Aigües d’Elx confirma el seu compromís social i amb el desenvolupament sostenible durant 2020

Aigües d’Elx confirma el seu compromís social i amb el desenvolupament sostenible durant 2020

El regidor de Cicle Integral de l’Aigua, Héctor Díez, explica que prop de 10.000 famílies s’han beneficiat del Fons Social o de les Tarifes Socials durant el 2020


El regidor de Cicle d’Aigua, Héctor Díez, i el gerent d’Aigües d’Elx, Javier Prieto, han presentat aquest matí el cinqué ‘Informe de Desenvolupament Sostenible’ de l’empresa mixta, un document que rendeix comptes sobre l’impacte econòmic, social, ambiental i la resposta front la COVID-19 de l’empresa mixta.

L’informe reflecteix les mesures extraordinàries que s’han dut a terme encaminades a garantir la qualitat i la continuïtat del subministrament d’aigua i de sanejament, considerats serveis essencials durant la pandèmia, així com a protegir la salut i la seguretat de la plantilla i de la ciutadania.

Tal com ha explicat Héctor Díez, “aquest informe posa de manifest que Aigües d’Elx presta un servei públic essencial, però també crític en el normal funcionament d’una ciutat de 235.000 habitants”.

L’edil ha dit que el manteniment i la gestió del servei d’aigua potable i de sanejament a Elx llança unes xifres ‘aclaparadores’ i eixa magnitud és proporcional a la seua importància.

Díez ha aportat algunes xifres com que “Aigües d’Elx gestiona una xarxa d’aigua potable de més de 1.200 quilòmetres lineals i compta amb una capacitat d’aigua potable als seus depòsits de 94.000 metres cúbics, la capacitat de depòsit de dos dies de l’aigua que consumim els il·licitans en una setmana normal. A més, compta amb 535 quilòmetres de clavegueram.

El regidor ha destacat que Elx disposa en l’actualitat d’una capacitat de depòsits de tempesta que equival a 29 piscines olímpiques, la qual cosa és fonamental davant els episodis que s’estan produint a conseqüència del canvi climàtic. “Aquesta aigua és tractada a les nostres estacions depuradores, que permeten aprofitar-la al cent per cent, la regeneren i li donen una segona vida, el 90% de la qual arriba a l’agricultura local”.

Sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), Héctor Díez, ha destacat que, des del punt de vista ambiental “el cent per cent de l’energia elèctrica que utilitza Aigües d’Elx prové de fonts renovables, i la inversió que l’empresa està realitzant en modernització, permet que estiguem ja en el 50% de la flota de vehicles d’etiqueta Eco”.

Les tres depuradores d’Elx han regenerat de 9,62 hm³ d’aigües residuals i s’ha reutilitzat el 100%

Quant al vessant econòmic, ha dit que “el treball d’Aigües d’Elx en 2020 ha suposat que s’invertisquen 6,5 milions d’euros que han anat a parar a proveïdors locals, tant xicotets com grans”.

A més d’això, Díez ha valorat el paper que ha exercit la plantilla d’Aigües d’Elx en els moments més durs de la pandèmia. “I si tenim en compte que és un servei crític amb molta complexitat en la gestió de depuradores, col·lectors… Cal destacar que en una plantilla de 120 persones, en 2020 només es va produir un accident amb baixa laboral, cosa que posa de manifest que Aigües és una empresa que treballa la prevenció de riscos laborals amb serietat”.

Respecte a l’àmbit social, el regidor ha assenyalat que durant els moments més crítics de la pandèmia, Aigües d’Elx va suspendre qualsevol tall de subministrament i va garantir l’accés a l’aigua a totes les persones. Va haver-hi un total de 4.517 famílies beneficiades pel Fons Social, que en el present any 2021 es va decidir augmentar fins als 450.000 euros”.

Quant a les tarifes socials, són 5.409 les persones que es poden acollir a aquestes; la majoria d’aquestes són el col·lectiu de pensionistes amb 1.998 i els aturats de llarga duració amb 1.987, seguit pel grup de famílies nombroses amb 1.377 i finalment, les víctimes de violència de gènere amb 47, el valor econòmic dels descomptes aplicats en les tarifes socials és de 227.217 euros.

