L’edil de Cultura, Marga Antón, acompanyada per la presidenta de l’AIE, María Teresa Bolívar, i pel president del jurat, Mario Tascón, felicita la codirectora de civio.es i el seu equip de periodistes, en una segona edició que compta amb dos accèssits i huit finalistes i que ha registrat un increment de la participació
La il·licitana Eva Belmonte i el seu equip de la Fundació Civio s’han alçat amb el II Premi Vicente Verdú de Periodisme i Innovació per una sèrie de tres articles sobre la reproducció assistida a Europa. El Saló de Plens de l’Ajuntament d’Elx ha acollit la cerimònia de lliurament d’un certamen impulsat per l’Associació d’Informadors d’Elx (AIE) en col·laboració amb el Màster Universitari d’Innovació en Periodisme (MIP) de la Universitat Miguel Hernández (UMH) i el Govern Municipal, aquest últim que, igual que en la primera edició, contribueix amb els 6.000 euros del premi.
El jurat ha guardonat la sèrie de peces periodístiques sobre la reproducció assistida i el turisme reproductiu al continent europeu, publicades en civio.es al novembre de 2021, per la seua innovació en el desenvolupament d’un tema que explica una realitat social rellevant i traslladar la informació de manera personalitzada. A més, en la decisió feta pública el passat 31 de maig es va destacar que el treball de la codirectora de Civio i dels seus companys posseeix “originalitat i utilitat de la funció interactiva que aconsegueix un gran impacte per a atraure i explicar la informació”.
La regidora de Cultura, Marga Antón, acompanyada de la presidenta de la IAE, María Teresa Bolívar, del president del jurat, Mario Tascón, del director del Màster d’Innovació en Periodisme de la UMH, Miguel Carvajal, de membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal, a més de familiars de Vicente Verdú, ha lliurat el premi a Belmonte. “Felicitar l’equip de periodistes encapçalats per Eva”, ha manifestat la responsable municipal.
“Es diu que mai s’és profeta en la pròpia terra, però en aquest cas, la periodista il·licitana demostra el talent que tenim al municipi, en qualsevol àmbit, sent per a mi un plaer entregar aquesta distinció”, ha continuat Antón, que ha lloat la notable carrera de Belmonte i el seu excel·lent treball i l’ha animada a continuar. “Encara que ara no estigues a casa, però sí que representes Elx a Madrid”, ha recordat l’edil, que ha agraït als membres del jurat la seua labor.
La periodista il·licitana, després de donar les gràcies a les entitats que intervenen en l’organització del premi, i assegurar que rebre aquest li fa “especial il·lusió per jugar a casa”, ha explicat que el treball pel qual Civio ha sigut reconegut parla “sobre la desigualtat i injustícia brutal de l’accés a aquest quasi dret bàsic que és la reproducció assistida”. I que allò veritablement innovador d’aquest és la col·laboració, cosa que no és tan habitual en els mitjans tradicionals, ha afirmat. “En aquest projecte hem col·laborat amb un munt de redaccions de tota Europa i que hem fet un equip molt xicotet de deu persones”, ha postil·lat.
Belmonte explica que el treball guardonat parla “sobre la desigualtat i injustícia brutal de l’accés a aquest quasi dret bàsic que és la reproducció assistida”, i que el veritablement innovador d’aquest és la col·laboració, cosa que no és tan habitual en els mitjans tradicionals, afirma
La presidenta de l’AIE, que ha donat les gràcies a l’Ajuntament i a la UMH per “fer realitat aquest premi”, i ha assenyalat que el jurat ha valorat la innovació en el desenvolupament d’un tema que explica una problemàtica social rellevant i trasllada la informació de manera personalitzada. Destaquen l’originalitat i la utilitat de la funció interactiva que aconsegueix un gran impacte per a atraure i explicar la informació. Així mateix, que el treball es recolze en una investigació profunda, que compleix una funció de servei públic en denunciar la discriminació de diversos col·lectius a l’accés a determinats serveis sanitaris.
Aquest premi, ha prosseguit Bolívar, “conjumina el reconeixement al periodisme de qualitat, indissociable de la innovació en els continguts i en els formats, i el reconeixement a la figura de l’il·lustre il·licità Vicente Verdú, màxim exponent i precursor d’aquest nou model d’informació”. En eixe sentit, la presidenta dels informadors il·licitans ha tingut emotives paraules cap al periodista, escriptor i pintor Fill Predilecte d’Elx. “Ha sigut el germen d’un renovat model de comunicació i la inspiració del nostre Premi Vicente Verdú de Periodisme i Innovació”, ha expressat.
Un guardó que es consolida
En aquest segon premi han concorregut 11 treballs més que en la passada edició. És a dir, en 2021 van participar 21 treballs, mentre en 2022 ho han fet 32. El jurat, l’acta del qual ha llegit Bolívar, interpreta que aquesta xifra i la qualitat de les seues propostes com “la consolidació d’aquesta iniciativa i la seua repercussió professional”. També ha subratllat la presència cada vegada més significativa de mitjans locals i nadius digitals, “tan capaços d’innovar com les organitzacions amb més recursos”.
Per part seua, el responsable del jurat, Mario Tascón, expresident de la Fundeu i actual president de la consultora Prodigioso Volcán, ha assenyalat que la tasca del jurat ha sigut “complexa” donada “la quantitat de treballs presentats”. “El periodisme només sobreviurà amb innovació, intentant adaptar-se a aquesta nova societat que estem creant entre tots i en la qual vivim”, ha dit.
Accèssits
A més del premi principal de 6.000 euros, s’han entregat dos accèssits de 500 euros cadascun: a una sèrie d’articles sobre la tipologia, edat i evolució de l’edificació a les ciutats espanyoles’, de Raúl Sánchez i Analía Plaza (elDiario.es) i a la peça ‘España intensiva: así ha cambiado el campo a fuerza de PAC y mercado’, d’Ana Tudela i Antonio Delgado (Datadista). Ambdós han sigut arreplegats per la vocal de l’AIE, Genoveva Martín, i pel director del Màster d’Innovació en Periodisme, Miguel Carvajal, respectivament.
Treballs finalistes
En total, han sigut huit els treballs finalistes en aquesta edició: ‘La precariedad en el mercado laboral español: las brechas de desempleo y la cultura de la temporalidad’, de Victoria Oliveres i altres (elDiario.es); ‘Cobertura informativa de la erupción volcánica en la isla de La Palma’, de Paula Guisado i altres (RTVE); ‘Especial: 20 años del 11-S’, de Virginia Hernández i altres (El Mundo); ‘Un punto caliente bajo Canarias alimenta el volcán de La Palma y creará nuevas islas’, de Mariano Zafra –guanyador del I Vicente Verdú– i Nuño Domínguez (El País).
‘Paro, políticos, pandemia: cómo cambian las preocupaciones de los españoles en los últimos veinte años’, d’Ana Ordaz (elDiario.es); ‘Erasmus a dos velocidades’, de María Zuil i altres (El Confidencial); ‘¿Se puede escuchar una pandemia? Así suenan las olas de covid dentro de las UCI’, de Sara I. Belled i altres (Colpisa/El Correo); ‘El Mundo en las nuevas plataformas’, de Guacimara Castrillo (El Mundo).