La zona es reurbanitzarà de manera integral i es convertirà en un espai per a l’oci i la restauració que dinamitzarà la vida cultural i social del centre històric
L’Equip de Govern impulsarà la reurbanització de manera integral de l’antic Mercat Central i el transformarà en un espai d’oci, hostaleria i restauració dissenyat per a dinamitzar culturalment i socialment el centre històric d’Elx. També s’adequaran els banys àrabs i els refugis de la Guerra Civil en unes obres previstes per a 2022 després de la seua tramitació administrativa i amb un cost estimat de 5 milions d’euros tal com ha afirmat hui Carlos González, alcalde d’Elx, acompanyat d’Héctor Díez, portaveu de la Junta de Govern local, Esther Díez, regidora de Mobilitat Sostenible, Ana Arabid, edil d’Urbanisme, i Julio Sagasta, arquitecte municipal.
“Hi haurà una protecció parcial i ambiental dels elements arquitectònics de l’edifici del Mercat Central i es produirà una reurbanització integral dels voltants del mercat, que transformarà en museu els refugis de la Guerra Civil, i s’aparcarà el concurs d’idees plantejat a fi d’impulsar aquesta rehabilitació”, ha assenyalat l’alcalde, que ha continuat assegurant que “també serà impossible construir soterranis per a protegir els refugis i es modificarà l’alineació oest de l’edifici perquè els banys àrabs puguen ser més visibles distanciant la façana d’aquests. Totes aquestes mesures s’han pres sobre la base de les recomanacions dels últims mesos d’organitzacions com la Fundació DoCoMoMo o ICOMOS i deixa sense efecte el Pla de Rehabilitació Integral de 2014”.
La Junta de Govern Local ha aprovat hui la modificació del Pla General per a usos de sòl que permet dur-lo a terme i que també afecta les Clarisses, L’Escorxador i el Mercat Provisional, que es convertirà en definitiu
El regidor il·licità assenyala, a més, que aquesta reurbanització “representa impulsar un gran projecte de modernització de l’antic Mercat Central que serà un lloc per a l’oci, la cultura i la gastronomia i el convertirà en un gran espai públic que dinamitzarà la vida social i econòmica de la ciutat.” I afig que “la modificació proposada és producte dels acords aconseguits amb els serveis tècnics de la Delegació Territorial de la Direcció General de Patrimoni Cultural, i que hi ha consens i acord tècnic en els criteris de protecció i rehabilitació integral de l’edifici”.
Carlos González, alcalde d’Elx, ho valora com un gran impuls per a dinamitzar el centre de la ciutat i Esther Díez, regidora de Mobilitat Sostenible, destaca el gran equilibri que suposa entre conservar el patrimoni i potenciar la ciutat
Esther Díez, regidora de Mobilitat Sostenible, per la seua part assenyala que aquest projecte “ha aconseguit un gran equilibri entre el fet de respectar el patrimoni de la ciutat i el de dinamitzar el centre històric del qual hem aconseguit que siga un lloc històric d’Elx. Díez ha ressaltat que “podrem recuperar un punt de trobada emblemàtic després d’anys tancat i que podrem continuar creant un concepte de ciutat més humana, accessible i sostenible enquadrada dins del marc d’una política de mobilitat sostenible i dels objectius 2030”.
Reforma del PGOU
Per a poder escometre aquesta rehabilitació ha calgut modificar de manera puntual l’ordenació estructural del Pla General per al canvi de qualificació de quatre parcel·les. Es tracta d’un acord de modificació de la qualificació urbanístic del sòl de l’antic mercat de proveïments, que comptarà per conveni amb una protecció parcial i ambiental, i que passarà de tindre sòl urbà d’ús per a infraestructures a sòl d’ús per a restauració. El convent de les Clarisses, el centre cultural L’Escorxador i el Mercat Provisional, que passarà a ser el mercat definitiu, són les altres tres zones.
Així, el sòl urbà qualificat per a equipament cultural i educatiu de les Clarisses passarà a permetre l’ús hoteler. El sòl urbà de L’Escorxador qualificat com a edificable, passarà a ser sòl d’ús dotacional, el que té en aquest moment. I el sòl urbà del Mercat Provisional qualificat com a espai lliure passa a ser qualificat com a equipaments, cosa que permetrà aquesta consolidació com a mercat de proveïments definitiu i així eliminarà la seua condició de provisionalitat.
Aquesta modificació proposada acompleix de manera estricta i rigorosa les exigències de l’article 67.3 de la Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatges de la Generalitat Valenciana, que contempla l’exigència legal de mantindre l’equilibri entre dotacions públiques i ús lucratiu.