El Ple aprova mocions per a pagar impostos per Bizum, declarar BIC Les Clarisses, aprovar la llei sobre bebés robats i donar suport a la reforma laboral

El Ple aprova mocions per a pagar impostos per Bizum, declarar BIC Les Clarisses, aprovar la llei sobre bebés robats i donar suport a la reforma laboral

Llum verda a reprendre el programa municipal ‘Jóvens’ d’atenció psicosocial a la joventut il·licitana que amplia la seua partida pressupostària fins als 100.000 euros


La sessió plenària ordinària de gener, celebrada aquest matí al Centre de Congressos, ha aprovat per unanimitat estudiar la possibilitat de pagar tributs municipals i preus públics a través de Bizum com a alternativa a la targeta de crèdit o la transferència bancària. El regidor no adscrit, Eduardo García-Ontiveros, ha proposat que la ciutadania puga efectuar qualsevol transacció econòmica amb l’Ajuntament i els seus serveis a través d’aquesta aplicació, com ja fan l’administració autonòmica basca, SUMA o la UMH.

Quant a altres mocions portades al Ple, Compromís ha aconseguit llum verda –amb els vots favorables dels socialistes, populars, de Ciutadans, del regidor no adscrit i els negatius de Vox–, interpel·lar al Congrés que la legislació nacional sobre bebés robats, paralitzada per la Comissió de Justícia, seguisca el seu procés i agilite la seua aprovació respectant el text original de la proposició de llei, resultant del consens polític i social.

El Ple, així mateix, ha tirat avant a través una moció presentada pel Grup Socialista en suport a la normativa de reforma laboral i la transformació del mercat de treball del Govern d’Espanya. Amb els vots afirmatius de Compromís i el regidor no adscrit, en contra de PP i Vox, i l’abstenció de Ciutadans, el Ple ha brindat el suport majoritari a aquest nou marc que es debatrà a Madrid en els pròxims dies.

Quant al Grup Popular, ha instat el conjunt del Ple a iniciar els tràmits per a designar com a Bé d’Interés Cultural (BIC) tot l’edifici de l’antic Convent de Les Clarisses que ha obtingut la confiança del Ple per unanimitat, donada la circumstància que, actualment, només la torre sud-oest és BIC.

El PP també ha comptat amb els vots positius de la totalitat del Ple amb la seua idea d’estendre el servei de préstec de bicicletes públiques BiciElx a les pedanies més populoses i estendre’ls a la resta, esmenada per Compromís per a demanar a la Diputació, al Consell i al Ministeri que efectue els carrils bici de connexió entre les pedanies i el nucli urbà a les vies que són de titularitat.

Igualment, tots els grups han aprovat reprendre el programa municipal ‘Jóvens’ d’atenció psicosocial a la joventut il·licitana i que amplia la seua partida pressupostària fins als 100.000 euros a petició de Ciutadans.

I també, a proposta de la formació taronja, s’ha aprovat per unanimitat instar la licitació de manera immediata del contracte de transport a les pedanies i que es valore la possibilitat de limitar el període d’aquesta concessió a la finalització del contracte vigent de transport urbà i, quan tots dos concloguen, s’unifique el servei urbà i periurbà en un únic contracte.

Per la seua part, Vox ha proposat el foment de la natalitat en el municipi amb la creació d’un programa “provida i família” en la Regidoria de Drets Socials, amb assessorament i ajudes econòmiques, psicològiques, mèdiques o laborals per a les dones embarassades o mares. Finalment, ha sigut rebutjada pels vots contraris de PSOE i Compromís, i l’abstenció de Ciutadans i del regidor no adscrit.

Tampoc ha prosperat la sol·licitud de Vox esmenada per Ciutadans relativa a retornar l’import als multats durant l’estat d’alarma pel rebuig de les formacions Socialista i Compromís, ja que no va haver-hi cobrament de cap de les sancions relatives al Reial decret 463/2020, solament aquells de desacatament a l’autoritat.