L’alcalde, Carlos González, acompanyat per l’edil de Promoció Econòmica, Carles Molina, i per la presidenta de FICE i AVECAL, Marián Cano, inaugura les jornades ‘El calzado español: retos y oportunidades de la política comercial’, celebrades a l’hotel Port Elx d’Elx Parc Empresarial
El calçat espanyol busca afermar-se al Japó, a Austràlia i a Nova Zelanda com a alternativa als mercats tradicionals, ressentits per la pandèmia, l’escalada de preus en matèries primeres, energia i logística, i la invasió russa d’Ucraïna. Aquesta, i la necessitat d’afrontar el repte i d’apostar per la sostenibilitat, la digitalització i la recepció dels fons Next Generation, han sigut algunes de les qüestions tractades aquest matí en les jornades ‘El calzado español: retos y oportunidades de la política comercial’, celebrades a l’hotel Port Elx d’Elx Parc Empresarial.
L’alcalde, Carlos González, acompanyat per l’edil de Promoció Econòmica, Carles Molina, per la presidenta de la Federació d’Indústries del Calçat Espanyol (FICE) i l’Associació Valenciana d’Empresaris del Calçat (AVECAL), Marián Cano, ha inaugurat la cita davant més d’un centenar d’industrials i d’autoritats com l’ambaixadora d’Austràlia a Espanya, Sophia McIntyre, el responsable de l’acord del Tractat de Lliure Comerç entre la Unió Europea i el Japó, Peter Berz, la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Isabel Calero, la subdelegada del Govern a Alacant, Araceli Poblador, el diputat nacional Alejandro Soler o la consellera d’Innovació, Carolina Pascual. També, l’eurodiputada Inmaculada Rodríguez-Piñero, de qui parteix la iniciativa juntament amb AVECAL, que ha oferit el col·loqui ‘La política comercial de la UE: oportunidades para el calzado’. Posteriorment, al migdia, la ministra d’Indústria, Turisme i Comerç, Reyes Maroto, el cap del Consell, Ximo Puig, i l’eurodiputada han mantingut un diàleg sobre el present i el futur del sector en l’era de la COVID-19.
“El del calçat és un sector eminentment exportador; el seu creixement es troba directament relacionat amb la seua capacitat d’obrir nous mercats, de diversificar, per la qual cosa la jornada de hui tracta de conéixer les oportunitats comercials que ofereixen els acords comercials de la Unió Europea amb mercats tan interessants com el Japó, Austràlia i Nova Zelanda”, ha manifestat González després d’agrair a l’eurodiputada, al Ministeri i a AVECAL l’impuls d’un esdeveniment “en el qual poder treballar al costat dels empresaris sobre el futur del sector”.
L’eurodiputada Inmaculada Rodríguez-Piñero ofereix el col·loqui ‘La política comercial de la UE: oportunidades para el calzado’ davant més d’un centenar d’industrials conscienciats amb la necessitat d’apostar per la sostenibilitat, la digitalització i els fons europeus Next Generation
El responsable de l’Equip de Govern local ha recalcat que aquest és “un punt estratègic” per a la reflexió sobre aspectes fonamentals d’una activitat clau per a l’avenir d’Elx, ja qu és un dels aspectes fonamentals de l’economia il·licitana. “Els industrials il·licitans, acostumats a navegar en condicions adverses, a treballar enmig del temporal, han fet que el calçat siga una activitat resilient, amb gran capacitat d’adaptació i que ix reforçat per a competir després de cada crisi que ha afrontat”, ha assenyalat l’alcalde, que ha reafirmat el suport a la sabata il·licitana amb mesures com “l’oferta de sòl industrial de qualitat mitjançant l’ampliació d’aquest Parc Industrial”.
Marián Cano ha posat en valor la “cooperació constant” amb les institucions per a traslladar-los els problemes que pateix el calçat i ha valorat la volatilitat d’un moment marcat per la crisi humanitària a Europa per la guerra a Ucraïna, cosa que, ha vaticinat, afectarà el consum de moda: “L’ànim està ocupat en allò primordial: en les persones”, ha expressat en referència als refugiats procedents del país eslau. Així i tot, ha reconegut que al sector el preocupa la crisi econòmica i els seus factors associats, com la vaga de transport dels últims dies arran de l’increment del cost dels carburants. Tots aquests factors, ha declarat, afecten el compte de resultats, encara que el sector no pateix aturs per la pujada dels preus energètics, ja que aquest no és tan intensiu.
