L’edil de Seguretat, Ramón Abad, acompanyat pel coordinador de l’Escola d’Educació Viària, Julio Fernández, destaca l’aposta de l’Ajuntament en aquesta nova etapa
L’Escola d’Educació Viària ‘Pedro Tenza’, el Parc Infantil de Trànsit, reobrirà les seues portes al gener de 2022 després de la pandèmia carregada de novetats. Així ho han comunicat aquest matí en una roda de premsa el regidor de Seguretat, Ramón Abad; el responsable de l’Escola –i coordinador de la Unitat Ciclista de la Policia Local d’Elx (UCPLE)–, l’agent Julio Fernández; i el director provincial de la DGT, Antonio Jesús Fornes, que ha descrit el projecte educatiu entorn del Parc de Trànsit il·licità com “una referència internacional”.
Les instal·lacions, per les quals abans del coronavirus passaven anualment 10.000 estudiants de col·legis i d’instituts del municipi, implantarà els grups bambolla i incorporarà tres agents de la UCPLE i tres professionals de l’ensenyament que ara mateix estan completant una formació especialitzada en seguretat viària. A més, de dilluns a dijous, de 15.30 a 17.00 hores, s’impartiran cursos per a aprendre a anar amb bicicleta, perquè en els últims anys s’estan detectant manques sobre aquest tema entre els menors, segons ha assenyalat Fernández, que ha destacat que s’ha modificat el reglament per a obrir el parc a totes les edats i així afavorir la instrucció en educació i en seguretat viària durant tot el cicle vital.
Els divendres a la vesprada i els dissabtes al matí es reimpulsarà la iniciativa ‘Bicis sense edat’. Igualment, en el mateix horari, s’han atés les reivindicacions de clubs ciclistes, de triatló i de duatló de la ciutat, els quals podran disposar del recinte per a l’esport base. I, com era habitual, el parc reprendrà les visites de col·legis i d’instituts il·licitans i estarà disponible per a les famílies dos diumenges al mes. “El nostre objectiu de salvar vides a la carretera no ha canviat; ens adaptem al segle XXI amb les eines educatives i, també, aprofundim en altres eixos com la mobilitat sostenible i l’educació en valors”, ha manifestat Fernández, que ha subratllat que des de l’Escola Pedro Tenza s’aspira “a una coeducació bidireccional, de dalt a baix, en la qual xiquets, pares i avis participen”.
L’edil, per part seua, que ha enaltit la figura de Tenza, ha afirmat que amb la dotació de més mitjans i recursos en aquesta reobertura se li atorga des de l’Ajuntament “un impuls fort i decidit” després d’un període de restriccions “en el qual la Policia Local ha hagut d’ocupar-se del més important: servir i protegir els il·licitans i les il·licitanes”. I que, en aquesta nova etapa, es pretén que l’Escola de Seguretat Viària continue tenint projecció entre les generacions que hui omplin les aules dels centres educatius d’Elx sota el lema de “Educar és salvar vides”. No obstant això, Abad ha lamentat que la taxa de mortalitat a les carreteres espanyoles continua sent “molt alta”, amb més de 1.700 morts en 2019.
Així mateix, el regidor ha subratllat que es pretén incentivar la responsabilitat individual entre els xiquets i les xiquetes a través de l’educació, però que, alhora, l’actuació d’aquests com a “agents transformadors en l’àmbit familiar”, perquè “està demostrat que hi ha conductors que s’obstinen a no complir amb les normes de circulació, i només ho fan quan tenen un esglai o un avís important per part d’un familiar; volem que els xicotets advertisquen els seus progenitors que han de conduir de manera segura”.
Abad ha afegit que el Parc de Trànsit aposta per la creació d’hàbits de vida saludables. I que forma part de l’estratègia transversal del Consistori d’Elx2030 per a la Capitalitat Verda Europea, i que promou la consecució de les metes número 3, 4 i 11 –salut i benestar, educació de qualitat i ciutats i comunitats sostenibles, respectivament– dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de l’ONU. “Arranquem amb més recursos i, sobretot, amb el respecte i l’empatia que permeten la millor convivència en la utilització i en el gaudi dels espais públics.
El director provincial de la DGT, Antonio Jesús Fornes, descriu el projecte educatiu entorn de les instal·lacions il·licitanes com “una referència internacional”
Segons ha recalcat Fornes, que ha mostrat el seu entusiasme perquè l’organisme que representa participe amb l’Ajuntament –“un referent en educació viària”, ha reafirmat– en aquesta reobertura, la DGT ha posat el focus en la seguretat viària als nuclis urbans i ha recordat que, segons dades de l’ONU, el 66% de la població viurà en ciutats en 2050, i que el 80% dels morts en vies urbanes en 2020 van ser els anomenats “usuaris vulnerables” (xiquets, ciclistes…).
“La mobilitat urbana està agafant força, i hem de posar l’accent en la seguretat viària als nostres carrers”, ha asseverat mentre lloava la formació oferida pel parc: “Hem de pacificar el trànsit de les ciutats de manera que, com més amables siguen, menys accidents tindrem i més seguretat viària hi haurà”, per la qual cosa ha cridat a “inculcar els xiquets i les xiquetes” la cultura de la seguretat viària. “Mentre existisca un sol mort, no podrem estar contents”, ha finalitzat Fornes, en una compareixença en la qual el mateix Pedro Tenza, fundador del Parc Infantil de Trànsit, ha sigut present.