La regidora d’Urbanisme, Ana Arabid, inaugura aquesta trobada organitzada per l’Aliança Paisatges Culturals i l’Ajuntament per a posar en comú els aspectes més rellevants sobre la recuperació i la potenciació de pràctiques tradicionals d’explotació
La regidora d’Urbanisme, Ana Arabid, ha inaugurat aquest dijous 31 de març al Centre de Congressos les jornades tècniques ‘Paisatges culturals agrícoles. Recuperació i potenciació de pràctiques tradicionals d’explotació’ organitzades per l’Aliança Paisatges Culturals de la qual Elx forma part.
Durant dijous i divendres s’estan duent a terme diversos tallers, ponències i debats amb la finalitat d’avançar en la protecció dels paisatges culturals agrícoles, com és el cas del palmerar il·licità.
L’alcalde d’Elx, Carlos González, ha rebut a Alcaldia la presidenta del Consell Insular de Mallorca, Catalina Cladera Crespí, que ha assistit a aquestes jornades.
El paisatge agrícola com a Patrimoni Cultural engloba en la seua concepció les característiques més elementals i excepcionals del desenvolupament cultural de l’ésser humà al llarg del temps, lligat inexorablement al desenvolupament de l’agricultura i a la transformació del territori mitjançant la utilització de sistemes sostenibles d’explotació.
Aquesta confluència entre el recurs agrícola tradicional adaptat al mitjà i l’originalitat i singularitat del paisatge generat, han anat forjant de manera dinàmica i s’han adaptat a les circumstàncies de cada època, uns senyals d’identitat pròpies i originals, generadores al seu torn, d’un patrimoni intangible d’usos, tècniques i tradicions. De manera que, serà la combinació i l’equilibri entre aquests patrimonis, la que atorgue a aquests llocs un valor universal excepcional com a Patrimoni Mundial.
Tal com s’ha posat en relleu en les jornades, el reconeixement, preservació i transmissió a futures generacions d’aquests béns culturals agrícoles passa per recuperar i per mantindre la seua funcionalitat i l’activitat agrícola que els ha generat i mantenir les seues condicions d’integritat i la seua autenticitat, com a patrimoni viu i evolutiu.
Els diversos tallers que conformen les jornades pretenen de manera pràctica i participativa que tots els agents implicats reflexionen sobre la situació actual en la qual ens trobem així com posar en comú les inquietuds i les experiències de cada lloc; per tal de crear un fòrum de debat sobre aquest tema que ens permeta extraure conclusions i estratègies de funcionament comú en nom de la protecció i la salvaguarda d’aquest patrimoni.
Dijous, a més de la inauguració de les jornades, han tingut lloc tres ponències sobre ‘El patrimoni agrari, principi per al reconeixement i protecció dels béns culturals agraris’, a càrrec de José Castillo Ruiz. La segona ha sigut a càrrec del cap de Patrimoni de l’Ajuntament, Gregorio Alemany, que ha parlat sobre El Palmerar il·licità com a Patrimoni Agrícola: valors i oportunitats’. La tercera l’ha duta a terme José Ángel Pérez Álvarez, sobre ‘El dàtil, un aliment per descobrir’.
La jornada ha conclòs amb un debat sobre ‘Recuperació de productes tradicionals d’explotació: coneixement, reconeixement i potenciació’.
Les jornades es reprenen divendres a les 9 del matí i conclouen a la vesprada amb una visita al Centre Cultural Tradicional.