L’Equip de Govern impulsa un gran projecte cultural a Carrús amb un segon teatre per a la ciutat

L’Equip de Govern impulsa un gran projecte cultural a Carrús amb un segon teatre per a la ciutat

L’alcalde, Carlos González, diu que “2022 serà un any en què cristal·litzaran importants projectes i arrancaran iniciatives vitals per a la modernització d’Elx i la millora de la qualitat de vida dels il·licitans i de les il·licitanes”


“2022 serà un any en què cristal·litzaran iniciatives importants pel que hi haurà resultats en termes de gestió, com n’hi va haver en 2021, però al mateix temps, 2022 serà un any de sembra, d’arrancada de projectes, fonamentalment a conseqüència de la iniciativa del Govern i també de la concurrència dels Fons Europeus”, ha dit hui l’alcalde, Carlos González, que ha indicat que entre els projectes prioritaris per a l’Equip de Govern està la creació d’un complex cultural al barri de Carrús.

González ha comparegut hui juntament amb la regidora de Mobilitat, Esther Díez, i amb els edils Ramón Abad, María José Martínez i Felip Sànchez, per a explicar les prioritats de l’Equip de Govern per al present exercici 2022, “un any crucial per a la ciutat”.

“Hem finalitzat 2021 en el qual s’han produït considerables avanços i 2022 comença amb innombrables projectes i iniciatives, a més, aquest serà un any de cohesió i d’estabilitat política”, ha destacat González.

L’alcalde ha indicat que “cal avançar en els projectes econòmics, que són els que generen riquesa i ocupació”. Entre aquests, González ha destacat l’ampliació del Parc Empresarial, la posada en marxa del Campus Tecnològic, el desenvolupament de l’entorn d’IFA o avançar en el Learning Factory.

Segons Carlos González hi ha tres projectes que seran essencials en els objectius de transformació urbana: el Palau de Congressos, el Centre d’Investigació de l’Envelliment i un nou projecte cultural per al barri de Carrús.

El regidor ha indicat que una de les prioritats de l’Equip de Govern és treballar per a la rehabilitació de l’aquest barri, i per això, al costat de moltes altres iniciatives que es duran a terme en aquesta zona de la ciutat, “impulsarem la creació en l’antic solar de Jayton un complex cultural que comptarà amb el segon teatre de la ciutat amb programació estable, sales multiusos per a diferents activitats i, si fora possible recuperar en aquest espai el cinema urbà. I juntament amb tot això, un gran aparcament que done solució a la falta de places d’aparcament en la zona”.

L’alcalde ha anunciat la seua intenció de consensuar aquest gran projecte amb les associacions veïnals i comercials del barri: “Pròximament iniciarem els contactes amb la societat civil de Carrús per a posar sobre la taula aquest gran projecte, debatre entorn del mateix i encarregar un avantprojecte que puga fer realitat aquesta iniciativa per a la dinamització i la revitalització del barri”.

En els mateixos termes que l’alcalde s’ha pronunciat, Esther Díez ha indicat que “en anteriors reunions els veïns ens han traslladat la necessitat d’aquests espais i, per descomptat, la infraestructura que posem en marxa ha de donar cobertura a aquestes peticions perquè no hi ha dubte que el barri ho mereix”.

Una altra de les qüestions previstes per l’Equip de Govern és continuar avançant en la modernització del centre de la ciutat. “Després de l’‘Efecte Corredora’ que està provocant el ressorgir econòmic i social al centre històric, ens proposem en 2022 avançar en dos projectes essencials, el nou Mercat Central on hem de donar un avanç substancial en la seua consolidació en l’avinguda del País Valencià i, en segon terme, licitar la redacció del projecte del ‘Mercat Gastronòmic’, que contempla la valorització dels Banys Àrabs i dels refugis de la Guerra Civil”.

Noves infraestructures educatives

Un altre aspecte destacat per l’alcalde de cara al present exercici 2022 és continuar avançant en la millora de les infraestructures educatives a la ciutat, una de les grans prioritats del Govern local, amb l’ampliació del Pla Edificant.

