L’Equip de Govern aprova els comptes municipals per al pròxim exercici, un pressupost expansiu que creix més d’un 16%, que és inversor, verd, sostenible i, sobretot, social
El Ple Municipal ha donat hui llum verda al Pressupost Municipal per a 2022, de 279 milions d’euros, el principal objectiu del qual és recuperar el creixement després de la pandèmia, per tant, duplicarà la inversió de 24 a 48 milions d’euros per a afavorir la reactivació econòmica i de l’ocupació.
L’Equip de Govern ha aprovat, amb els vots a favor de PSOE i Compromís, amb l’abstenció del regidor no adscrit i amb els vots en contra de PP i VOX uns comptes expansius que creixen un 16% i que es caracteritzen pel seu vessant verd, sostenible i, sobretot, social, perquè tal com ha explicat la regidora de gestió Tributària, Patricia Macià, “tots i cadascun dels projectes emmarcats en aquest pressupost van dirigits a optimitzar la vida dels veïns i de les veïnes dels nostres barris i de les nostres pedanies; també projecten millores a les instal·lacions esportives, destinen recursos a noves infraestructures educatives, modernitzen l’espai públic i amb un desenvolupament urbanístic i econòmic sostenible”.
A més, l’Ajuntament ha tornat a congelar per al pròxim exercici taxes i preus públics, i ha suspés durant mig any el cobrament de la taxa de taules, cadires i de mercats ambulants.
El Govern Municipal torna a congelar impostos, taxes i preus públics i suspén durant mig any el cobrament de la taxa de taules i cadires i de mercats ambulants
Macià, ha manifestat que gràcies a aquests pressupostos Elx continuarà sent “una ciutat amb un teixit empresarial, productiu i competitiu, però sempre procurant que els col·lectius socials compten amb més recursos, perquè no hi haurà recuperació econòmica si aquesta no és justa, si no s’expandeix a tota la població i, especialment, a aquells que pitjor ho estan passant i, per descomptat, des de l’equitat i l’igualtat d’oportunitats”.
Propostes de PP i Cs
Tant PSOE com Compromís han expressat durant el Ple el seu desig d’acceptar diverses de les propostes plantejades per PP i Cs en les seues esmenes i el seu compromís d’incloure-les en el Pressupost 2022, una vegada liquidats els comptes de 2021, quan s’incorpore el romanent de tresoreria.
La regidora de Gestió Tributària, Patricia Macià, igual que la portaveu de Compromís, Esther Díez, han argumentat que acceptar les esmenes en el Ple suposaria retardar l’aprovació del Pressupost 2022 i, per tant, paralitzar la gestió municipal. Una afirmació realitzada sobre la base de les explicacions donades pel secretari de la Corporació.
El secretari ha confirmat que l’aprovació de les esmenes i la seua inclusió en el Pressupost 2022 suposaria haver de repetir tots els tràmits previs: remetre el nou document als tècnics per al seu estudi, presentar el document al Consell Social, portar-lo a la Junta de Govern Local, posteriorment a la Comissió de Ple d’Hisenda i, després, al Ple.
El Govern Municipal ofereix signar un acord polític per a atendre la majoria de les propostes plantejades a través d’esmena, una vegada liquidat el pressupost de 2021, però PP i CS ho rebutgen
D’aquesta manera, l’alcalde ha proposat redactar un document en el qual es plasme les esmenes del PP i Cs que l’Equip de Govern es compromet a incloure el pressupost el mes de març mitjançant el romanent de tresoreria.
A continuació, s’ha procedit a votar una a una cadascuna de les 73 esmenes presentades pel PP i les 31 esmenes de Cs. Totes elles han sigut rebutjades amb el vot en contra de PSOE i Compromís i el vot favorable de la resta de grups municipals.
Aprovació definitiva d’ordenances
El Ple ha començat amb la resolució de les al·legacions presentades pel PP i amb l’aprovació definitiva de l’expedient de modificació de l’ordenança de l’Impost de Béns Fiscals (IBI), de l’ordenança de l’Impost de vehicles de Tracció Mecànica i de la taxa per Estacionament de vehicles de tracció mecànica.
El Ple ha rebutjat (vots en contra de PSOE i Compromís, abstenció de Cs i regidor no adscrit i vots a favor del PP i VOX) les al·legacions dels populars per no ajustar-se a la llei des del punt de vista tècnic. Segons ha explicat Patricia Macià, les al·legacions del PP s’han rebutjat perquè vulneren el principi de beneficis fiscals i no figuren en la norma.
Les xifres del Pressupost 2022
El pressupost global serà de 279 milions d’euros, que inclou el pressupost municipal, que és de 231,8 milions d’euros, el pressupost de Pimesa (18,5 milions), el d’Aigües d’Elx (30,4 milions), el de Visitelche (2,2 milions) i el d’Espais Verds (1,2 milions d’euros).
La despesa total per habitant ascendeix a 1.200 euros i la inversió se situa en 246 euros. Per part seua, la despesa social directa s’incrementa més d’un 9% i s’eleva fins als 10,7 milions d’euros.
El secretari municipal explica que incloure aquestes iniciatives com a esmenes obligaria a repetir tota la tramitació del pressupost i a retardar la seua entrada en vigor
Macià ha informat que s’han pressupostat per a 2022 les subvencions sol·licitades corresponents al Pla Edificant (13,8 milions), a l’Estratègia DUSI (8,4 milions), així com les del Pla Planifica (574.877 euros). “Aquest pressupost preveu la pujada d’ajudes i de convenis amb els diferents col·lectius d’Elx”, ha reiterat la responsable municipal, que ha informat que s’han incrementat les ajudes al pagament de l’IBI en 200.000 euros i que les ajudes d’emergència social pugen 150.000 euros. Ha recalcat que per a 2022 s’han pressupostat “més recursos per als convenis amb les entitats del Camp d’Elx, amb els ens festers i culturals, amb els col·lectius socials i educatius i les ajudes sanitàries”.
En aquestes inversions, de 48 milions d’euros, que s’incrementen en un 98,51% més, estan consignades actuacions rellevants –a més del Pla Edificant i de l’EDUSI– com la reforma del MAHE (1,2 milions d’euros), el reforç ferm i la senyalització a la ronda Nord, al pont del Bimil·lenari i l’avinguda de la Unesco (1,2 milions d’euros), el pressupost participatiu (1.000.000 euros), la construcció de l’edifici 3 de Sant Antoni (5,7 milions d’euros), la demolició dels blocs 11, 12, 13 i 14 de Sant Antoni (684.490,91 euros) i la reforma, rehabilitació i millora de poliesportius de pedanies dins del Planifica (1.062.504 euros) i la reparació de ferms (1.000.000 euros).
Així mateix, com en 2021, 370.000 euros en els quals s’inclouen les subvencions a la rehabilitació i les millores en l’accessibilitat d’habitatges (350.000 euros) i l’adaptació d’eurotaxis (20.000 euros).