Elx acull la trobada “Climes per al canvi en el sector educatiu” on s’exposa la necessitat d’actuar de manera immediata per a frenar la crisi climàtica

Elx acull la trobada “Climes per al canvi en el sector educatiu” on s’exposa la necessitat d’actuar de manera immediata per a frenar la crisi climàtica

L’alcalde, Carlos González, destaca que “des de l’administració hem de treballar en la conscienciació social diària i posar el focus en què les nostres decisions estiguen vinculades a la reducció d’emissions i a la descarbonització de la nostra economia”


“És temps d’actuar”. Amb aquest concepte és com s’ha iniciat i conclòs la trobada celebrada aquesta setmana a l’Hort de Baix d’Elx per a abordar, dins de la iniciativa ‘Climes per al Canvi’, promoguda per Hidraqua i les seues empreses participants, com des del sector educatiu es necessita treballar en la lluita contra la crisi climàtica.

En aquest fòrum han participat Federico Buyolo, director d’innovació cultural de la Fundació Ortega y Gasset-Gregorio Marañón; Carlos González, alcalde d’Elx; Javier Prieto, director-gerent de l’empresa mixta Aigües d’Elx; i Mónica Pérez Clausen, directora acadèmica de l’Escola de l’Aigua. “És necessari que tots els agents socials treballen de manera coordinada i col·laborativa en aquesta lluita contra la crisi climàtica. Només així podrem fer front a aquesta situació que totes les persones coneixen, però que no tots entenen” s’ha destacat en reiterades ocasions durant aquest fòrum.

“Fins ara hem sigut part del problema i ara hem de ser el tot de la solució. Hem d’accelerar el canvi i revertir la situació” apunta Buyolo durant la seua primera intervenció. Com a complement a aquesta declaració l’alcalde de la localitat ha destacat que “l’administració hem de treballar en la conscienciació social diària i orientar les nostres estratègies i posar focus en què totes les nostres decisions estiguen vinculades a reduir les emissions i descarbonitzar la nostra economia”.

“D’aquí ve que a Aigües d’Elx en totes les nostres decisions es tinguen en compte criteris de sostenibilitat, però també col·laborem en programes educatius que ajuden a conscienciar els escolars en aquests conceptes de crisi climàtica o desenvolupament sostenible, com el programa educatiu Aqualogía. A més, desenvolupem, una agenda completa d’activitats al paratge natural del Clot de Galvany que Aigües d’Elx gestiona de manera sostenible de la mà de l’Ajuntament d’Elx” apuntava Prieto.

Per part seua, Mónica Pérez Clausen, ha oferit la seua visió acadèmica sobre la consciència social en la crisi climàtica “la societat cada vegada està més conscienciada. Adults i xiquets saben i estan vivint les conseqüències del canvi climàtic. No obstant això, el canvi climàtic és una ciència complexa i entendre tots els factors que influeixen i afecten és un dels focus en els quals hem de treballar. D’aquí ve que, per exemple, un dels tallers que hem desenvolupat en 2022 des d’Escola de l’Aigua siguen els tallers Fresc, un joc de cartes dirigit a adults en el qual per grups han d’interactuar i compartir quines són les causes i les conseqüències de la crisi climàtica. Ací és on constatem que estem conscienciats però el detall de les causes i efectes no és conegut per la societat en general”.

No obstant això, aquest treball conjunt i col·laboratiu necessita continuar desenvolupant-se i perfeccionant-se, i és que, segons apuntaven tots els participants en aquest debat, administració, empreses i societat en general funcionen a dues velocitats. “És clar que a cap administració o gran empresa se’ns ocorre ja comprar o consumir sense tindre en compte criteris de sostenibilitat. No obstant això, a l’àmbit social, hi ha un factor econòmic que cal tindre en compte de cara al fet que la consciència social es materialitze en fets. Hui dia comprar un electrodomèstic o un cotxe eficient és més car que un altre que no ho és. D’aquí ve que les nostres decisions hagen d’anar en pro de la conscienciació, però també de l’accés a tots aquests productes per a tota la ciutadania, indistintament del seu nivell adquisitiu” afegia Carlos González.

Pérez Clausen ha destacat a més que “tots els agents hem de treballar de manera coordinada en aquesta lluita contra la crisi climàtica. No podem pensar que de manera individual podem combatre-la. D’aquí ve que l’ODS 17 faça al·lusió a la necessitat de les aliances com a eix estratègic i necessari per a aconseguir els objectius marcats. Des del sector educatiu ja s’està treballant en aquesta matèria. No obstant això, queden passos molt importants que donar sobretot en la formació professional. Des d’Escola de l’Aigua col·laborem amb dos projectes europeus per a detectar competències que seran requerides en el futur: energies renovables, eficiència energètica, etc. i així crear programes formatius que donen resposta a aquestes necessitats”.

En aquesta línia, Prieto ha afegit que “des d’Aigües d’Elx volem ajudar també al fet que les generacions futures es formen més en aquestes carreres denominades STEM i que seran les més demandades per les empreses en el futur. D’aquí ve que, per exemple, col·laborem amb el programa Aquae STEM amb dos centres educatius d’Elx, una iniciativa en la qual participen 2.500 alumnes de tota Espanya destinada a fomentar les vocacions científiques en les xiquetes, que, en general, tendeixen a triar altres branques més socials de cara a la seua formació professional”.

La següent trobada tindrà lloc el 29 de juny a la ciutat de Cullera amb la participació de Francesc Colomer, secretari autonòmic de Turisme; Dolores Ordoñez, vicepresidenta de Gaia-X Hub España i Turistec; Jordi Mayor, alcalde de Cullera i Laura Gascón, gerent d’Hidraqua i Aigües de Cullera.