L’alcalde, Carlos González, i l’edil d’Urbanisme, Ana Arabid, visiten les obres que s’estan duent a terme al costat de Facasa incloses en l’Estratègia DUSI que suposen, a més de la preservació del Palmerar, la generació de riquesa i d’ocupació a la ciutat
L’alcalde d’Elx, Carlos González, i la regidora d’Urbanisme, Ana Arabid, han visitat juntament amb l’arquitecte municipal, Julio Sagasta, les obres de recuperació de l’hort de Rastoll, un projecte inclòs en l’estratègia EDUSI amb el qual l’Equip de Govern pretén recuperar un hort tradicional il·licità en ple cor del Palmerar Històric. Tal com ha explicat l’alcalde, “es tracta d’una simbiosi entre una zona enjardinada, un nou espai públic i la recuperació d’un hort tradicional desaparegut a principis del segle XX”.
Segons ha destacat l’alcalde “després de molts anys en què el Palmerar ha anat retrocedint a conseqüència del creixement de la ciutat, amb aquesta actuació es recupera un hort tradicional, es dota el centre de la ciutat d’un nou espai públic i, al costat de tot això, es dona una solució a una zona que presentava un aspecte molt degradat en un dels principals accessos a la ciutat”.
L’actuació es desenvolupa entre l’avinguda de Candalix i el carrer Martín de Torres, en una superfície de 4.993,51 metres quadrats ocupada en l’actualitat per una via (un tram del carrer Antonio Antón Asencio) i el descampat ja esmentat, atestat d’automòbils.
En aquesta intervenció, de prop de mig milió d’euros, materialitzada amb fons EDUSI (cofinançada al 50% entre el Govern local i la Comissió Europea) s’aprofita, a més, per a urbanitzar part del carrer Antonio Antón Asencio –que divideix el solar–, millorar l’enllumenat públic i les voreres de l’entorn, i construir un carril bici entre les avingudes Candalix i Joan Carles I. La previsió és que els treballs finalitzen el pròxim mes de setembre i en aquest moment el grau d’execució dels treballs és del 20%.
L’alcalde ha explicat que l’actuació consisteix en la creació d’un jardí seguint la morfologia original de l’antic hort alhora que es descobrirà la séquia de reg al seu pas per la zona d’actuació. Es tancarà el jardí mitjançant un mur, tal com és tradicional, per a delimitar l’espai destinat a passeig.
Tindrà palmeres en quadrícules, arbres fruiters típics de la zona (magraners, cítrics, oliveres…), plantes aromàtiques i flors. Amb això es pretén la recuperació dels tres nivells que defineixen l’agrosistema d’oasi que caracteritza els horts tradicionals, amb l’alineació de les palmeres desaparegudes.
L’actuació, igualment, recupera l’ús que des del romanticisme va ser present als horts: la contemplació estètica, per a tornar a transmetre les sensacions de les qual gaudien en el seu moment els qui passejaven contemplant els cultius agrícoles dels horts de palmeres d’Elx.
Carlos González ha recordat que des de l’Ajuntament es continua treballant en la recuperació d’espais degradats en diverses zones de la ciutat amb l’objectiu de generar espais públics que milloren els barris i la qualitat de vida dels il·licitans i de les il·licitanes. “Immediatament començaran les obres del futur Jardí de les Víctimes de la Covid que millorarà l’entorn del Cementeri, una actuació important amb una inversió pròxima als 900.000 euros i, al costat del nou pavelló poliesportiu que es va construir a la zona, va permetre la regeneració aquest barri”, ha dit el regidor que espera que l’inici de les obres siga imminent, “igual que l’inici de les obres de la replaceta dels Barques al centre històric”.
L’alcalde ha conclòs que “es tracta de tres actuacions que sumen una inversió de 1,5 milions d’euros que suposa millorar la ciutat, la recuperació d’espais públics per als ciutadans i que, com qualsevol actuació d’aquesta naturalesa, significa la generació de riquesa i la creació d’ocupació”.