Igualment, Cano ha recordat que la diversificació al Japó, Austràlia i Nova Zelanda ja estava en el full de ruta del calçat espanyol fins i tot abans de la pandèmia. I que, malgrat que s’ha registrat una baixada de les exportacions al país nipó, quan aquest va signar el tractat de lliure comerç amb la Unió Europea van pujar en eliminar-se les quotes. “Veurem l’efecte final de l’acord amb la desescalada dels aranzels en els pròxims anys, quan s’arribarà al nivell de lliure comerç total”, ha precisat. Quant a Austràlia i a Nova Zelanda, si bé el tipus d’aranzel és elevat (un 5%), és un mercat rellevant, de contrastació, atés que les empreses de calçat espanyol estan especialitzades en la moda de primavera i estiu.
La ministra d’Indústria, Turisme i Comerç, Reyes Maroto, i el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, mantenen un diàleg al migdia sobre el present i el futur del sector sabater en l’era del coronavirus
Per part seua, Rodríguez-Piñero ha animat a celebrar unes jornades com les de hui a Elx, però a Brussel·les: “Perquè l’important és que les institucions posen cara a les empreses i les empreses a les institucions, que les nostres empreses siguen presents i actives en els moments en què es prenen les decisions a Brussel·les”. Després de lloar el treball de Ximo Puig i de l’oficina autonòmica en la capital comunitària, ha reiterat a “intensificar les relacions” entre empreses i administracions, “per a continuar fent costat al nostre sector, ajudar al mateix en les seues problemàtiques, i que aquest sàpia les oportunitats disponibles perquè puguen aprofitar-les”.
Ximo Puig, que ha recordat que el 70% del calçat espanyol es produeix entorn dels municipis d’Elx i d’Elda, s’ha mostrat agraït al treball de mediació de la ministra Maroto per a salvar la situació tan difícil que haguera afrontat el sector d’implantar-se els aranzels estatunidencs. I que, fins i tot en una conjuntura de màxima complexitat, els plans de reindustrialització del Govern d’Espanya “generaran una nova etapa de modernització del teixit productiu valencià, per a la qual, els fons europeus seran un esperó extraordinari”. “Per a la Comunitat Valenciana el calçat és un sector primordial, per la qual cosa qualsevol referència positiva o negativa és bàsica per a l’economia valenciana”, ha dit, i ha agregat que, després del gran obstacle que va suposar la incorporació de la Xina a l’OMC, la indústria sabatera regional i nacional “va evidenciar una gran capacitat d’actualització permanent mitjançant la qualitat, la formació i la internacionalització”.
Quant a la ministra, ha informat que es continuarà reforçant el paper de la indústria del calçat en l’economia espanyola, ja que aquesta és una font de riquesa, d’ocupació i d’“orgull per al país, en vendre i exportar la innovació que es fa des d’Elx i des d’Elda” amb la imatge de marca-país que fa que, en nombrosos mercats, ha apuntat, “siguem líders exportadors”. Maroto ha insistit en el compromís del Govern central amb el sector, en un període en el qual s’estan desplegant els fons europeus i que suposaran oportunitats perquè el calçat continue innovant i diferenciant-se de cara a l’exterior. Com el mercat estatunidenc, que visitarà la titular d’Indústria pròximament i en vies de recuperació després de la intenció de l’administració d’aquest territori d’imposar aranzels del 25% i d’evitar en paraules de Maroto, gràcies a la col·laboració publicoprivada amb les diferents federacions del calçat i les alcaldies d’Elx i d’Elda.
Referent a això, Maroto ha subratllat la tasca de l’ICEX en la promoció de la indústria sabatera en mercats pròxims i llunyans. I projectes del Govern espanyol com diversos PERTE “molt importants”, entre aquests, un relatiu al tèxtil i a la moda, en el qual el calçat podrà finançar projectes d’economia circular.