L’Ajuntament tanca els comptes de 2021 amb un romanent de 22,9 milions que destinarà a amortitzar deute i a incrementar les ajudes

L’Ajuntament tanca els comptes de 2021 amb un romanent de 22,9 milions que destinarà a amortitzar deute i a incrementar les ajudes

La regidora de gestió Tributària i Financera, Patricia Macià, ha informat que “a 31 de desembre hem gestionat el 64% del capítol 6 d’inversions, que són 31,7 milions d’euros, una bona xifra”


L’Ajuntament d’Elx ha tancat els comptes de l’exercici 2021 amb un romanent de 22,9 milions d’euros, una important xifra que, tal com ha explicat la regidora de Gestió Tributària i Financera, Patricia Macià, demostra la bon gestió realitzada.

La liquidació del pressupost de 2021 de l’Ajuntament i Visitelche ha llançat un romanent de despeses generals positiu de més de 26,6 milions d’euros. A aquest romanent cal minorar el compte 413 (obligacions pendents d’aplicar, com és el cas de factures i de despeses que s’han tramitat correctament a 31 de desembre, però que han arribat en 2022) xifrada en 3,6 milions d’euros. “Per tant, el romanent de tresoreria de despeses generals ajustades és de 22,9 milions d’euros”, ha assenyalat.

“De la liquidació es desprén que l’Ajuntament té un estalvi net positiu de 22,9 milions d’euros i una ràtio d’endeutament de 10,28%, el percentatge més baix de la història de l’Ajuntament d’Elx i molt per davall del límit que estableix la Llei d’Estabilitat i que se situa en el 110%”.

L’informe d’avaluació del compliment d’estabilitat pressupostària és favorable, ja que l’Ajuntament compta amb superàvit.

“La liquidació del pressupost de 2021 llança uns resultats molt positius de la gestió que ha fet aquest Equip de Govern dels diners públics perquè hem amortitzat deute, hem donat més ajudes a les persones que ho necessiten i no hem retallat cap servei”, ha indicat l’edil, que ha explicat que “el romanent aconseguit el reinvertirem en el pressupost, amortitzarem deute anticipadament, augmentarem les ajudes i hi inclourem les propostes que van fer el PP i CS a través de les seues esmenes”.

Informe d’execució pressupostària

Quant a l’informe sobre l’execució pressupostària del quart trimestre, la regidora ha assenyalat que en el pressupost de despeses s’ha executat un 83% de les despeses compromeses i el nivell d’execució de les despeses corrents ha sigut de més de 94%.

“Respecte al capítol 6 d’inversions, ha tingut un nivell de compromés, nivell d’execució de despeses adjudicades ha sigut del 42% i l’execució ha sigut del 35,4%”, ha indicat Macià.

La regidora també ha aportat dades sobre les actuacions gestionades. “A 31 de desembre, el nivell d’execució de les inversions quant a gestionat ha sigut el 64%, és a dir, hem gestionat el 64% del capítol 6 que són 31,7 milions d’euros. S’han executat 17, 5 milions d’euros i s’han adjudicat 20,8 milions d’euros”, ha indicat la responsable d’Hisenda, que ha afegit que “considerem que és un nivell d’execució bastant alt, tenint en compte que la vida d’una obra, d’una inversió, s’allarga més d’un any”.

Bonificació en la quota de l’IBI per a IFA

En la comissió s’ha aprovat reconéixer una bonificació del 50% de la quota de l’impost de l’IBI (Impost de Béns Immobles) a la Institució Firal Alacantina (IFA). Macià ha recordat que “aquest Equip de Govern està bonificant el rebut de l’IBI des de 2018, igual que en l’anterior legislatura. El mes de gener passat la directora d’IFA ens va remetre una carta on sol·licitava aquesta bonificació i com reuneix els requisits arreplegats en l’ordenança li la concedim”.

Exempció de la taxa taules i cadires i mercats ambulants

D’altra banda, s’han aprovat els dos expedients de modificació d’ordenança de la taxa de venda ambulant o mercats ambulants i la de taules i cadires. La regidora ha recordat que l’aprovació del pressupost, l’Equip de Govern va decidir suspendre ambdues taxes fins al 30 de juny. “Després de les reunions mantingudes amb els responsables de les plataformes d’aquests sectors acordem suspendre ambdues taxes fins a final d’any. Per tant, allò que s’ha aprovat en comissió i que es traslladarà al ple és modificar l’ordenança perquè aquesta reculla que des de l’1 de juliol fins al 31 de desembre de 2022 queda en suspens la vigència i l’aplicació de les ordenances”, ha indicat la regidora.

Patricia Macià ha destacat que l’objectiu d’aquesta mesura és donar suport a la recuperació econòmica dels sectors de l’hoteleria, la restauració i els mercats ambulants i ha recordat que l’Ajuntament ha deixat d’ingressar 3 milions d’euros corresponents al pagament d’aquesta taxa.