L’Ajuntament d’Elx acull un emotiu Dia de la Constitució amb una gran ovació a la conferenciant i Ram d’Or Olga Fuentes

L’Ajuntament d’Elx acull un emotiu Dia de la Constitució amb una gran ovació a la conferenciant i Ram d’Or Olga Fuentes

La catedràtica de Dret Processal advoca al Saló de Plens durant la seua conferència magistral ‘La Constitución de la igualdad’ al fet que el text s’adapte a les noves exigències socials per a no morir d’èxit


L’Ajuntament d’Elx ha acollit un emotiu Dia de la Constitució amb una gran ovació a la conferenciant i Ram d’Or Olga Fuentes. La catedràtica, distingida amb el Ram d’Or durant l’acte institucional celebrat al Saló de Plens, ha oferit en la conferència magistral ‘La Constitución de la igualdad’.

En la cita del quaranté tercer aniversari de la Carta Magna, que ha arrancat a les 12.30 hores amb l’himne d’Elx davant aproximadament 150 convidats, l’alcalde, Carlos González, ha afirmat que “és una necessitat imperiosa complir els mandats constitucionals” i ha recalcat que en el context polític actual el debat no és la reforma del text, sinó assegurar el normal funcionament de l’Estat de Dret. Encara que ha reconegut que “hi ha un consens quasi unànime, de tots els operadors jurídics i polítics del nostre país, sobre la necessitat d’impulsar la seua reforma”.

A més, l’alcalde ha dit que “resulta crucial renovar el Consell General del Poder Judicial, el mandat del qual porta més de 1.000 dies expirats per falta d’acord, la qual cosa constitueix una anomalia constitucional greu i injustificable que repercuteix en el funcionament del nostre sistema judicial; i que, es vulga o no, deteriora la salut del nostre Estat de Dret i, per tant, de la nostra qualitat democràtica”.

A l’acte institucional també van ser distingits amb la Medalla de Plata del Bimil·lenari Consuelo Maciá; Grupo Antón Comunicación; projecte ‘Hamelin’, Objectiu 2030’ de l’IES La Foia; María Isabel Acién; Santiago Ule; PLD Space; la Coordinadora Feminista i el Parc Científic de la UMH

González, que ha reafirmat la Constitució Espanyola com “un gran pacte per la convivència entre els espanyols que ha possibilitat el període en pau i en llibertat més extens mai conegut per Espanya; i el canvi polític, econòmic i cultural més intens en la nostra història”, ha recordat que aquesta “va suposar la reconciliació entre els espanyols, basada en el pluralisme polític, en el diàleg, en el respecte i en la tolerància”.

“El 43 aniversari de la nostra Constitució suposa enaltir la vital importància que ha tingut per a l’extensió dels drets fonamentals i de les llibertats públiques, per a afavorir el progrés econòmic individual i col·lectiu, i per a convertir Espanya en la democràcia europea avançada, moderna i oberta que és hui”, ha continuat i ha enumerat els assoliments que des de 1978 fins hui ha aconseguit la societat espanyola en el marc constitucional vigent; des de la integració europea a la successió de la Prefectura de l’Estat, passant per acabar amb la xacra terrorista, per consolidar l’Estat del Benestar, per fer front al desafiament independentista o per afrontar la crisi de 2008, entre altres episodis.

L’alcalde, Carlos González, reafirma que la Carta Magna és “un gran pacte per la convivència dels espanyols”, i defensa que “és una necessitat imperiosa complir els mandats constitucionals” en un context polític el debat del qual no és la seua reforma, sinó assegurar el normal funcionament de l’Estat de Dret

El regidor, igualment, ha emfatitzat el valor de la cultura de l’acord, del diàleg i del sentit d’Estat que personifica la Carta Magna per al progrés social, i ha rebutjat “la polarització, el dogmatisme, l’extremisme i el populisme tan freqüents hui dia i que són manifestament incompatibles amb l’esperit institucional”.

Ram d’Or

González ha distingit amb el Ram d’Or la catedràtica de Dret Processal de la UMH Olga Fuentes, “possiblement una de les juristes més eminents que ha donat aquesta ciutat”. A continuació, l’acadèmica ha oferit la conferència magistral ‘La Constitución de la igualdad’, en la qual ha parlat sobre el context en la qual es va ratificar el text jurídic i ha aprofundit en el concepte d’igualtat; en concret, s’ha referit a la igualtat entre homes i dones, de tractament sense discriminació per raó de sexe, “als enormes avanços reeixits per la Constitució en aquesta matèria i al camí que encara queda per caminar”, malgrat que la Carta Magna, ha admés, “ha sigut criticada amb freqüència, especialment en els últims temps, per haver relegat la dona”.

