Els nivells de contaminació atmosfèrica baixen a Elx i se situen molt per davall dels límits legals de la UE

Els nivells de contaminació atmosfèrica baixen a Elx i se situen molt per davall dels límits legals de la UE

Les dades estan recollides en un estudi elaborat per l’Observatori de la Sostenibilitat a partir dels resultats recollits a les estacions de control del parc agroalimentari i del parc de bombers de la Conselleria de Transició Ecològica


La regidora de Medi Ambient, Esther Díez, ha explicat que “les emissions contaminants a la nostra ciutat se situen en xifres molt inferiors als límits legals que marca la Unió Europea, segons l’estudi elaborat per l’Observatori de la Sostenibilitat a partir dels resultats recollits a les estacions de control del parc agroalimentari i del parc de bombers de la Conselleria de Transició Ecològica”.

Díez ha informat que “l’estudi analitza els valors mitjans d’ambdues estacions quant a les emissions de diòxid de nitrogen (NO2), PM10 i PM2,5 i en els tres casos les xifres se situen al voltant de meitat del màxim permés”.

“En el cas del NO2, la UE fixa el límit anual en 40 µg/m³ i les estacions d’Elx registren 10 µg/m³, en el cas del parc agroalimentari, i 13 µg/m³ en el cas del parc de bombers”, ha destacat la regidora.

Esther Díez ha afegit que “respecte del PM10, el màxim permés es marca en 40µg/m³ i les nostres estacions registren 19 µg/m³ en el cas del parc agroalimentari i 20 µg/m³ al parc de bombers; mentre que per al PM2,5 el límit es troba en 20 µg/m³ i els nostres valors se situen en 12,9 µg/m³ en el cas del parc de bombers, ja que no hi ha valors per a l’altra estació de control”.

Xifres a la baixa

Tots els indicadors mostren una tendència a la baixa respecte 2019, només amb un augment sobre les xifres de NO2 de 2020, any en què el confinament va poder alterar els valors registrats.

La regidora de Medi Ambient, Esther Díez, destaca que “es tracta de dades molt positives que demostren una millora de la qualitat ambiental al municipi” i assenyala que “el nostre objectiu és aconseguir situar-nos per davall dels nous límits recomanats per l’Organització Mundial de la Salut”

Aquesta evolució va d’acord amb la que recull l’estudi de qualitat d’aire que anualment realitza la Regidoria de Medi Ambient i el departament de Física de la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH) on s’extrauen mostres de 51 punts de la ciutat i que va registrar en 2020 i el primer semestre de 2021 descensos d’entre el 12 i el 52 per cent, respecte a l’any anterior.

Aconseguir els valors de l’OMS

La regidora ha indicat que “es tracta de dades molt positives que demostren una millora de la qualitat ambiental al municipi, el nostre objectiu com a govern és aconseguir situar-nos per davall dels nous límits recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), recentment actualitzats”.

La contaminació atmosfèrica representa un important risc per a la salut, l’exposició a aquesta mena de contaminants pot causar malalties cardiovasculars, respiratòries i càncer i, de fet, l’OMS calcula que generen a l’any 4,2 milions de morts prematures al món”, ha advertit Esther Díez.

En aquest sentit, l’edil ha afirmat que “l’únic camí possible per a fer d’Elx una ciutat saludable és continuar desenvolupant polítiques verdes contundents i per això continuarem l’aposta per la mobilitat sostenible, la naturalització de la ciutat, la protecció de la biodiversitat, la transformació del model energètic, l’urbanisme racional i el consum sostenible i de proximitat en el marc de l’estratègia Elx2030”.

MEDIO-AMBIENTE-CALIDAD-AIRE

*Dades de l’Observatori de la Sostenibilitat

Font:

Qualitat de l’aire a les ciutats 2022. Tendències en NO2, PM10 i PM2,5 a les 80 ciutats més poblades d’Espanya. Observatori de la Sostenibilitat. 2022.

Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica. Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.