“Estem treballant de manera intensa en aquest objectiu. El Pla Edificant ja ha donat els seus fruits amb l’ampliació de col·legis i d’instituts i la posada en marxa de l’IES Vicente Verdú, però volem continuar avançant en aquesta línia i ja estem treballant en projectes que volem incloure en la segona fase d’Edificant”, ha assenyalat l’alcalde que ha enumerat alguns d’aquests projectes previstos: el nou Conservatori de Música, l’ampliació de l’IES Severo Ochoa, l’ampliació i creació d’un menjador en el CEIP Verge de l’Assumpció, l’ampliació de l’IES Sixto Marco, un aulari nou a l’IES Tirant lo Blanc i l’ampliació de l’IES de Carrús.

La regidora Esther Díez manifesta que “estem apostant per blindar els serveis públics, però també per canviar el model de municipi i avançar cap a Elx 2030”

“Juntament amb això, continuem treballant en els projectes imminents que fructificaran immediatament com el col·legi de Torrellano, l’ampliació del CEIP la Baia, la construcció d’‘Els Arrels’, del Verge de la Llum, del Rodolfo Tomás Samper… projectes que segueixen el seu curs i prompte seran una realitat”.

Aposta per les pedanies

“Com vam dir al començament d’aquest mandat, una de les línies bàsiques d’aquest Govern és l’aposta per millorar la qualitat de vida dels veïns i de les veïnes de les pedanies”, ha indicat l’alcalde que ha afegit que aquesta serà la legislatura amb major inversió a les pedanies.

“Continuarem treballant en dos àmbits, la modernització dels serveis públics, cas de la modernització del clavegueram, xarxa d’aigua potable, neteja, seguretat ciutadana… i a més, continuem impulsant la dotació d’equipaments esportius, sanitaris, socials i educatius”. Entre els socials, l’alcalde ha recordat que els centres de l’Altet, de Torrellano i dels Arenals del Sol són prioritaris.

Respecte a l’impuls al Camp d’Elx, l’alcalde ha recordat que un dels principals projectes europeus ja aprovats pel Govern d’Espanya es va desenvolupar en l’àmbit rural i en 2022 es produirà un avanç significatiu en aquest gran projecte de modernització de regadius i d’eficiència en l’ús de l’aigua, cosa que possibilitarà l’autonomia hídrica al camp il·licità.

Regeneració Urbana

“La regeneració urbana és una aposta clara d’aquest Govern Municipal amb tres àrees de treball fonamentals com són el barri de Sant Antoni (iniciar l’enderrocament de blocs antics, començar el quart edifici i garantir el finançament d’una segona fase), el barri dels Palmerars (enderrocament dels blocs 25 i 27 i reallotjament dels veïns i projectar un nou bloc d’habitatge social) i el barri de Carrús, cas de les actuacions a Porfirio Pascual.

Unes altres de les actuacions destacades per l’alcalde són els projectes de mobilitat sostenible amb la incorporació de més de 17 autobusos híbrids.

I, juntament amb aquests, dos projectes fonamentals per al desenvolupament de la ciutat com la nova depuradora d’Algorós i completar la circumval·lació Sud.

En matèria sanitària, González ha assenyalat que enguany serà clau per a avançar en dues infraestructures sanitàries fonamentals com el segon centre de salut d’Altabix (en la zona de Travalón) i el bloc quirúrgic que permetrà ampliar els quiròfans a l’Hospital General.

En 2022 també s’executaran importants actuacions de modernització de l’espai públic, cas de l’Hort del Rastoll, el Jardí de les Víctimes de la COVID, passeig de Germanies…

L’alcalde ha dit que en el present any espera que cristal·litze la cessió temporal de la Dama d’Elx i ha anunciat que continuarà reclamant a la Generalitat Valenciana el deute històric per la cessió dels terrenys per a la UMHE.

“Tot això que he exposat estarà complementat per una política social decidida que té com a objectiu fonamental totes les situacions de vulnerabilitat que es donen en la societat il·licitana i que són conseqüència de les profundes desigualtats que continuen existint i que intentem corregir”, ha conclòs l’alcalde.

Esther Díez

Per la seua part, la regidora de Medi Ambient i de Mobilitat, Esther Díez, a més de recalcar l’“extraordinari” de la legislatura present per la situació epidemiològica, “la veritat és que estem traient polítiques i projectes fonamentals per a la nostra ciutat”.

