L’alcalde, Carlos González, acompanyat per la regidora d’Educació, María José Martínez, i per membres de l’Equip de Govern, inaugura l’espai públic situat al barri Altabix
L’Ajuntament d’Elx ha inaugurat el jardí paral·lel al carrer Pintor José Cañizares com “Jardí del Mestre Ildefonso Cañizares”, situat al barri d’Altabix al costat del Kelme, en reconeixement a la trajectòria cultural del compositor i músic il·licità, Ildefonso Cañizares, que durant molts anys va ser director de diverses associacions de cant com la Coral Il·licitana o el Grup d’Havaneres, de la Capella i de l’Escolania del Misteri.
En l’acte ha sigut present l’alcalde, Carlos González, acompanyat de la regidora d’Educació, María José Martínez, i de membres de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal. Més de mig centenar de persones, la major part d’elles familiars i amics de l’artista han assistit a aquesta trobada amb la qual s’ha pretés homenatjar qui va ser un exemple de professionalitat i d’humanitat.
Carlos González ha recordat que “Cañizares va ser, abans de res, un home molt estimat per tots aquells amb els quals va tindre una relació molt estreta per la seua principal passió que va ser la música” i ha manifestat “la satisfacció que se sent en poder fer realitat un sentiment col·lectiu donant un merescut reconeixement a una persona que ha tingut una extraordinària implicació amb tradicions i elements tan propis de la cultura i de la idiosincràsia dels il·licitans i de les il·licitanes”.
Així mateix, González ha posat l’accent en “l’important que és fer que la llista de carrers de la ciutat s’identifique amb persones valorades i que en definitiva han sigut importants per a la història de la ciutat”. “ Farem a poc a poc una llista de carrers que és el reflex dels valors majoritaris de la societat i l’espill on molts ciutadans poden veure persones que han sigut molt importants”, ha conclòs.
Per part seua, la neboda d’Ildefonso, Rosa Asencio, ha fet un recorregut per la vida i la trajectòria del músic i ha qualificat Cañizares com “un dels referents de l’últim mig segle” ja que va ser director de diverses formacions corals, arranjador, pianista, organista i compositor. Nascut a Elx el 5 de novembre de 1930, i mort a la ciutat el 7 de gener de 2017 als 86 anys, va estar molt vinculat a les festes tradicionals il·licitanes, a més de desenvolupar una faceta com a pintor i professor d’aquesta matèria. La neboda de l’homenatjat ha recordat que Ildefonso va créixer envoltat d’art i de pintura gràcies a la labor del seu pare Ildefonso Cañizares Penalva que regentava un taller de pintura i de qui va heretar la faceta pictòrica i musical. Asenció també ha relatat moments tan durs com quan li van detectar un tumor de pronòstic greu i el va superar. “Ildefonso Cañizares va ser i serà sempre un autèntic exemple de tenacitat, perseverança, passió i lliurament”, ha apuntat la familiar.
El regidor il·licità manifesta “la satisfacció que se sent en poder fer realitat un sentiment col·lectiu donant un merescut reconeixement a una persona que ha tingut una extraordinària implicació amb tradicions i elements tan propis de la cultura i de la idiosincràsia dels il·licitans i de les il·licitanes”
Mentrestant, el gendre de Cañizares, José Manuel Esclapez, ha agraït la implicació de l’Ajuntament per a portar al Ple la proposta i fer possible aquest reconeixement.
Per a finalitzar l’acte ha tingut lloc la interpretació del Gloria Patri per part de membres de la Capella.
Ildefonso Cañizares
Cañizares va acabar els seus estudis de piano el 9 de juny de 1962. I en 1971, amb 41 anys, va acabar Magisteri i es va especialitzar en pedagogia musical per a Educació Especial. Va crear cors infantils als col·legis on va treballar. El 21 de febrer de 1970 va ser nomenat director de Coral Il·licitana. Ha sigut també organista de Santa Maria durant més de 40 anys (en 2006 va ser nomenat organista cotitular vitalici) i va començar com a ajudant de Salvador Román Esteve. En el Misteri va ser subdirector de la Capella i director de l’Escolania en els anys 70. També va ser director musical de la Societat Vinguda de la Verge. Al gener de 2007 va crear la Coral Grup d´Havaneres Sant Agatàngel.
Com a director musical de la Societat Vinguda de la Verge, va ajudar a recuperar l’himne amb el qual se saluda la Mare de Déu a l’interior de la basílica. Va seguir fins a la seua defunció al capdavant de la Coral Grup d’Havaneres Sant Agatàngel. També va dirigir els cantors il·licitans que entonen els gojos en Sant Pasqual Bailón, del qual va ser mantenidor de tota la vida.