Fuentes ha recordat que “la igualtat real i efectiva està lluny d’aconseguir-se”; i que per a construir una democràcia avançada la Constitució “va dirigir un mandat clar als poders públics: el de remoure els obstacles que impediren o dificultaren l’assoliment real i efectiu de la igualtat. El compliment d’eixe mandat és la seua obligació i si l’incompleixen… estan incomplint la Constitució”. La catedràtica ha subratllat que els canvis socials sobre aquest tema des de 1978 “han sigut possibles gràcies al fet que la Constitució els va obrir la porta”, però que no va poder contemplar altres matèries “perquè, simplement, va nàixer en una altra època” i ha posat com a exemples “alguns aspectes relatius al dret a l’educació, a la revolució digital, a determinades qüestions relacionades amb la salut reproductiva o als reptes que planteja l’arribada de dones d’altres cultures i latituds”.

Per això, ha advocat al fet que la Constitució s’adapte a les noves exigències socials per a no convertir-se en una rèmora i morir d’èxit. “Conscient d’aquesta realitat, el Constituent de 1978 va introduir en la Carta Magna els seus propis mecanismes de reforma”, de fet, va dedicar tot el Títol X a establir les vies per les quals pot ser legal i legítimament modificar-se”, ha puntualitzat. “Per això vull apel·lar a una reflexió serena sobre eixa necessària reforma; per a evitar que un text massa rígid es convertisca en una presó per als desitjos d’una joventut que ha d’integrar-se en la cohesió que promou la nostra Carta Magna”, ha agregat.

Amb un currículum aclaparador, tal com ha elogiat González, ha glossat la destacada carrera de Fuentes, que va obtindre la seua llicenciatura i el doctorat a la UA amb premi extraordinari i excel·lent cum laude, respectivament. A més, va exercir el càrrec de magistrada suplent de l’Audiència Provincial durant 15 anys i es va convertir en assessora del ministre de Justícia entre 2004 i 2006. Així mateix, ha participat en la Subcomissió Especial de la Comissió General de Codificació per a l’elaboració d’un nou Codi Processal Penal i en la Comissió de Reforma de l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal, posterior llei 24/2007. Premi al talent docent en les tres últimes edicions, és conferenciant i autora de nombroses publicacions; a més, és directora del màster universitari d’Advocacia de la UMH des de 2012.

Medalla de Plata del Bimil·lenari

D’altra banda, membres de l’Equip de Govern han sigut els encarregats d’entregar les Medalles de Plata del Bimil·lenari. L’edil María José Martínez, a Consuelo Maciá pel seu treball que l’ha portada a quedar finalista en el reconeixement a Millor Docent d’Espanya 2021 i Premi Europeu a la Innovació Metodològica; Esther Díez, al Grupo Antón Comunicación, representat a l’acte per Antonio Antón i per María Teresa Puntes, amb motiu del seixanta aniversari de la mercantil a l’avantguarda publicitària local; Ramón Abad, al projecte d’innovació educativa ‘Hamelin, Objectivo 2030’, de l’IES La Foia, representat per la seua directora i pel vicedirector del centre, Assumpció Tormo i Enrique Lomas; i, Mariola Galiana, a la cap de Ginecologia de l’Hospital de Sant Joan i professora de la UMH, María Isabel Acién, per les seues investigacions relatives a patologies del sistema reproductiu.

La regidora Marga Antón ha entregat el guardó a títol pòstum al funcionari municipal, amant de la cultura il·licitana i exvicepresident del Patronat del Misteri d’Elx, Santiago Ule, que va morir recentment, que va ser recollit per la seua vídua, Aida Martínez, i per la seua filla, Aida Ule. L’edil Carles Molina, a PLD Space, al cofundador i al president executiu –Raúl Verdú i Ezequiel Sánchez– de la marca convertida en referent nacional de la indústria aeroespacial amb el primer coet de fabricació espanyola; Mariano Valera, a la Coordinadora Feminista d’Elx, representada per Marisol Bleda, per la seua lluita per la igualtat i pels drets de les dones; i, Héctor Díez, al Parc Científic de la UMH, a la seua directora gerent, Antonia Salinas, per les seues aportacions a la diversificació econòmica, al canvi de model productiu i a la transferència de coneixement a la localitat.

Carlos González, que ha manifestat els assistents a l’esdeveniment institucional i el públic que l’ha seguit per televisió i per streaming que “l’interés de tots vostés li atorga autèntic sentit i valor a aquesta solemne commemoració”. Ha finalitzat amb paraules d’enhorabona als premiats i ha expressat “l’afecte i el pesar” cap a les famílies dels il·licitans i de les il·licitanes que “han perdut la vida o que han patit en les seues carns les fatídiques conseqüències del coronavirus”. També ha reconegut el poble il·licità “per l’extraordinària responsabilitat, maduresa i disciplina mostrada davant les complexes vicissituds ocasionades per la pandèmia”, i la seua gratitud als professionals sanitaris, d’emergències i de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat “les tasques dels quals han sigut absolutament essencials”.

L’acte ha conclòs entre aplaudiments i amb els acords de l’himne nacional.