“Estem duent a terme les inversions més importants que ha rebut Elx en molts anys; estem apostant per blindar els serveis públics, però també per canviar el model de municipi i així obtindre una major qualitat de vida per als nostres veïns i veïnes”, ha continuat, recalcat en aquest sentit que la major prioritat és “atendre les necessitats que té la ciutadania, per la qual cosa continuarem treballant de manera cohesionada”, escoltant els il·licitans i les il·licitanes i tendint la mà a l’oposició.

Entre les polítiques socials, ha destacat per a aquest 2022 la partida municipal d’11 milions d’euros amb la qual compta el Consistori en aquest apartat. I que el treball conjunt entre Ajuntament i Generalitat ha permés la supressió de les llistes d’espera en matèria de dependència; que la Renda Valenciana d’Inclusió beneficie només a Elx a més de 4.000 persones; la reforma ja aprovada de la Residència d’Altabix; o els futurs Centre de Dia per a persones amb diversitat funcional en l’antic Col·legi de Garrofers i la Residència i Centre de Dia Ocupacional.

En economia i ocupació Díez ha afirmat que es continuarà treballant amb els sindicats i el teixit empresarial local, amb plans municipals per a garantir l’ocupació de qualitat i que es continuarà avançant en projectes com l’ampliació del Parc Empresarial o el Campus Tecnològic, un projecte “ clau per al futur de la nostra economia que aquest municipi ha sigut capaç de tirar avant amb els seus propis recursos i que ens converteixen una altra vegada en referent en l’àmbit de l’economia no sols a la província”.

En mobilitat, la regidora ha manifestat la intenció de l’Equip de Govern de continuar reclamant a l’administració central assignatures pendents com la finalització de la ronda Sud o la modernització de la xarxa de Rodalia. En el pla municipal Díez ha avançat per a 2022 noves conversions en zona de vianants –l’Ajuntament compta amb 500.000 euros per a això–, la culminació dels carrils bici de l’avinguda d’Alacant, l’anell interior Pere Joan Perpinyà i carrer Teulada, i treballar en un nou tram a Carrús que “començarem a treballar en breu i que permetrà la connexió del barri amb la resta de carrils bici de la ciutat”.

A més, en 2022 s’adquiriran 17 nous autobusos urbans i es continuarà treballant en l’accessibilitat de les parades. “Ara estem a l’espera de la recepció d’aquests fons europeus que possibilitaran la recepció de nous autobusos elèctrics que permetrien posar en marxa aquesta línia transversal amb la remodelació de les línies I i G”, ha destacat.

Quant a l’autobús a pedanies, ha dit que “comptem en el primer trimestre de 2022 poder fer avanços en la tramitació que ens permeten que puga ser una realitat la millora del servei”, i que la setmana passada, en Junta de Govern, es van aprovar nous convenis i, en el cas de la línia de la Foia i la Marina, “hem posat en marxa nous serveis a petició dels veïns”.

Quant a medi ambient, ha subratllat la inversió de 50 milions d’euros que la Conselleria de Transició Ecològica invertirà en la depuradora d’Algorós, esmentant igualment “la transformació del model energètic”, que és “una de les prioritats d’aquest Govern” amb la creació per a 2022 de l’Oficina de l’Energia i el projecte per a fer sostenible l’entorn dels col·legis, millora en l’enllumenat públic i en els edificis municipals que també estan previstos en l’estratègia EDUSI, o punts de recàrrega per a vehicles elèctrics com l’electrolinera de l’Estació d’Autobusos –“tenim quatre punts que estan a punt d’entrar en funcionament; estem ara ultimant el subministrament elèctric i ja seran una realitat en les pròximes setmanes”, ha dit–. Quant al palmerar, ha recordat que els projectes per als nous horts urbans de Travalón i la Cuerna ja han passat pel Patronat del Palmerar i, per tant, “s’enviaran a contractació en els pròxims dies”, i que començarà a materialitzar-se la modernització dels regadius.

De la mateixa manera, en l’apartat de modernització de l’espai públic, ha incidit que el Pla Edificant i l’ARRU de Sant Antoni es continuaran desenvolupant en aquest 2022. I que projectes pendents en matèria sanitària com el segon centre de salut d’Altabix i el bloc quirúrgic de l’Hospital General es resoldran “després de dècades”.