La Sala Clarisses acull una exposició sobre la importància gastronòmica i cultural de les espècies al llarg de la història

La Sala Clarisses acull una exposició sobre la importància gastronòmica i cultural de les espècies al llarg de la història

L’edil de Cultura, Marga Antón, el director de la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic de la UA, Josep Bernabéu, i el director del Jardí Botànic de la UA, Segundo Ríos, presenten al migdia la mostra, que romandrà a l’espai cultural fins al 12 de setembre


L’exposició ‘Espècies, l’univers del sabor’ ha sigut presentada a la Sala Clarisses al migdia del dimarts 28 de juny per la regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Elx, Marga Antón; pel director de la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic de la Universitat d’Alacant (UA), el catedràtic Josep Bernabéu; i pel director del Jardí Botànic de la UA –la Finca Torretes d’Ibi–, el doctor Segundo Ríos.

L’exposició, que es desenvolupa en un espai replet d’aromes, és un viatge a èpoques mil·lenàries que realitza un repàs per la importància que han tingut les espècies al llarg de la història i els grans beneficis que es poden extraure d’elles. De manera didàctica, s’exhibeix com herbes culinàries i espècies, malgrat la seua minsa grandària i l’escàs valor econòmic que posseeixen hui dia, han tingut gran poder a l’hora d’influir en la història. A més d’aportar caràcter i personalitat a la gastronomia, han servit com a moneda de canvi, han impulsat la conquesta de territoris, han provocat guerres i han transformat hàbits socials.

La titular de Cultura ha convidat tota la ciutadania a visitar l’exposició per a conéixer l’origen de les plantes de les quals sorgeixen les espècies. A més, ha posat en valor el seu ús gastronòmic, ja que, ha manifestat, “poden ser menys de l’1% de la recepta, però són les que la diferencien i li donen valor”. D’altra banda, Antón ha assenyalat que ‘Espècies, l’univers del sabor’, forma part de l’estratègia de la Regidoria de Cultura d’exhibir als recintes que gestiona “exposicions de temàtica diversa” per al gaudi de tota la població il·licitana.

Per part seua, Bernabéu, després d’agrair a l’Ajuntament d’Elx per albergar l’exposició a la Sala Clarisses, ha manifestat que l’objectiu d’aquesta és “divulgar el món de les espècies i les herbes culinàries; els condiments, en definitiva”. I que és una mostra completa, tant amb les mateixes plantes com amb textos divulgatius. I Ríos ha continuat emfatitzant “l’importantíssim paper en la dieta mediterrània” de les espècies, que “són la manera de fer-la fins i tot més saludable” i ha instat a descobrir les autòctones: “Tenim una paleta de sabors, colors i aromes importants a les nostres muntanyes i horts”.

Aquesta exposició, que romandrà a la Sala Clarisses fins al 12 de setembre, de dimarts a dissabte, de 18.00 a 21.00 hores, se suma a la col·laboració que manté la Regidoria de Cultura amb la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor, com la realitzada a l’Hort de Sant Plàcid per a realitzar una classe magistral d’elaboració d’arròs amb crosta.

La inauguració oficial serà la vesprada del 28 de juny a les 20.00 hores.

Una exposició reconeguda que arriba a Elx

El muntatge de la mostra, a càrrec de l’Estudi Rocamora de disseny i arquitectura, està íntegrament elaborat amb cartó reciclat –cosa que posa de manifest el compromís de la Regidoria i la UA amb la sostenibilitat–, pel qual l’estudi il·licità va rebre en 2019 l’esment al Millor Muntatge d’una Exposició Efímera, Transportable i Itinerant en els Premis Nacionals d’Arquitectura Efímera.

Els comissaris, el director Josep Bernabéu i Ángeles Ruiz, han comptat amb l’assessoria científica del CIBIO i de l’Estació Biològica i Jardí Botànic de la UA de Les Torretes. Igualment, han col·laborat en aquesta les professores Victoria Maneu, Vanessa Martínez i María Tormo. El Servei de Llengües del Vicerrectorat de Cultura, Esports i Llengües de la UA i el Centre Superior d’Idiomes Universitari d’Alacant han, realitzat les traduccions perquè l’exposició puga seguir-se amb codis QR en castellà, valencià i anglés.

‘Espècies, l’univers del sabor’ arriba a Elx després de passar per diverses localitats alacantines i que va inagurar la seua singladura per la província en 2019, al Museu de la UA. El catàleg virtual de la mostra pot consultar-se en la pàgina de la càtedra de l’empresa d’espècies.