L’Oficina ‘Generem’ promourà l’eficiència i l’autoconsum energètic per a lluitar contra el canvi climàtic

L’Oficina ‘Generem’ promourà l’eficiència i l’autoconsum energètic per a lluitar contra el canvi climàtic

El regidor de l’àrea, Felip Sànchez, afirma que fomentarà que l’energia siga democràtica a Elx i que els consumidors es convertisquen en els propis generadors de la seua electricitat mitjançant fonts renovables


L’Oficina Municipal ‘Generem’ promourà l’eficiència i l’autoconsum energètic per a lluitar contra el canvi climàtic. El regidor de l’àrea, Felip Sànchez, ha donat a conéixer el nou servei que aprovarà la Junta de Govern Local. L’Oficina fomentarà que l’energia siga democràtica a Elx i que els consumidors es convertisquen en els propis generadors de la seua electricitat mitjançant fonts renovables. “A més, això té un evident potencial per a ajudar als que pateixen pobresa energètica”, ha postil·lat Sànchez.

‘Generem’ informarà els il·licitans i les il·licitanes –també a comerços i a petites empreses– de com millorar la seua despesa energètica i, a més, fer-ho de manera sostenible amb la finalitat de canviar de model per a, amb això, garantir l’accessibilitat de les persones a l’energia. Igualment, el divendres 21 de gener s’iniciaran els tràmits per a cedir a l’Oficina un local en el barri del Pla propietat de Pimesa. En els pròxims mesos s’articularà aquest espai amb mitjans i personal, amb la idea que puga obrir les seues portes després de l’estiu.

“Tindrem tècnics qualificats perquè puguen aconsellar sobre les millores del rebut, així com d’altres opcions i d’ajudes existents per a optimitzar els consums i fer-ho d’una forma que siga democràtica”, ha explicat el regidor de l’Eficiència Energètica, que ha reconegut que en aquests últims dies i mesos “el preu de l’energia està sent una càrrega per a moltes famílies i xicotets negocis”.

En els pròxims mesos s’articularà l’espai físic del nou servei municipal amb mitjans i personal en un local cedit per Pimesa en el barri del Pla, amb la idea que puga obrir les seues portes després de l’estiu

“Des del Govern local valorem que és necessari crear un espai d’informació i de formació sobre l’energia dirigida a la ciutadania”, ha manifestat el regidor, que ha incidit en la situació d’emergència climàtica en què ens trobem: “Les conseqüències que el calfament global està causant ens obliga a accelerar la transició energètica cap a un model basat en energies netes i renovables per a deixar un món molt millor als nostres fills i filles”, ha insistit.

Comunitats energètiques

L’Oficina de l’Energia d’Elx col·laborarà estretament amb la Conselleria de Transició Energètica i, encara que tindrà seu, “crearà dinàmiques en tot el municipi per a estimular el canvi de model energètic, que és essencial”, ha recalcat Felip Sànchez. A més, ha explicat que des d’aquest servei s’impulsaran les comunitats energètiques locals mitjançant l’autoconsum col·lectiu sostenible amb renovables.

“Per això necessitem usar la major superfície de sòl urbà possible, com les terrasses dels edificis”, ha precisat Sànchez. ‘Generem’ servirà com a promotora d’aquestes comunitats energètiques  i informarà de les diferents opcions que puga haver-hi per a l’ús de plaques fotovoltaiques. “L’objectiu és que els col·legis públics i altres immobles susceptibles d’incorporar plaques solars puguen ser la base de creació d’aquestes comunitats”, ha avançat l’edil, les quals, amb la legislació vigent, podrien distribuir l’energia en un radi de 500 metres des del punt generador d’aquesta, podent ser els propis centres escolars.

En aquest sentit, Sànchez ha subratllat que és una gran oportunitat per al canvi de model i perquè els excedents energètics dels col·legis vagen al seu entorn a través d’aquestes comunitats energètiques locals. En la legislatura passada, a través d’un projecte europeu, es va instal·lar plaques fotovoltaiques al CEIP El Pla; en el present mandat, s’intervindrà a L’Alcudia i a Eugeni d’Ors.