El Saló de Plens acull la lectura del manifest pel Dia Internacional Contra l’Assetjament Escolar

El Saló de Plens acull la lectura del manifest pel Dia Internacional Contra l’Assetjament Escolar

L’alcalde, Carlos González, l’edil d’Educació, María José Martínez, la presidenta de l’associació Plántale Cara al Bullying, Salud Alarcón, membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal, escolten el text llegit per Zaira Belda Martínez, alumna de cinqué de primària del CEIP Menéndez Pelayo


La condemna al bullying s’ha tornat a fer patent un any més al Saló de Plens de l’Ajuntament d’Elx per la commemoració del Dia Internacional Contra l’Assetjament Escolar, l’efemèride del qual va ser dilluns 2 de maig. L’alcalde, Carlos González, la regidora d’Educació, María José Martínez, la presidenta de l’associació Plántale Cara al Bullying, Salud Alarcón, membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal, han escoltat el text llegit per Zaira Belda Martínez, alumna de cinqué de primària del CEIP Menéndez Pelayo, en el qual es condemna una problemàtica que, segons la Unesco en el seu últim informe de 2019, un de cada tres menors escolaritzats a tot el món viuen de prop aquest mal.

Reafirmem el compromís municipal contra l’assetjament escolar”, ha manifestat González, que ha agraït a l’entitat encapçalada per Alarcón que “impulse la commemoració d’una jornada tan important perquè li donem visibilitat a un problema real”. El regidor ha recalcat que “Zaira li ha posat veu a un problema, insistisc, que existeix a la societat i que es dona a les aules. I que té transcendència i rellevància tant de manera individual per als qui ho pateixen com en l’àmbit familiar i escolar”.

González ha instat a “traçar i trenar aliances entre les famílies, les institucions i amb els centres escolars; també, amb actors protagonistes com les associacions per a comprometre’ns en la lluita contra un problema que, de vegades, té un cost social extraordinari i que hem d’atallar mitjançant estratègies i compromís”.

En eixe sentit, la titular d’Educació ha recordat que des de l’Ajuntament es porta treballant des de fa diversos cursos contra l’assetjament escolar. En concret, enguany es du a terme la IV edició del Projecte de Prevenció de l’Assetjament Escolar a les Aules en col·laboració amb les fundacions ANAR i Pikolinos. “En 2022 arribarem a una vintena de centres educatius del municipi”, ha subratllat la responsable municipal.

“Des de l’Ajuntament subscrivim totes i cadascuna de les paraules llegides per Zaira en el manifest, i que cadascuna de les administracions, de la mà de les entitats, de les famílies i de tota la comunitat educativa estem en l’obligació de fer entorns educatius saludables, segurs i estables on els nostres fills i filles puguen aprendre i desenvolupar-se plenament com a persones sense por de que els passe res contra la seua integritat i la seua persona”, ha assenyalat Martínez.

La Regidoria d’Educació de l’Ajuntament d’Elx posa en marxa en 2022 la IV edició del Projecte de Prevenció de l’Assetjament Escolar a les Aules en col·laboració amb les fundacions ANAR i Pikolinos perquè els centres d’ensenyament del municipi siguen espais segurs

La presidenta de Plántale Cara al Bullying, després de rebre l’agraïment de González i de Martínez per la labor de l’associació amb seu a Petrer, però d’àmbit provincial, la qual juntament amb les famílies i els menors víctimes d’aquesta xacra –amb suport de professionals com ara psicòlegs i advocats–, ha donat les gràcies per la rebuda, el suport i la participació del Govern local en la commemoració de l’efemèride. I ha avançat que Plántale Cara al Bullying treballarà, al costat de la Regidoria i l’Ajuntament il·licità, en noves iniciatives per a combatre l’assetjament escolar.

Un drama en xifres

L’informe PISA de 2018 conclou que Espanya es troba entre els països amb l’índex més baix d’exposició a l’assetjament entre els i les estudiants de 15 anys. A més, en el mateix se cita textualment que al voltant del 17% de l’alumnat ha patit algun tipus d’assetjament al nostre país, per sota de la mitjana de l’OCDE. Malgrat això, l’última memòria anual publicada sobre convivència a les aules a la Comunitat Valenciana, 2016/2017, xifra una mesura de tres assetjaments al dia a les escoles del nostre territori.

dia-acoso-escolar-elche

La més freqüent de les incidències referents a l’assetjament escolar continua sent la violència verbal, amb un 64% dels casos registrats, seguida de la violència física, molt menys freqüent. Quant al ciberassetjament va passar d’un 7% a un 16% en un any, dada clarament en augment. “Aquesta és la realitat de l’assetjament escolar. La nostra societat ha fet grans passos en l’erradicació d’aquest problema: es van dictar lleis, es van armar instruments, protocols, formació, sensibilització… Però encara queda molt per fer, tenim molt per davant perquè un 17% no és acceptable”, ha dit Zaira Belda, que ha conclòs amb aquestes paraules la seua intervenció.