Elx acull la fira ‘Viu l’FP’ per a promoure la nova Formació Professional com a opció laboral entre joves

Elx acull la fira ‘Viu l’FP’ per a promoure la nova Formació Professional com a opció laboral entre joves

“Elx aposta fermament per aquests ensenyaments que impliquen innovació i ocupabilitat”, assegura l’alcalde, Carlos González, que ha visitat la fira al costat del secretari autonòmic d’Educació, Miquel Soler


L’alcalde d’Elx, Carlos González, l’edil d’Educació, María José Martínez, i el de Promoció Econòmica, Carles Molina, han acompanyat el secretari autonòmic d’Educació i Formació Professional, Miquel Soler i al director general d’FP, Manuel Gomicia, en la seua visita a la fira ‘Viu l’FP’ que se celebra en el Centre de Congressos Ciutat d’Elx els dies 18 i 19 de maig.

Aquest esdeveniment està organitzat per la Conselleria d’Educació amb l’objectiu de donar a conéixer l’oferta formativa d’aquests estudis a les comarques d’Alacant. Una oferta que, per al pròxim curs 2022-2023, la Conselleria ha incrementat en 5.700 places de nova creació, prop de la meitat a les comarques d’Alacant.

La fira ‘Viu l’FP’ és una trobada d’aprenentatges, de col·laboració i, sobretot, de goig i passió pels oficis, tant si són de sectors industrials o de serveis, entre el professorat i l’alumnat per a donar a conéixer el que ocorre dins de l’aula. Així, traure l’FP al carrer és una manera de promocionar, fomentar i potenciar aquests estudis i acostar-los a l’alumnat que acaba l’ESO i el Batxillerat, i a la societat en general, com una valuosa opció formativa i laboral carregada de futur per als i les joves.

L’alumnat i el professorat han traslladat de les aules al carrer els seus ensenyaments per a fer-los visibles d’una manera real i pràctica. Durant aquests dos dies, en el Centre de Congressos d’Elx, es podrà veure des de com es fa un empelt, com es programa un robot o, fins i tot, com s’utilitzen els drons per a detectar plagues; el simulacre d’un accident amb múltiples víctimes i també d’un incendi forestal permetran demostrar les habilitats i destreses que adquireix l’alumnat per a manejar situacions extremes.

Pel que respecta a les noves tecnologies, hi haurà tallers de fabricació intel·ligent amb impressores 3D i d’utilització de la realitat virtual i augmentada en treballs d’edificació, i l’ús de simuladors per a aprendre a reparar aerogeneradors, soldar i, fins i tot, pintar un cotxe.

En cadascuna de les casetes de les diferents famílies professionals, hi ha punts d’informació tant sobre els estudis que s’ofereixen com de la modalitat que es pot cursar, de manera presencial o semipresencial a distància, d’FP Dual, d’oferta parcial, i de com poder certificar l’experiència professional per a les persones que no disposen d’un títol.

“Hui Elx es converteix en la capital de l’FP, cosa que ens congratula i que és realment important per a una ciutat que està apostant amb fermesa per aquesta mena d’ensenyaments com una interessant eixida per als joves de la nostra ciutat que significa apostar per la innovació i per l’ocupabilitat”, ha assenyalat l’alcalde.

González ha afegit que en els últims anys s’està produint un auge importantíssim de l’FP a Espanya i singularment a la Comunitat Valenciana amb Elx liderant aquesta aposta i ha explicat que “això és conseqüència de la forta inversió que està duent a terme el Govern d’Espanya i de la conselleria d’Educació per a impulsar uns nous cicles formatius cada vegada més vinculats amb el mercat de treball”.

L’alcalde ha destacat dues iniciatives especialment importants en la promoció d’aquests ensenyaments, al marge l’increment de cicles, “d’una banda l’interés dels joves il·licitans per l’FP i per una altra, la constitució del consell local de l’FP, una iniciativa pionera en la Comunitat valenciana i que és el punt de trobada d’aquests ensenyaments amb les empreses i amb l’Ajuntament per a treballar de manera conjunta per a justar les demandes i necessitats del mercat de treball a l’oferta formativa”.

D’altra banda, el regidor ha destacat que fruit de l’interés d’Elx pel foment de la Formació Professional és la conversió de l’institut La Torreta en un centre de formació professional integrada.

Per part seua, Miquel Soler ha indicat que “l’objectiu d’aquesta fira és traure l’FP al carrer”. Segons el secretari autonòmic, des de 2015 fins hui s’ha produït un creixement del 40% d’alumnes d’FP, “alumnes que eren a sa casa perquè finalitzaven els seus estudis als 16 anys i intentaven incorporar-se al mercat de treball sense tindre, en molts casos la qualificació necessària”.

Quatre titulacions noves: una de grau superior i tres ‘màsters’

Tal com ha explicat Miquel Soler, les 2.700 places noves d’FP que s’oferiran a les comarques d’Alacant el pròxim curs són el resultat de la implantació de 86 títols de grau (14 d’FP Bàsica, 27 de grau mitjà i 45 de grau superior) i de 13 cursos d’especialització.

Hi ha quatre títols, un superior i tres ‘màsters’ de l’FP, que s’oferiran per primera vegada en el sistema valencià de Formació Professional, i tots s’estrenen a les comarques d’Alacant.

