L’alcalde d’Elx, Carlos González, presideix la trobada presencial de l’òrgan de la FEMP a Madrid, en la qual s’aprova convocar el II Premi InnovaGloc i editar una publicació sobre el dret d’accés a la informació pública
El consell de govern de la Xarxa d’Entitats locals per la Transparència i la Participació Ciutadana de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), presidida per l’alcalde d’Elx, Carlos González, s’ha reunit a la seua seu a Madrid, de manera presencial per primera vegada des de fa dos anys.
Entre altres qüestions, la trobada ha servit per a aprovar el Pla de Formació de la Xarxa d’aquest exercici, en el qual s’abordaran temes relatius a l’avaluació de polítiques públiques, dades obertes, transparència, innovació pública i ciberseguretat.
Així mateix, després de l’èxit de la primera edició, es van acordar les bases per al II Premi InnovaGloc dirigit a reconéixer les bones pràctiques en innovació pública del sector local. En concret, seran tres els guardons a atorgar: a la Millor Entitat Local, a la Millor Experiència del Sector Públic Local i a la Millor Experiència de Direcció i Coordinació General d’Entitat Local.
D’altra banda, s’ha decidit editar durant aquest any dues noves publicacions de la Xarxa: la primera, sobre les experiències dels premiats a la cita inicial de l’InnovaGloc –Ajuntament de Castelló, Les Naus, Centre d’Innovació de l’Ajuntament de València i Contractació Pública Ribalicita, de l’Ajuntament de Riba-Roja de Túria–; la segona, del dret d’accés a la informació pública.
Compromís de bon govern i pràctiques exemplars
La Xarxa d’Entitats Locals per la Transparència i la Participació Ciutadana va nàixer al si de la FEMP per a promoure la innovació i la millora permanent de la relació entre les administracions de proximitat i la ciutadania sota els principis del govern obert i mitjançant l’intercanvi d’experiències, l’aprenentatge permanent i el treball i el desenvolupament projectes en comú.
Els seus objectius són promoure les polítiques de transparència, la participació i la col·laboració en el conjunt d’entitats locals espanyoles per a aconseguir marcs de convivència estables i afavoridors del desenvolupament econòmic i social; facilitar l’exercici dels drets d’accés a la informació i de participació amb la implicació i el compromís amb l’acció pública; i reforçar i incrementar la confiança de la ciutadania en la gestió púbica mitjançant compromisos de bon govern i de pràctiques exemplars en els àmbits de rendició de comptes, de participació en la presa de decisions i de disseny i avaluació de serveis públics.
Actualment, la Xarxa està composta per 269 entitats locals, conformades per 252 ajuntaments, dues comarques, una mancomunitat, 12 diputacions, un capítol i un consell.