Un miler d’il·licitans podran beneficiar-se del bo jove de lloguer amb ajudes de fins a 250 euros al mes

Un miler d’il·licitans podran beneficiar-se del bo jove de lloguer amb ajudes de fins a 250 euros al mes

L’alcalde d’Elx, Carlos González, considera que aquesta iniciativa del Govern d’Espanya afavorirà l’emancipació dels joves i anuncia que des de l’Ajuntament s’informarà i assessorarà els joves il·licitans


L’alcalde d’Elx, Carlos González, considera que l’aprovació per part del Govern d’Espanya del reial decret que regularà el bo jove de lloguer “és un pas en la direcció correcta, perquè es dirigeix cap a un col·lectiu que, a conseqüència de l’intens encariment del preu de l’habitatge de lloguer a les ciutats i de la precarietat laboral, es troba amb greus dificultats per a accedir a un habitatge, la qual cosa dificulta i retarda l’emancipació”.

Segons el parer de l’alcalde “mesures com aquesta, que suposen una ajuda directa per al pagament de la renda mensual, són un suport fonamental per als qui ja viuen de lloguer i destinen un elevat percentatge del seu salari al pagament de la renda, o bé un estímul per a aquells joves que desitgen emancipar-se, però no els ixen els comptes”.

Segons les estimacions municipals, el bo jove de 250 euros pot suposar entre un 40 i un 50 per cent de la renda mitjana de lloguer d’un pis de 90 m² a Elx, atés que conformement a les dades del mercat el preu mitjà de lloguer a Elx es troba en 2022 entre els 5 i 6 euros/m², segons les zones, la qual cosa per a habitatges de 90 m² representa rendes compreses entre els 450 i els 540 euros mensuals, la qual cosa segons l’alcalde “és una ajuda significativa que possibilita que en ciutats com la nostra els joves que ja han accedit al mercat de treball puguen llogar un habitatge i emancipar-se”.

En directa relació amb això, González ha assenyalat que una vegada que es publique i entre en vigor, “l’Ajuntament es va implicar activament per a informar i assessorar els joves il·licitans sobre la iniciativa, els seus requisits i com tramitar-ho”.

L’alcalde estima que “prop d’un miler d’il·licitans i d’il·licitanes d’entre 18 i 35 anys es podran beneficiar d’aquestes ajudes, la qual cosa al seu judici és una xifra molt significativa i a més té efectes retroactius des de començaments de 2022”.

Els beneficiaris hauran de tindre ingressos no superiors a tres vegades l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM), que suposa uns ingressos de prop de 24.300 euros anuals. L’habitatge arrendat haurà de tindre la consideració d’habitual i permanent i una renda màxima de 600 euros al mes. En el cas dels lloguers d’habitació, aquests límits de preu seran de fins a 300 euros per habitació, un topall que podrà elevar-se fins als 450 euros si així ho estableix la Comissió de seguiment.

Encara que aquest bo jove de lloguer no podrà sumar-se a altres subsidis semblants que atorguen les comunitats autònomes, sí que serà compatible amb les ajudes per a joves que contempla el Pla Estatal d’Habitatge 2022-2025.

Segons l’INE, a Espanya hi ha quasi 600.000 inquilins d’ingressos baixos que no superen els 35 anys d’edat.

La renda màxima de l’immoble llogat serà amb caràcter general de 600 euros. No obstant això, com ja va succeir amb altres mesures de la pandèmia, les comunitats autònomes que ho desitgen podran pujar aquest límit a 900 euros.

L’ajuda també es podrà concedir als qui no lloguen un pis, sinó una habitació solta el preu de la qual ha de ser menor de 300 euros.

Després de la publicació del decret en el BOE, el Govern convocarà una conferència sectorial per a concretar com es reparteixen els 200 milions pressupostats per a enguany.