El títol superior que s’inicia per primera vegada el pròxim curs és el de Formació per a la Mobilitat Segura i Sostenible, que es podrà estudiar en el CIPFP Canastell de Sant Vicent del Raspeig. Permet treballar com a professor o professora de formació viària en escoles de conducció o autoescoles, així com impartir cursos de sensibilització i reeducació viària, conducció de mercaderies perilloses, seguretat viària i conducció segura.

Les 2.700 places noves d’FP que s’oferiran a les comarques d’Alacant el pròxim curs són el resultat de la implantació de 86 títols de grau (14 d’FP Bàsica, 27 de grau mitjà i 45 de grau superior) i de 13 cursos d’especialització

Els tres cursos d’especialització que es podran estudiar per primera vegada en el sistema educatiu valencià són el d’Implementació i Manteniment de Xarxes 5G, dirigit a persones titulades en grau mitjà de la família professional d’Electricitat i Electrònica, amb 300 hores de formació, que s’implantarà en l’IES La Torreta d’Elda; el de Manteniment i Seguretat de Sistemes en Vehicles Híbrids i Elèctrics, dirigit a persones titulades en graus superiors de la família professional de Transport i Manteniment de Vehicles, que inclou 650 hores de formació i es podrà estudiar en l’IES La Torreta d’Elx, i el d’Instal·lació i Manteniment de Sistemes Connectats en Internet (IoT), de 360 hores i dirigit a persones titulades en grau mitjà, el qual s’oferirà també en La Torreta d’Elx.

A les comarques d’Alacant, l’increment més alt de l’oferta es fa en dues famílies professionals amb molta demanda d’ocupació: la d’Informàtica i Comunicacions, amb la implantació de 19 titulacions de grau i cursos d’especialització, que ofereixen unes 500 places, i la família de Serveis Socioculturals i a la Comunitat, en la qual s’implanten 9 cicles amb 250 places.

En el primer cas, cal subratllar que la Conselleria incrementa un 50% l’oferta del grau superior de Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma (DAM), que passa d’oferir-se en 10 centres, actualment, a 15 el pròxim curs, que s’implantarà també en l’IES Antonio Sequeros d’Almoradí, l’IES Macià Abela de Crevillent, l’IES Historiador Chabàs de Dénia, l’IES La Mola de Novelda i l’IES Las Espeñetas d’Orihuela.

També s’augmenta un 36% l’oferta de places del grau superior de Desenvolupament d’Aplicacions Web (DAW), que actualment s’ofereix en 11 instituts i el curs pròxim, en 14, en implantar-se en l’IES Doctor Balmis d’Alacant, l’IES Enric Valor de Monòver, l’IES Poeta Paco Mollà de Petrer i l’IES Torrevigía de Torrevieja.

Igualment, els tres cursos d’especialització de la família d’Informàtica i Comunicacions s’oferiran per primera vegada el pròxim curs a les comarques d’Alacant: el de Ciberseguretat en Entorns de les Tecnologies de la Informació en l’IES Antonio Sequeros d’Almoradí, el de Desenvolupament de Videojocs i Realitat Virtual en l’IES Poeta Paco Mollà de Petrer, i el d’Intel·ligència Artificial i Big-Data s’implantarà simultàniament a la Vila Joiosa (IES Marcos Zaragoza), Sant Vicent del Raspeig (IES Sant Vicent) i Xàbia (IES La Mar).

Pel que respecta a la família de Serveis Socioculturals i a la Comunitat, cal destacar que el pròxim curs la Conselleria oferirà un 33% més de places del grau mitjà d’Atenció a les Persones en Situació de Dependència, una titulació molt demandada per l’eixida laboral que té. Aquests estudis enguany s’ofereixen en 12 centres alacantins i el pròxim curs la xifra creix a 16, amb la implantació en l’IES Antonio Serna d’Albatera, l’IES Fray Ignacio Barrachina d’Ibi, l’IES Azorín de Petrer i el CIPFP Canastell de Sant Vicent del Raspeig.

Altres apostes importants són la duplicació amb escreix de l’oferta del grau superior de Condicionament Físic, de la família professional d’Activitats Físiques i Esportives. És una titulació de recent creació que s’ha estrenat aquest curs en tres centres de les comarques d’Alacant i que el pròxim curs s’oferirà en quatre més, ja que s’implantarà en l’IES 8 de Març d’Alacant, l’IES Historiador Chabàs de Dénia, l’IES El Palmerar d’Orihuela i l’IES Haygón de Sant Vicent del Raspeig.

El mateix passa amb el títol de grau mitjà d’Elaboració de Productes Alimentaris, que s’ha estrenat aquest curs a Dénia i que el pròxim curs s’implantarà en tres municipis més: Alacant (IES Verge del Remei), Benejúzar (IES de Benejúzar) i Elda (CIPFP Valle d’Elda).

Període d’admissió en FP per al curs que ve

Cal recordar que aquesta setmana s’obri l’admissió telemàtica per al pròxim curs 2022-2023 en Formació Professional, tant en FP Bàsica com en els estudis de grau mitjà i superior, i en els cursos d’especialització. El primer dia que es podran presentar les sol·licituds en telematricula.es serà aquest dijous 19 i l’últim, el diumenge 29 de maig.

La matriculació en FP Bàsica serà del 15 al 21 de juliol; del 22 al 29 de juliol, en grau mitjà i superior, i del 12 al 15 de setembre, en els cursos d’especialització en grau mitjà i superior.

Tota la informació estarà disponible en la web www.telematricula.es quan s’òbriga el període d’admissió.