L’Equip de Govern executa i canalitza durant el present any 25 projectes estratègics per al desenvolupament de la ciutat

L’Equip de Govern executa i canalitza durant el present any 25 projectes estratègics per al desenvolupament de la ciutat

L’alcalde, Carlos González, fa balanç de la gestió municipal dels últims 12 mesos i afirma que és el període de “major de nivell d’execució municipal de l’última dècada, amb un 63% entre obra adjudicada i plecs ja aprovats”


L’Equip de Govern ha executat i ha canalitzat durant el present any 25 projectes estratègics per al desenvolupament de la ciutat. L’alcalde, Carlos González, ha definit 2021 com un any “extraordinàriament complex i difícil”, ja que ha estat totalment condicionat per la pandèmia, encara que “paradoxalment positiu en termes de ciutat”. El regidor il·licità ha realitzat al migdia balanç de la gestió municipal durant els últims 12 mesos, el període de “major de nivell d’execució municipal de l’última dècada, amb un 63% entre obra adjudicada i plecs ja aprovats”, ha especificat González.

Entre les accions principals mampreses en 2021, el responsable del Govern municipal ha destacat el nou servei de neteja i de recollida de residus, l’enderrocament de l’hotel dels Arenals, el desbloqueig del projecte del Palau de Congressos, la finalització de l’IES Periodista Vicente Verdú, la modificació del PGOU per a l’ampliació del Parc Industrial i l’adjudicació de la remodelació de la depuradora d’Algorós juntament amb el Consell.

Aquestes iniciatives han presentat una extraordinària complexitat jurídica i política; han sigut autèntics trencaclosques per a aquest Govern”, ha reconegut l’alcalde, els quals, ha subratllat, “ja estan solucionades o canalitzades”, com el Mercat Central: “Durant 2021 hem resolt el contracte, hem cobert les restes arqueològiques per a normalitzar l’entorn i hem presentat un projecte de futur”.

Altres gestions i assumptes solucionats en aquest 2021, i que ha enumerat, han sigut la cessió de la residència universitària d’Altabix a la UMH, importants actuacions en matèria de modernització de la via pública en punts com la Ronda Nord, la construcció de plataformes úniques en diversos carrers del nucli urbà o la creació de la Unitat Rural de Seguretat de la Policia Local, per tal de respondre a una demanda de major vigilància a les partides rurals o la materialització del bloc tres de Sant Antoni. En matèria de mobilitat sostenible, la flota d’autobusos urbans ha sumat cinc vehicles híbrids. I, en esports, importants intervencions com la reforma integral del poliesportiu de Carrús Est i la construcció d’un nou a Altabix.

També, en col·laboració amb altres administracions, s’ha executat la segona fase de la carretera de Santa Pola –ja en servei–, s’han derrocat els blocs 21 i 23 del carrer Limoner, s’ha licitat el segon centre de salut d’Altabix, s’ha aprovat la Llei del Palmerar –el punt de partida de la qual va ser el document acordat i elaborat per l’Ajuntament–, s’ha aconseguit la posada en marxa de l’AVE a Madrid, la finalització de l’autovia d’accés a l’aeroport, la declaració de la Nit de l’Albà com a Festa d’Interés Turístic Nacional, l’inici de les obres d’ampliació del nou bloc quirúrgic de l’Hospital General, la terminació administrativa de l’Agència Valenciana del Territori, que s’assentarà a Elx a principis de gener de 2022, i l’adjudicació de les obres del CEIP La Paz, “una demanda essencial dels veïns i de les veïnes de Torrellano”, ha postil·lat el regidor.

Així mateix, s’ha referit a l’impuls decisiu que se li ha donat al Pla Edificant, que inclou nombroses obres en centres educatius del municipi. “Tenim adjudicades les redaccions de projectes del col·legi d’educació especial Verge de la Llum, del CEIP Número 37 ‘Els Arrels’ i l’ampliació del Rodolfo Tomás i Samper de l’Altet. Al mateix temps, tenim obres adjudicades als col·legis El Palmerar, l’ampliació de les Baies i el gimnàs del López Orozco de Carrús”, ha explicat González, que també ha al·ludit a la finalització de la rehabilitació de la façana de l’institut de Torrellano.

El responsable municipal destaca actuacions com el nou servei de neteja i de recollida de residus, l’enderrocament de l’hotel dels Arenals, el desbloqueig del Palau de Congressos i del futur del Mercat Central o la finalització de l’IES Periodista Vicente Verdú

“Aquestes són les 25 actuacions més importants, no les úniques, que aquest Equip de Govern ha culminat durant 2021”, ha subratllat l’alcalde, i ha recordat que s’han sol·licitat sis projectes europeus valorats en més de 60 milions d’euros. Un any de “cohesió territorial” que ha suposat “la major inversió en pedanies en molt de temps”, ha definit, amb la modernització d’equipaments –fonamentalment esportius i educatius– i amb millores extraordinàries de camins, asfalts, voreres, etc.”.

González ha definit aquest com “un any d’estabilitat política” en el qual el Govern de coalició ha funcionat “amb la màxima serietat i transparència i ha donat participació tant a la ciutadania com a les entitats socials i a la resta de formacions”, i ha reafirmat que ha sigut un temps d’ “avanços i millores substancials que, malgrat la pandèmia, ens han permés concretar projectes que són capitals per a la nostra ciutat”. “Definitivament, estem millor que quan vam començar l’any. Els il·licitans i les il·licitanes ara viuen una mica millor que quan va arrancar 2021”, ha conclòs González.

Recuperació econòmica i social

Carlos González també ha recalcat que 2021 és l’any en què Elx ha recuperat “la seua empenta i el seu dinamisme econòmic i social”, com mostren les dades socioeconòmiques “realment positives”. En concret, ha assenyalat que les xifres d’ocupació han tornat al nivell previ a la pandèmia. L’afiliació a la Seguretat Social a Elx va ser de 85.800 treballadors al novembre, mentre que al febrer de 2020 va arribar a 84.900 i en abril d’aquest any –durant el confinament– es va donar el nombre més baix amb 75.877. “Hem recuperat pràcticament 10.000 afiliats”, ha postil·lat l’alcalde.

A més, ha agregat que el sector de la construcció, “un indicador molt significatiu en termes d’activitat econòmica”, ha superat en 2021 els 500 habitatges, un nombre superior dels que es van edificar en 2020 i en 2019.

En aquest any, González ha assenyalat que l’Ajuntament ha complit els seus compromisos en el context de crisi econòmica provocada per la pandèmia i ha ajudat les famílies vulnerables amb l’augment d’un 20% de la despesa social, ha auxiliat les empreses, els professionals i els autònoms amb la mobilització d’ajudes i de recursos per valor de prop de 17 milions d’euros per als sectors més afectats, i, des del mateix Consistori, s’ha fomentat amb 30 milions d’euros la inversió municipal per a dinamitzar i per a augmentar la demanda i l’ocupació.

Igualment, el 2021 ha suposat la moderació fiscal, ja que enguany el Govern local ha congelat impostos i taxes, i ha emprés, així mateix, una reducció fiscal per als sectors més afectats per la crisi.

La recuperació econòmica de la ciutat, ha reconegut l’alcalde, no seria possible sense l’exemplar procés de vacunació. Més de 191.339 persones, el 81% de la població, estan immunitzades a Elx. En eixe sentit, el l’alcalde ha agraït la seua labor al personal sanitari i a “cadascun dels il·licitans i de les il·licitanes que s’han vacunat, per la responsabilitat individual i pel compromís social que han mostrat”.