L’Ajuntament inicia els tràmits per a donar una solució a l’edifici de Regs El Progrés amb el manteniment de la façana i la creació d’un pas per als vianants entre aquesta i l’immoble

L’Ajuntament inicia els tràmits per a donar una solució a l’edifici de Regs El Progrés amb el manteniment de la façana i la creació d’un pas per als vianants entre aquesta i l’immoble

La regidora d’Urbanisme, Ana Arabid, explica que l’objectiu és conjugar l’interés patrimonial de l’edifici amb la viabilitat urbanística de l’actuació sense que es vegen perjudicats els legítims interessos dels propietaris”


La regidora d’Urbanisme, Ana Arabid, ha anunciat que la Junta de Govern Local té previst divendres 11 de març iniciar els tràmits per a donar una solució definitiva a l’edifici de Regs El Progrés, que respectarà la seua protecció i complirà amb la sentència del TSJ. Aquesta consisteix, bàsicament, en mantindre la façana protegida de l’edifici, respectar el pati i crear un pas per als vianants de quatre metres entre la façana i l’edifici.

Tal com ha recordat l’edil, a finals de 2020 es va dictar la sentència del TSJ en el recurs contenciós interposat en 2018. Aquesta sentència ratificava la resolució de la Direcció Territorial de Cultura que estableix la necessitat de protegir parcialment l’edifici de Regs El Progrés, fonamentalment, la seua façana.

“Durant aquest temps hem estat treballant amb Conselleria i amb els propietaris de l’immoble en una solució que permeta conjugar l’interés patrimonial de l’edifici amb la viabilitat urbanística de l’actuació a realitzar sense que es vegen perjudicats els legítims interessos dels propietaris”, ha indicat Arabid, que ha afegit que “en aquest sentit, la Junta Local de Govern adoptarà demà els acords necessaris per a poder dur a terme la solució que s’ha plantejat i en la qual s’ha treballat en els últims mesos”.

D’aquesta manera, la Junta de Govern acordarà divendres, 11 de març, donar compliment a la sentència. En primer lloc, s’inicia l’expedient de modificació del PGOU, en concret la fitxa 25 del Catàleg d’Edificis Protegits per a incloure la façana de l’edifici que dona a la plaça de la Constitució 17, així com altres elements de la façana interior del pati i el mateix pati de l’edifici, amb la qual cosa es preservaran els valors arquitectònics i de memòria històrica.

La protecció del pati implica pèrdua d’edificabilitat, per la qual cosa es proposa també modificar l’article 45 de la normativa del PGOU amb la finalitat de permetre dues plantes més en immobles protegits al barri antic i l’eixample en què es donen aquestes circumstàncies.

En tercer lloc, s’inicia la tramitació de l’estudi de detall de l’Àrea de Repartiment 39, de l’illa a la qual es troba l’edifici, amb la finalitat de definir el volum de l’edificació a construir. “El que es preveu és deixar un ampli pas per als vianants de quatre metres entre l’actual façana de l’edifici i la façana de la nova construcció”, ha indicat Arabid, que ha afegit que “d’aquesta manera es posarà en valor la façana i es podran eliminar els elements d’apuntalament que existeixen actualment a la calçada”.

En definitiva, “es protegeix la façana exterior, es protegeix la façana que dona al pati i el mateix pati. A més, s’estableix un pas per als vianants entre la façana i l’edifici a construir, immoble que tindrà planta baixa més sis, com els immobles confrontants”.

Per concloure, Arabid ha assenyalant que divendres 11 de març s’inicia el procediment necessari perquè puga dur-se a terme l’actuació urbanística que permeta eliminar els puntals i normalitzar el trànsit de la zona. S’iniciarà l’avaluació ambiental de la modificació del PGOU, així com l’avaluació ambiental de l’estudi de detall, la tramitació del qual, en ambdós casos, és competència municipal.