El Ple aprova de manera definitiva el Pressupost 2022 després de desestimar les al·legacions de PP i de Vox i acceptar la presentada per COSITAL

El Ple aprova de manera definitiva el Pressupost 2022 després de desestimar les al·legacions de PP i de Vox i acceptar la presentada per COSITAL

La regidora de Gestió Tributària i Financera, Patrícia Macià, reitera el compromís de l’Equip de Govern per a incloure, a càrrec de romanent de tresoreria, propostes del PP i de Cs per valor d’1,5 milions d’euros


El Ple ha aprovat hui de manera definitiva el Pressupost 2022 després de la resolució sobre les al·legacions presentades a aquest. Amb vots a favor del PSOE i de Compromís, l’abstenció del regidor no adscrit i els vots en contra de PP, Vox i Cs, el Ple ha acordat hui desestimar les al·legacions presentades pel PP i VOX per no ajustar-se als motius que estableix la Llei d’Hisendes Locals i del Reial decret 500/90 i que són: per no haver-se ajustat la seua elaboració i aprovació als tràmits legals, per ometre el crèdit necessari per al compliment d’obligacions exigibles a l’entitat local, en virtut del precepte legal o qualsevol altre títol legítim i per ser de manifesta insuficiència els ingressos en relació amb les despeses pressupostades o bé d’aquests respecte a les necessitats per als quals estiguen previstos.

El pleno aprueba mociones para pagar impuestos por Bizum, declarar BIC Las Clarisas, aprobar la ley sobre bebés robados y apoyar la reforma laboral

Sí que s’ha acceptat l’al·legació del Col·legi Oficial de Secretaris, Interventors i Tresorers d’Alacant (COSITAL) respecte a l’assignació de retribucions del nou lloc de viceinterventor.

Respecte a les al·legacions del Partit Popular, la regidora de Gestió Tributària i Financera, Patrícia Macià, ha reiterat el compromís de l’Equip de Govern d’incloure en el pressupost, amb càrrec a romanents, el 84% de les propostes del PP per valor superior a 1,5 milions d’euros. Juntament amb aquestes s’inclouran en el pressupost algunes de les propostes de Cs.

Respecte a les propostes del PP, Macià ha reiterat “el nostre compromís d’incloure en el pressupost, amb càrrec a romanents, el 84% de les propostes del PP per valor superior a 1,5 milions d’euros”. Entre aquestes propostes ha esmentat l’increment de les ajudes per a emergència social en 400.000 euros o més diners per als convenis socisanitaris. Juntament amb aquestes s’inclouran en el pressupost algunes de les propostes de Cs.

En l’àrea d’Urbanisme s’ha acordat una modificació puntual del Pla General per a incloure els àmbits del recinte Històric i del Raval-Salvador com a Àrees de Vigilància Arqueològica en el catàleg de Proteccions

Respecte a les al·legacions de VOX, Macià ha indicat que s’han desestimat les huit al·legacions presentades, ja que els arguments proposats no encaixen amb cap dels tres supòsits establits per la llei. No obstant això, s’ha procedit a dur a terme una correcció en els títols d’alguns codis operatius.

En l’àrea d’Urbanisme s’ha abordat per unanimitat la informació pública de la Modificació Puntual del Pla General i del Pla Especial de Protecció d’Edificis i Conjunts del terme municipal d’Elx per a incloure els àmbits del recinte Històric i del Raval-Salvador com a Àrees de Vigilància Arqueològica en el catàleg de Proteccions.

La regidora d’Urbanisme, Ana Arabid, ha explicat que l’objectiu és “delimitar aquestes àrees amb la finalitat d’assegurar una bona tutela patrimonial d’aquestes”. L’edil ha afegit que “es tracta d’una modificació beneficiosa per dos motius ja que, d’una banda, millora la protecció del nostre patrimoni arqueològic que determina amb precisió dues àrees en les quals serà necessari un estudi previ abans d’iniciar qualsevol actuació urbanística. Per una altra, perquè donarà seguretat jurídica a qualsevol persona que pretenga realitzar qualsevol tipus d’actuació, atés que es delimita amb total concreció totes dues zones”.

D’altra banda, el Ple ha donat hui llum verda a l’aprovació inicial del Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals (PLPIF). S’ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups municipals, a excepció de VOX, que s’ha abstingut.

Tal com ha explicat Ramón Abad, els principals objectius d’aquest pla són: la defensa de les muntanyes i dels terrenys forestals inclosos en el terme municipal; la protecció de persones, béns i nuclis rurals; l’adopció de polítiques de prevenció adequades; conéixer i quantificar dimensions del problema d’un incendi forestal o el disseny d’accions que s’han de donar sobre un incendi abans que es produïsca.

“Al costat d’això, hi ha altres objectius específics com la formació específica per a Cossos d’Emergència”, ha afegit Abad, que ha destacat la importància que tenen aquests plans de contingència i d’autoprotecció, com s’ha pogut comprovar en els últims mesos a l’illa de la Palma.

Llum verda a l’aprovació inicial del Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals (PLPIF) i al Pla Municipal de Conductes Addictives 2022-25

Hui s’ha donat compte en la sessió plenària el II Pla Municipal de Prevenció de Conductes Addictives 2022-2025 elaborat per la UPCCA (Unitat de Prevenció de Conductes Addictives). Segons ha explicat el regidor de Drets Socials, Mariano Valera, es pretén dur a terme accions preventives en el camp de les addiccions i de promoció de la salut. Aquestes accions estan encaminades a reduir i evitar el consum de drogues i altres trastorns addictius els problemes associats a aquest, així com promoure hàbits de vida saludable i una cultura de salut que incloga el rebuig del consum de substàncies addictives.

Valera ha indicat que hi ha tres nivells d’intervenció. La prevenció universal desenvolupa accions dirigides de manera general a tota la població independentment del nivell de risc al fet que està sotmesa. En segon lloc, els programes de prevenció selectiva que es dirigeixen a grups de la població amb més risc d’addiccions. L’objectiu principal és evitar l’inici del consum a partir de l’enfortiment dels factors de protecció dels membres d’aquests grups de risc (autoestima, solució de problemes…), de manera que aquests siguen emprats com a recursos efectius contra els factors de risc.

El tercer nivell és la prevenció indicada, que comprén el conjunt d’activitats dirigides a aquelles persones que han experimentat amb drogues i mostren conductes problemàtiques associades a l’addicció.

D’altra banda, Valera ha explicat que entre les accions dutes a terme per la UPCCA es troben els programes de prevenció desenvolupats als centres educatius, la prevenció en l’àmbit familiar (escoles de família, regles sobre l’ús del mòbil…) o la prevenció comunitària a través de diferents campanyes.