La Policia Local realitza 2.500 actuacions en els dos últims anys per a atallar els abocaments il·legals al Camp d’Elx

La Policia Local realitza 2.500 actuacions en els dos últims anys per a atallar els abocaments il·legals al Camp d’Elx

Els regidors de Seguretat Ciutadana i de Neteja, Ramón Abad i Héctor Díez, respectivament, acompanyats pel cap del cos municipal, César Zaragoza, i per integrants de la Unitat de Medi Ambient (UMA), informen que disminueixen els abocaments incontrolats en les zones més afectades del medi rural il·licità


Disminueixen els abocaments incontrolats a les zones més afectades al Camp d’Elx gràcies al treball coordinat entre la Policia Local i el servei municipal de recollida de residus. Els regidors de Seguretat Ciutadana i de Neteja, Ramón Abad i Héctor Díez, respectivament, acompanyats pel cap de la Policia Local, César Zaragoza i per integrants de la Unitat de Medi Ambient (UMA), l’oficial Raúl Fernández i l’agent Armant Sogorb, han informat aquest matí que, en els últims dos anys, les forces de l’ordre il·licitanes han realitzat prop de 2.500 actuacions per a atallar els abocaments incontrolats en el medi rural il·licità.

El treball de la Policia Local en aquest sentit, segons ha explicat Abad, es basa en la realització de vigilàncies i seguiments per tot el terme municipal en les zones afectades pels abocaments incontrolats, sent un total de més de 2.200 vigilàncies i més de 260 infraccions comeses per conductes incíviques de diversa índole. “La major part de les infraccions administratives en els dos últims anys, suposen prop d’un 60% del total i estarien relacionades amb els abocaments derivats de les restes de poda, de materials d’obra i estris, predominant els de poda en el medi rural, i els d’obra i estris tant en el camp, com en el nucli urbà”, ha informat Abad, que ha desgranat les dades.

Així doncs, en 2020 la Policia Local va interposar 173 denúncies per delictes contra la salut pública pel mal ús de residus i d’abocaments incontrolats; en concret, 52 sancions per abandonar restes de poda; 24 per residus industrials i 35 per enderrocs. En 2021 i el que portem de 2022, s’han interposat 99 denúncies; 26 multes per abocar restes d’obra; 19 per poda i 17 per enderrocs.

Per la seua part, l’edil Héctor Díez ha manifestat que des de la Regidoria de Neteja s’estan posant en marxa més serveis de proximitat per a facilitar i brindar opcions a la ciutadania per a desfer-se dels seus residus de manera adequada. “La conducta incívica no és una opció: es persegueix i se sanciona amb duresa”, ha subratllat. a més, ha enumerat algunes de les millores implementades com la renovació de 500 contenidors metàl·lics al Camp d’Elx, la instal·lació de punts nets de proximitat en les pedanies –fins ara sis: a Torrellano, l’Altet, la Baia, la Foia i la Marina–, el miniecoparc del mercat ambulant de proveïments de Torrellano o els punts nets mòbils.

En 2020 es van interposar 173 sancions sobre aquest tema, mentre en 2021 i el que portem de 2022 s’eleven a 99, les més habituals són l’abandó de restes de poda, estris i enderrocs d’obres

La nova contracta de neteja, ha indicat Díez, permetrà redoblar els serveis en els pròxims mesos pel desplegament gradual de la nova concessionària: comptar amb dos punts nets mòbils, duplicar el servei de recollida de restes fora dels contenidors amb dos nous camions autocarregants amb grua o, una les novetats més esperades, un servei de recollida “porta a porta” de poda domèstica perquè “totes aquelles persones residents en el camp tinguen les mateixes opcions amb la poda que amb els estris”, ha especificat Díez, que ha recalcat que, a través d’un telèfon, els serveis de neteja municipals podran recollir in situ en les parcel·les les restes amb un protocol: “Quantitat i tipus de residu de poda”.

Aquest servei es posarà en marxa pròximament, quan el punt net fix del Parc Agroalimentari L’Alcudia es modernitze i incremente la seua superfície en un 50% –que inclourà una trituradora per a reduir aquestes podes i portar-les a un gestor autoritzat– i s’unirà al servei de recollida de plàstics agrícoles que es va concertar amb ASAJA.

“Els ciutadans paguem les conductes incíviques en destinar recursos municipals que podrien ser destinats a altres coses a atallar els abocaments incontrolats”, ha lamentat el regidor de Neteja. A més, remarca l’àrdua labor que suposa estar revisant constantment “els més de 500 punts de recollida de residus existents en el disseminat del Camp d’Elx” per a detindre els abocaments il·legals. “Estem obstinats a donar opcions de proximitat perquè la primera elecció d’abocar els residus siga decantar-se pel servei municipal que tots paguem i que no existisquen excuses”, ha expressat Díez referint-se als qui deixen els seus residus en llocs no autoritzats.

Algunes de les novetats per a atallar aquestes conductes incíviques són la renovació de 500 contenidors en el camp i, pròximament, la implantació d’un servei telefònic de recollida a domicili de les restes de poda

Així mateix, el cap de la Policia Local, César Zaragoza, ha assenyalat que, sense l’increment de la vigilància, el nombre de patrulles i la UMA no haguera sigut possible incrementar les cotes d’eficàcia ni la seguretat en les zones rurals d’Elx. I que la labor contra els abocaments il·legals és fruit de la vigilància 24 hores d’aquells punts traslladats per la Regidoria i la ciutadania. “Un treball important, no sols per la detecció d’infraccions, sinó per la conscienciació per a evitar aquest tipus de comportaments”, ha valorat.

La majoria de les sancions, sobre la base de la llei autonòmica 10/2000, estableix multes lleus de fins a 600 euros, i, d’entre 601 a 30.000 euros per a les greus, ampliant-se dels 6.001 als 300.000 euros de tractar-se de residus perillosos, així com la suspensió d’autorització de funcionament.

En aquest sentit, Abad ha conclòs recordant que en aquests dos últims anys es va arrestar a set persones relacionades amb delictes contra la salut pública pel mal ús de residus i abocaments incontrolats, sent en aquests casos fonamental la col·laboració dels veïns i de les veïnes, tal com ha apuntat, a més de l’estreta cooperació amb els serveis tècnics municipals de neteja, policies d’altres localitats, Urbaser i la Guàrdia Civil.