Esther Díez: “La campanya ‘Rastres en l’Arena’” busca sensibilitzar la ciutadania i que aprenguen a detectar els rastres de tortuga babaua”
En el Dia Mundial de les Tortugues Marines, la regidoria de Medi Ambient i l’organització Margalló Ecologistes en Acció han presentat, per segon any consecutiu, una campanya per a detectar possibles nidificacions de tortugues babaues a les platges il·licitanes.
La presentació s’ha realitzat a la platja de la Marina i durant aquesta s’ha realitzat un simulacre del dispositiu de protecció d’un niu de tortuga i s’ha explicat el protocol que s’ha de seguir si es troba un d’aquests animals o les seues petjades.
La campanya, que s’emmarca dins del projecte Life MedTurtles , consisteix en la instal·lació de diversos cartells a les platges d’Elx en els quals s’explica de manera clara a la ciutadania què fer en cas de trobar una nidificació, una tortuga o petjades.
La regidora de Medi Ambient, ha explicat que ”l’objectiu de la campanya és sensibilitzar la ciutadania i que aprenguen a detectar els rastres de tortuga babaua que, en els últims anys, ha començat a posar els seus ous a les platges mediterrànies. Cal tindre en compte que estem parlant d’una espècie que està especialment amenaçada per les arts de pesca, els impactes amb embarcacions o els plàstics.”
A més, l’edil ha animat els ciutadans i les ciutadanes a “llegir els panells informatius que hem col·locat a les diferents platges del municipi d’Elx amb l’objectiu que puguen formar-se en aquesta identificació i contribuïsquen de manera decisiva a protegir les tortugues babaues.”
Durant la presentació s’ha fet un simulacre del dispositiu de protecció d’un niu de tortuga i s’ha explicat el protocol a seguir
Per part seua, el professor de la Universitat de València Jesús Tomás, ha concretat que, si algú troba una tortuga a la platja “no cal molestar-la, no cal il·luminar ni fer-li fotos. Cal telefonar al 112 perquè s’encarregue de protegir la tortuga i el niu”.
Manuela Campello, d’Ecologistes en Acció, ha indicat que si algú vol col·laborar amb aquesta iniciativa de manera voluntària ajudant a buscar rastres de tortugues, poden escriure a rastrosenlaarena@ecologistasenaccion.org.
La tortuga babaua, una espècie amenaçada
Des de l’any 2001, quan es va constatar per primera vegada la nidificació de la tortuga babaua a l’Estat espanyol, cada any han sigut més els nius trobats i les temptatives d’implantació que s’ha tingut coneixement, passant de considerar-se com a fet anecdòtic a tendència en clar augment. En 2021 es van arribar a detectar set nius de tortuga babaua (Caretta caretta) a la costa mediterrània espanyola.
La tortuga babaua, igual que moltes altres espècies, es troba en greu perill. A les seues altes taxes de mortalitat pels efectes de les arts de pesca, els impactes amb embarcacions o la ingesta de plàstics, se li uneix ara l’amenaça del canvi climàtic. L’augment de la temperatura a les platges tradicionals de nidificació situades a l’est del Mediterrani està obligant aquesta espècie a colonitzar altres zones, com la costa oest mediterrània.
Detectar els possibles nius, molts d’ells en llocs poc habituals, prop de la riba, molt en superfície o en llocs molt transitats o netejats diàriament per maquinària pesant, resulta fonamental per a garantir l’èxit reproductor de les tortugues. Una vegada localitzats els nius, els tècnics poden decidir la idoneïtat de la ubicació i optar per moure els ous o deixar-los al mateix lloc, amb un dispositiu especial de seguiment i vigilància si fora necessari.