La Corporació Municipal condemna la invasió russa d’Ucraïna i demana el restabliment de la pau

La Corporació Municipal condemna la invasió russa d’Ucraïna i demana el restabliment de la pau

Els grups municipals insten el Govern central amb una Declaració Institucional al fet que “pose en marxa un pla d’acolliment, refugi i asil davant el possible desplaçament massiu” de població civil procedent del país eslau


La Corporació Municipal ha condemnat en una Declaració Institucional la invasió russa d’Ucraïna i ha demanat el restabliment immediat de la pau. Els grups polítics de l’Ajuntament d’Elx han acordat per unanimitat en el Ple ordinari de febrer rebutjar la flagrant violació de les lleis internacionals comesa per Rússia en envair el país eslau i donar suport a la integritat territorial i a la sobirania d’Ucraïna. “Exigim el cessament immediat de les hostilitats abans que es multiplique el número de morts, de ferits i de refugiats que ja han causat els atacs russos a les regions ucraïneses”, reflecteix l’escrit, en el qual s’ha manifestat la solidaritat amb el poble ucraïnés i s’ha donat suport a qualsevol acció de socors financer o sanitari que es decidisca al seu favor a instar el Govern central que “pose en marxa un pla d’acolliment, refugi i asil davant el possible desplaçament massiu des d’Ucraïna”.

Els grups del Ple han interpel·lat la Unió Europea a “actuar conforme als valors i als principis de la pau i a retornar als acords de Minsk”, i que les sancions econòmiques a Rússia siguen selectius perquè “el poble rus no siga qui patisca les conseqüències”. Així mateix, han expressat la preocupació pels 320 espanyols que ara mateix es troben a Ucraïna i han empatitzat amb el dolor i amb la preocupació dels ucraïnesos residents a Elx (296 persones) i a la província d’Alacant (11.832).

Mocions

En un altre ordre de coses, des de l’Ajuntament d’Elx s’instarà oficialment el Govern central que elabore una llei contra el tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual que tinga com a objectiu l’abolició de la prostitució a Espanya. A més, en el marc de les competències municipals i autonòmiques s’impulsaran mesures de sensibilització i de formació sobre la vulneració dels Drets Humans que suposa el tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual i a favor de l’eliminació d’aquesta xacra.

Els grups polítics del Ple han votat positivament la moció Socialista, ja que la prostitució i l’explotació sexual, tal com resa el text, “són les manifestacions més cruels i violentes de la desigualtat”, i que “ambdues són part de la mateixa estructura de dominació i violència que té el seu origen en la desigualtat estructural entre dones i homes: el racisme, la feminització de la pobresa i l’augment de la demanda de dones i de xiquetes per a ser prostituïdes”. A més d’aquest acord, des de la Regidoria d’Igualtat ja es realitzen accions conduents a sensibilitzar la població contra el que es coneix com “l’esclavitud del segle XXI”.

El Ple aprova demanar l’elaboració d’una legislació contra el tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual i que tinga com a objectiu l’abolició de la prostitució a Espanya

La proposta del grup Compromís sobre el 8 de Març, Dia Internacional de la Dona, finalment ha tirat endavant amb els vots positius de tots els grups excepte de Vox després d’una autoesmena per a tirar endavant la moció excloent termes del text i incorporant els acords de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) sobre aquest tema. Per això, la Corporació Municipal s’ha compromés a elaborar polítiques d’igualtat de caràcter interseccional i transversal, a sol·licitar al Govern espanyol que habilite baixes laborals per raó de cures, en el cas de malalties o de confinaments de menors d’edat i de persones a càrrec, ja que les cures recauen en les dones.

Quant a la proposició de Ciutadans per a la creació en l’Àrea d’Organització de l’Ajuntament d’una oficina anomenada ‘Elx t’acompanya’ per a humanitzar i personalitzar l’atenció ciutadana i pal·liar la bretxa digital, exigint tant a la resta d’administracions com al sector privat una atenció adaptada a les necessitats del cada usuari, ha comptat amb el suport unànime de tots els grups polítics. Igualment, ha obtingut la confiança total del Ple la idea de la formació taronja d’implantar un distintiu de “comerç sostenible” perquè la ciutadania puga identificar aquells establiments que destaquen per la seua contribució a la reducció de l’impacte sobre el medi ambient en l’exercici de la seua activitat.

El regidor no adscrit, Eduardo García-Ontiveros, ha trobat el vot positiu unànime a la seua moció per a la creació d’un registre públic de projectes culturals i l’establiment de criteris tècnics clars per a la seua presentació a l’Espai Hernandià d’Elx.

Les telefonades al telèfon d’informació municipal 010, d’altra banda, passaran a ser gratuïtes a petició de Vox; una mesura votada per tots els edils malgrat ser un assumpte en el qual ja treballa l’Equip de Govern des de 2021. La proposta de Vox relativa a un pla de neteja dels solars de competència municipal i de propietat privada també ha prosperat amb el consens de tots els grups.

El telèfon d’informació 010 serà gratuït, i se sol·licita a la Conselleria de Polítiques Inclusives que concrete la classe de gestió que tindrà la residència d’Altabix a partir de novembre i que continue amb les inspeccions

Així mateix, els Populars han demanat instar el Consell a iniciar els tràmits per a la resolució anticipada del contracte de servei integral de la residència de majors d’Altabix, a conseqüència de l’incompliment de les obligacions d’atenció sociosanitària als seus residents i reprovar a la consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives. No ha tirat endavant per comptar amb els vots desfavorables dels grups de l’Equip de Govern en estimar que aquest tràmit administratiu seria més llarg que acordar amb la Conselleria el futur immediat de la gestió i vetlar pel benestar dels usuaris i les usuàries, i ja s’ha demanat el rescat de la concessió i s’han escomés millores en les instal·lacions.

De fet, Compromís ha presentat una moció d’urgència al final de la sessió per la qual s’insta a concretar al novembre de 2022 la classe de gestió que la residència d’Altabix tindrà a partir de l’1 de novembre, que la Conselleria escometa les millores que entren dins de les seues competències i que exigisca a l’empresa concessionària que execute les que són de les seues, a més de continuar amb les inspeccions i amb els expedients. Finalment, ha sigut aprovada amb els vots positius de les formacions del Ple, a excepció del grup Popular, que s’ha abstingut.

No ha tirat endavant la proposta Popular d’instar a totes les entitats financeres del municipi a lluitar contra l’exclusió financera que pateixen els nostres majors pel procés de digitalització que estan duent a terme i que presten servei al Camp d’Elx a canvi d’estudiar la bonificació de taxes i impostos a les entitats que adopten mesures destinades a la inclusió financera. Aquest últim punt ha propiciat el vot negatiu de Compromís i del grup Socialista, ja que, han argumentat, la banca va obtindre beneficis rècords en 2021. A més, des del Consistori, ja s’exhorta les entitats a implantar mesures per a afavorir als majors i col·lectius l’accessibilitat als serveis de banca.

El Ple ordinari de febrer ha rebutjat les mocions d’urgència, a petició dels populars, de reprovar al ministre de Cultura i d’exigir a ADIF que no convertisca l’estació de Madrid de Chamartín en el punt d’arribada per als trens AVE procedents de la província. En primer lloc, perquè la cessió de la Dama és un assumpte d’acords institucionals, i, en segon lloc, perquè aquest mateix matí l’alcalde ha entaulat contacte amb el director general d’ADIF per a tractar l’assumpte.