temps

Amb la finalitat que les generacions futures no obliden aquest gran sacrifici de la societat il·licitana contemporània, l’Ajuntament ha creat una càpsula del temps que s’enterrarà en una zona verda de nova creació al costat del Cementeri Vell, la qual es dedicarà a les víctimes de la COVID-19. Els presidents de l’Associació d’Informadors d’Elx i de l’Associació de Periodistes d’Elx, Genoveva Martín i Pablo Serrano, han introduït documents sobre l’actualitat informativa del període pandèmic, mentre que l’edil de Sanitat, Mariola Galiana, ha fet el mateix amb una memòria USB amb l’audiovisual dels testimoniatges.

Una màscara, una botella d’hidrogel, uns guants de làtex i un termòmetre han sigut inclosos al recipient, respectivament, per Inma Lara en representació de les voluntàries i dels voluntaris; per l’Hospital del Vinalopó, Érika Ascuña; pel gerent de l’Hospital General, Carlos Gosálbez; i per Mari Carmen Hurtado, que ha personificat la comunitat educativa.

“En definitiva, en un dia com hui, vull expressar la gratitud a tots els il·licitans i a totes les il·licitanes, al poble d’Elx en el seu conjunt, per la seua indubtable resiliència”, ha reiterat l’alcalde, després de lloar el comportament modèlic, la responsabilitat, l’enteresa i els esforços de tota una col·lectivitat, durant aquests 614 dies transcorreguts des del 14 de març de 2020, que ha aconseguit comptar en l’actualitat amb “una situació sanitària estable, la qual cosa ens permet viure aquesta etapa de nova normalitat amb confiança i optimisme, si bé encara amb màxima responsabilitat i amb l’adopció de les degudes cauteles”.

Finalment, González ha cridat els il·licitans i les il·licitanes a afrontar el triple desafiament de la postpandèmia: “Mantindre la pandèmia en paràmetres assumibles; impulsar una recuperació econòmica social i justa; i administrar amb intel·ligència els fons europeus Next Generation, que han de servir per a modernitzar Elx i la seua economia”. I ha instat “a mirar el demà amb confiança i amb esperança, i a enfrontar-nos al futur amb el coratge i amb l’esperit de superació que sempre ens ha caracteritzat”, però, sobretot, “a treballar units i a sumar esforços per a tirar avant i per a continuar avançant” amb l’objectiu que Elx lidere la construcció social i econòmica a la Comunitat Valenciana. “No serà fàcil; però junts, com en altres ocasions, ho aconseguirem”, ha finalitzat el regidor.

L’emotiu acte conduït per la periodista Maje Amorós, amb el qual Elx desitja cicatritzar les ferides de la pandèmia, i que connecta la ciutadania actual amb aquella del passat que, igualment, va patir situacions epidèmiques, ha acabat amb la lectura del poema ‘Pera la libertad’ de l’etern Miguel Hernández.