L’edil de Seguretat Ciutadana, Ramón Abad, afirma en la Jornada de Formació sobre Delictes d’Odi de la Subdelegació del Govern a Alacant, celebrada a Elx, que l’equip il·licità específic per a lluitar contra aquests crims comptarà previsiblement amb un oficial i fins amb tres agents
Els delictes d’odi més comesos en l’àmbit nacional són els relacionats amb el racisme i l’homofòbia en ser dels col·lectius més visibles; no obstant això, també preocupen les autoritats la pujada significativa d’aquells que tenen l’aporofòbia per bandera. Per a combatre qualsevol classe d’intolerància des de la llei, la Subdelegació del Govern a Alacant va triar Elx per a desenvolupar la seua Jornada de Formació sobre Delictes d’Odi, la qual ha tingut lloc aquest matí en el Centre de Congressos Ciutat d’Elx, en una efemèride tan assenyalada com la que es commemora aquest dimarts 17 de maig: el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia.
Dividida en dues taules redones i amb cinc intervencions eminentment pràctiques, més de mig centenar d’agents i comandaments de les forces i cossos de seguretat de l’estat, i de policies locals dels municipis amb més de 20.000 habitants de la província, s’han donat cita en les instal·lacions congressuals de Porta de la Morera per a intercanviar impressions fruit del treball diari. L’acció formativa ha permés als agents elevar i actualitzar els seus coneixements sobre la base d’experiències a fi de dotar-se de les eines per a identificar els delictes d’odi i aplicar la legislació disponible contra aquests; en concret, l’article 510 del Codi Penal i l’agreujant genèric tipificat en l’article 22.4 del Codi Penal aplicable a qualsevol altre fet punible.
El tinent d’alcalde de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament il·licità, Ramón Abad, ha inaugurat la Jornada acompanyat del cap i de l’intendent de la Policia Local d’Elx, César Saragossa i Israel Marco, respectivament; del cap de gabinet de la Subdelegació del Govern a Alacant en representació de la susdita, Guillermo Sendra; del comissari d’Elx i de la cap del Grup de la Brigada Provincial d’Informació del Cos Nacional de Policia (CNP), Pedro Morote i Sofía Rei; i del tinent del Grup d’Informació de la Guàrdia Civil, Juan Carlos Baeza.
Els delictes d’odi més comesos a nivell nacional són els relacionats amb el racisme i l’homofòbia en ser dels col·lectius més visibles; no obstant això, també preocupen les autoritats la pujada significativa d’aquells que tenen l’aporofòbia per bandera
“Els delictes d’odi són l’eina dels febles per a destruir la pluralitat i la diversitat, convertir la llibertat en por i fracturar la cohesió i la convivència social”, ha afirmat Abad. “Els autors d’aquests delictes basen el seu odi cap a característiques pròpies de l’ésser humà recollits tant en normes constitucionals com en tractats internacionals sobre protecció dels Drets Humans, la qual cosa fa que hagen de ser manejats com atacs al conjunt de la societat i la humanitat”, ha continuat el responsable municipal. “Els delictes d’odi són, en definitiva, un atac a la dignitat de les persones que els pateixen, així com la seua negació com a individu”, ha postil·lat.
Abad, que ha recordat que la Policia Local d’Elx lluita contra els delictes d’odi amb la Unitat de Gestió i Atenció a Col·lectius Vulnerables en col·laboració amb altres forces, i que en l’últim trimestre de l’any arrancarà l’equip específic per a combatre’ls, el qual previsiblement estarà compost per un oficial i fins amb tres agents, ha expressat. El regidor ha dit que jornades com l’organitzada per la Subdelegació del Govern a Alacant en la localitat, per la qual cosa ha mostrat el seu agraïment a Araceli Poblador per la deferència de “triar Elx per a aquesta Jornada pilot”, són importants per a “posar en l’agenda aquests delictes i les estratègies policials per a previndre’ls”, i que per a això és clau el treball de gestió de la diversitat de municipis i entitats com com el consistori i la Policia Local il·licitana.
A més de la normativa vigent, en la Jornada s’ha parlat d’iniciatives que han permés establir aliances entre els cossos policials i els col·lectius històricament discriminats per a incrementar l’eficàcia contra els crims d’odi. Com el projecte internacional de la Comissió Europea Contra el Racisme, la Xenofòbia i els Discursos d’Odi (CLARA), del qual va ser partícip la Policia Local d’Elx i les conclusions de la qual ha presentat l’intendent Marco en la seua xarrada ‘La gestió de la diversitat des de les policies locals’. “Elx, en comparació a la resta de l’estat, és una ciutat tranquil·la quant a tota mena de delictes”, ha assenyalat Marco, que ha destacat que l’acció i la sensibilització policial aconsegueixen que “les víctimes de delictes d’odi ja no patisquen en silenci i que, cada vegada més, siguen capaços de denunciar”.
El tinent Baeza, ha exposat casos pràctics sobre delictes d’odi contra pobres, estrangers i discapacitats. Rei ha fet el mateix sobre l’homofòbia i els crims contra les persones transgènere. El cap de premsa de l’Observatori Valencià contra la LGTBfòbia, Fran Rebollero, s’ha centrat en la labor de l’entitat com a instrument de caràcter social i suport a víctimes d’agressions discriminatòries. I el fiscal de Delictes d’Odi de l’àrea d’Elx, Diego Pérez, s’ha centrat en aquells comportaments sobre aquest tema que clarament vulneren els ordenaments penals i administratius.
Pérez ha recalcat que el treball de la Fiscalia és garantir el marc per a l’existència en una “societat plural i lliure de prejudicis” perseguint els delictes d’odi comesos per “els qui no permeten que la resta de persones pel fet del seu color de pell, pel seu lloc de naixement o per la seua orientació sexual puguen viure amb la mateixa llibertat que la resta”, ha manifestat. El fiscal ha recordat que s’aprecia cert creixement del discurs d’odi en la xarxa i de crims contra les persones trans, “encara que tampoc és un increment substancial en relació a altres delictes d’odi”, ha dit.
Així mateix, en la Jornada s’ha instat a continuar treballant amb menors i joves, en ser l’educació la millor de les armes contra les actituds i conductes discriminatòries cap al diferent. Finalment, Abad ha recordat que l’II Pla d’Acció de Lluita Contra els Delictes d’Odi (2022-2024) del Ministeri de l’Interior, presentat recentment, reforça el paper protagonista de les forces policials contra els incidents i crims en aquest àmbit.