La revista cultural Turia presenta el seu número monogràfic dedicat a l’escriptor il·licità Vicente Molina Foix a les instal·lacions de la Fundació Mediterrani a Elx

La revista cultural Turia presenta el seu número monogràfic dedicat a l’escriptor il·licità Vicente Molina Foix a les instal·lacions de la Fundació Mediterrani a Elx

L’alcalde, Carlos González, l’edil de l’àrea, Marga Antón, membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal assisteixen a la xarrada entre l’autor i el periodista i escriptor val·lisoletà Fernando del Val


La revista cultural Turia va presentar el seu número monogràfic 141-142 dedicat a l’escriptor Vicente Molina Foix a les instal·lacions de la Fundació Mediterrani a Elx. A l’acte, que va arrancar a les 19.30 hores, i que va congregar personalitats de la societat i de la cultura, membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal, el periodista i escriptor val·lisoletà Fernando del Val i l’homenatjat van mantindre un diàleg literari, en el qual van parlar sobre el monogràfic i van repassar alguns episodis de la carrera i de la vida del mateix il·licità.

“Ací s’uneix història intel·lectual i personal”, va assenyalar Molina Foix, mentre es referia als seus cada vegada més freqüents retorns a la ciutat que el va nomenar Fill Predilecte al setembre de 2020; una cerimònia de proclamació que degué ser ajornada per la pandèmia i que tindrà lloc al Saló de Plens de l’Ajuntament d’Elx pròximament.

“Hui no sols es tracta de presentar un instrument cultural tan valuós com la revista Turia, amb tant de prestigi; sinó que, a més, està dedicada a un il·licità que admirem, al qual estimem i valorem en gran manera”, va manifestar l’alcalde, Carlos González, acompanyat per la regidora de Cultura, Marga Antón, en una presentació que va comptar amb l’assistència i les intervencions del director i fundador de Túria, Raúl Carlos Maícas; del director de la Fundació Mediterrani, Luis Boyer; i del diputat de Cultura de la Diputació de Terol, Diego Pineiro.

Turia, que en cada nova edició aglutina distingides signatures de la literatura en espanyol, i que va ser reconeguda amb el Premi Nacional al Foment de la Lectura en 2002, és editada per l’Institut d’Estudis Turolenses de la Diputació Provincial de Terol des de fa 40 anys.

“Agraïm la iniciativa a la Fundació Mediterrani i donem la benvinguda a Elx a Túria i al diputat de Cultura de la Diputació de Terol; estem encantats que sigueu ací i de participar en un acte que per a nosaltres té unes connotacions molt entranyables”, va expressar González. El regidor ha recalcat la “gran oportunitat” de sentir conversar dues persones de la talla de Molina Foix i de del Val, i que aquest esdeveniment és “un avançament” de la gala de nomenament com a Fill Predilecte de l’il·licità per la seua singladura intel·lectual i la seua vinculació amb el municipi.

Per part seua, el director de Turia va explicar que el número 141-142 “desborda cultura i interés”, i que quasi dos centenars de pàgines d’aquest, escrites per 19 autors, versen sobre Molina Foix, “un escriptor amb múltiples registres, habilitats, intel·ligències i sabers, amb un recorregut polièdric i inquiet”, va afegir Maícas. El també fundador de Turia va recordar que la revista destaca per la seua pluralitat, i que compta amb materials inèdits cada quatre mesos en paper i tots els dies a la seua pàgina web.

L’Institut d’Estudis Turolenses de la Diputació de Terol edita la publicació cultural des de 1983 i s’erigeix com una de les més importants de la literatura espanyola amb signatures de primera línia nacional i internacional

El responsable de Cultura de la Diputació de Terol va indicar que és “un plaer” presentar la revista a la ciutat de Vicente, i que Turia és el “vaixell almirall cultural” de l’entitat provincial, la qual “és una de les més importants de la literatura espanyola amb autors de primera línia nacional i internacional”. “Vam demostrar des de l’Espanya interior que podem fer aportacions importants a la cultura”, va agregar Pineiro.

I, així mateix, el president de Fundació Mediterrani va dir que Molina Foix és patró de l’entitat que representa, i que, per a tardor, va avançar, es reprendran els plans conjunts amb l’escriptor il·licità, frustrats per la pandèmia, per a oferir a Elx, Alacant i Múrcia un cicle de conferències amb gent de la literatura i del cinema.

Una trajectòria jalonada d’èxits

El número 141-142 de Turia, de 531 pàgines, ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Mediterrani, de l’Ajuntament de Terol i del Govern d’Aragó. I pot adquirir-se per 15 euros a la web oficial i a les principals llibreries d’Espanya i Lima (el Perú).

Permet no sols conéixer a fons la figura de Molina Foix i la seua amplíssima i diversa obra, sinó accedir a un nodrit i interessant repertori de textos sense publicar d’un autor excepcional per la seua qualitat literària i per la seua capacitat de cultivar amb èxit tot tipus de tasques creatives, des de la narrativa a la poesia, des de l’assaig a la traducció, des del cinema a llibretista d’òpera, des de l’articulisme en premsa a la dramatúrgia.

En aquest número no falta el valuós testimoniatge del seu principal editor, Jorge Herralde, fundador de l’editorial Anagrama. També de rellevants escriptors de diverses procedències i vinculats a Vicente Molina Foix. D’aquí ve que participen amb textos inèdits Pere Gimferrer, Soledad Puértolas, Marta Sanz, Sara Mesa, Andrés Barba, Luisgé Martín, Marcos Giralt Torrente, Mercedes Cebrián, Narcís Comadira, Javier Montes i Christopher Domínguez Michael.

El “Cartapacio” de Turia finalitza amb una completa biografia de l’autor l’il·licità que sintetitza i dona compte de les principals fites vitals i creatives que han jalonat l’existència de qui sempre ha intentat complir un dels seus principals lemes: “Vull divertir-me escrivint”.

Molina Foix forma part des de 2020 del selecte grup de creadors que han depositat el seu llegat a la Caixa de les Lletres de l’Institut Cervantes. Un exemple més del prestigi aconseguit per qui ha obtingut diversos reconeixements al llarg d’una singladura que, com se subratlla a Turia, és fruit d’una curiositat desenvolupada plenament per un escriptor que es rebel·la contra qualsevol mena d’encasellament.

Cada edició en paper de Turia, de la qual s’imprimeixen 1.200 exemplars, té textos d’un centenar d’autors repartits en, almenys, cinc-centes pàgines, amb una estructura de deu seccions amb escrits de creació, estudis literaris, assajos, entrevistes i comentaris sobre l’actualitat cultural i crítica de llibres.

Per la revista cultural han passat més de mil autors de les més diverses procedències estètiques i ideològiques. I, entre els protagonistes dels seus últims lliuraments, destaquen els números dedicats a Mario Vargas Llosa, Albert Camus, Luis Buñuel, Czeslaw Milosz, Wislawa Szymborska, Heinrich Böll, Max Frisch, Juan Carlos Onetti, Roberto Bolaño, Soledad Puértolas, Ignacio Martínez de Pisón i Rafael Chirbes.