La regidora d’Urbanisme, Ana Arabid, ha explicat que es tracta d’un sòl empedrat d’uns 16 metres quadrats d’extensió situat a l’entrada del solar, la qual cosa fa pensar que podria tractar-se de l’entrada a un edifici
La regidora d’Urbanisme, Ana Arabid, ha anunciat que durant els treballs d’excavació arqueològica realitzats en un solar privat del carrer Sant Isidre, al centre històric d’Elx, han tret a la llum un paviment amb decoració vegetal i geomètrica, possiblement del segle XVI. Una troballa de valor històric que l’Ajuntament d’Elx rescatarà i protegirà.
“Es tracta d’un paviment que, segons ens traslladen els tècnics municipals i de la Conselleria de Cultura, té un valor excepcional. Un sòl empedrat d’uns 16 metres quadrats d’extensió situat a l’entrada del solar, la qual cosa fa pensar que podria tractar-se o bé de l’entrada a l’edifici o un espai porticat previ a aquest”, ha explicat Arabid, que ha afegit que “està decorat amb almenys sis rosetes que se solapen entre elles, encara que només es conserva una d’elles completa”.
A més, compta amb una decoració triangular similar al paviment existent i que es conserva al convent de la Mercè, a Les Clarisses. Aquest paviment trobat a les excavacions realitzades en 2011 està datat en el segle XVI, per la qual cosa els tècnics valoren que el paviment trobat al carrer Sant Isidre siga d’eixa mateixa data, encara que a partir d’ara es realitzaran els estudis necessaris per a concretar la data.
“Per tant, es tracta d’una troballa de caràcter singular i des de la Regidoria d’Urbanisme procedirem a la seua extracció per a poder transportar-lo, estudiar-lo i conservar-lo”, ha assenyalat la regidora.
Arabid ha agraït l’ajuda dels propietaris de solar, que, seguint en tot moment les indicacions dels tècnics, han col·laborat per a realitzar les prospeccions arqueològiques.
La responsable d’Urbanisme ha destacat que “estem davant un exemple palmari de com és possible conservar el patrimoni i compatibilitzar això amb els legítims interessos dels propietaris interessats a construir un nou edifici al nucli històric o als seus voltants”.
“Estem davant un exemple palmari de com és possible conservar el patrimoni i compatibilitzar això amb els legítims interessos dels propietaris interessats a construir un nou edifici al nucli històric o als seus voltants”, assenyala l’edil
Arabid ha conclòs i ha destacat que “aquesta és la prova de com la delimitació de les àrees de vigilància arqueològica en la qual estem treballant en l’actualitat des de la Regidoria d’Urbanisme, a través de la modificació del Pla General, aporta seguretat jurídica als particulars a l’hora de saber on fer aquestes prospeccions”.
En aquests moments la Regidoria d’Urbanisme està realitzant els tràmits necessaris per a contractar els treballs d’extracció del paviment que es traslladarà al MAHE, on es duran a terme els estudis pertinents. Posteriorment es decidirà la seua ubicació definitiva.