També s’han ampliat les facilitats de pagament a clients, a través d’ajornaments de pagament sense interessos fins als 650.000 euros, als quals s’han acollit 1.080 persones.

La companyia ha participat a més amb el programa Creu Roja Respon, mitjançant la donació d’un euro per cada client que es donara d’alta a l’Àrea de Clients de la web. En 2020, es van aconseguir un total de 2.107 altes noves.

Lluita contra el canvi climàtic

Per part seua, Javier Prieto ha indicat que en l’informe s’aborden els compromisos d’Aigües d’Elx en matèria de lluita contra el canvi climàtic, preservació del recurs hídric i de la biodiversitat, així com l’accés a l’aigua o la conscienciació ciutadana, entre altres, que han convertit l’empresa mixta en part activa de la resposta davant els grans reptes globals de la societat, recollits dins de l’Agenda 2030 de l’ONU.

El consum mitjà per habitant i dia d’ús domèstic a Elx és de 113 litres

En aquest sentit, Aigües d’Elx ha aconseguit reduir en un 100% les seues emissions vinculades al consum elèctric gràcies a la compra d’energia verda amb garantia d’origen, també ha reduït les emissions de la flota de vehicles un 40%, gràcies a la digitalització i la renovació gradual de la flota per vehicles ecològics.

Una altra alternativa per a l’estalvi energètic és el procés de cogeneració existent a l’EDAR d’Algorós que permet produir 2,91 Gwh d’energia elèctrica per a autoconsum de la mateixa depuradora. Un altre estalvi d’energia calorífica vinculada al procés de cogeneració que és emprada per a reduir el consum d’energia dins del procés d’assecat de fangs. La calor residual de la cogeneració permet reduir el consum de dièsel de les calderes. L’aprofitament d’aquesta energia ha produït un estalvi estimat de 1,21 GWh. S’ha estalviat prop de 121.466 litres de gasoil en combustible fòssil.

Aigües d’Elx gestiona en l’actualitat 1.246 km de xarxa d’aigua potable i 541 km de xarxa de clavegueram al terme municipal d’Elx. Així mateix, amb la finalitat d’impulsar l’economia circular en la seua activitat, 9.624.119 m³ d’aigua regenerada han sigut reutilitzada. Un 89% s’ha emprat per a ús agrícola, un 9,97% per a l’ambiental i un 0,14% per a l’ús urbà. Respecte a valorització de residus, s’han valorat el 100% dels llots generats en plantes depuradores, que s’han emprat per a ús agrícola.

En el capítol d’eficiència en la gestió de l’aigua, Aigües d’Elx ha instal·lat 17.931 comptadors amb telelectura, ha invertit 992.518 € en millores de la xarxa d’aigua potable, la digitalització i la millora de l’aigua no registrada, ha notificat 5.088 clients d’un consum elevat no habitual, s’han detectat i s’han reparat un total de 450 fugides a la xarxa; tot això, ha permés que a Elx s’aconseguisca un rendiment tècnic de la xarxa d’aigua potable del 83,73%. Uns resultats que permeten aconseguir una ràtio de consum mitjà per habitant i dia d’ús domèstic a Elx de 113 litres.

També es destaquen en l’informe altres projectes de naturalesa mediambiental com ara el servei d’educació i de control mediambiental del paratge natural, que combinen els seus treballs en la protecció i el seguiment de la fauna i de la flora amb la difusió i la informació a la ciutadania.

Pel que fa a l’àrea de clients, la companyia, amb la finalitat de continuar prestant un servei de qualitat i segur durant la pandèmia, ha treballat en la digitalització completa de l’atenció al client. Així, ha inclòs millores en la centraleta virtual, en la signatura digital, en l’àrea de clients de la web i en el servei de cita prèvia. En el 2020 s’han atés per telèfon 71.587 clients, en segon lloc 28.082 gestions a través de la web i finalment 9.603 en les oficines.

Com cada any, l’informe ha sigut revisat de manera independent i s’ha tingut en compte el que s’estableix en la Guia per a l’elaboració de memòries de sostenibilitat de Global Reporting Initiative (Estàndards GRI). L’informe complet està disponible per a consulta i descàrrega a través de la web: www.aigueselx.com.