L’alcalde d’Elx planteja a la comissió de les Corts Valencianes cinc reptes perquè el calçat seguisca a l’“avantguarda mundial”

L’alcalde d’Elx planteja a la comissió de les Corts Valencianes cinc reptes perquè el calçat seguisca a l’“avantguarda mundial”

Invertir en la quarta revolució industrial, intensificar la internacionalització, una major grandària de les empreses, apostar per la formació laboral i impulsar una estratègia de relocalització són les claus del futur del sector sabater, segons Carlos González


Invertir en la quarta revolució industrial, intensificar la internacionalització, impulsar el creixement de la grandària de les empreses, apostar per la formació i pel benestar laboral i afavorir una estratègia de relocalització són els cinc reptes plantejats per l’alcalde d’Elx, Carlos González, en la comissió de les Corts Valencianes reunida a Elda, “perquè el sector continue estant a l’avantguarda mundial i puga superar les creixents dificultats derivades de la inestabilitat i de la volatilitat dels mercats”, segons ha expressat el regidor il·licità.

La “Comissió especial d’estudi sobre la revisió del model de negoci per a la millora de la competitivitat de la indústria del calçat a la Comunitat Valenciana” s’ha reunit al Museu del Calçat d’Elda i ha comptat també amb la compareixença de l’alcalde d’aquesta ciutat, Rubén Alfaro.

Aquesta comissió té l’objectiu de realitzar una reflexió conjunta i compartida amb treballadors i experts amb la finalitat de buscar solucions per a un sector líder en producció i exportació a la Comunitat Valenciana. Amb la reunió a Elda, les Corts Valencianes descentralitzen la seua activitat per a acostar-la més als ciutadans.

Davant la comissió han comparegut, entre altres, la presidenta de l’Associació Valenciana d’Empreses del Calçat, Marian Cano; el president de l’Associació Espanyola de Components del Calçat i Marroquineria, Manuel Román; així com membres d’associacions d’aparadores i treballadors del calçat, dels sindicats i d’empreses com Pikolinos, Gioseppo o Unisa.

Els cinc reptes

“Parlar de la indústria 4.0 o de pujar-se a la quarta revolució industrial, fonamentada en la digitalització, significa que les nostres empreses han d’implementar una sèrie de tecnologies que es troben actualment cada vegada més desenvolupades, entre les quals caldria ressenyar la robotització i automatització de processos, l’internet de les coses, l’aprenentatge automàtic, la sensorització d’equips, la impressió 3D o el Big Data”, ha explicat l’alcalde il·licità.

Pel que respecta a la internacionalització, González ha proposat un major esforç de l’Administració en aquesta estratègia, el suport a la cerca de nous mercats, la política de suport a la participació en fires internacionals i l’impuls d’acords comercials.

Quant al creixement de grandària de les empreses, González ha destacat que “guanyar grandària significa generació d’economies d’escala, tindre més recursos per a exportar i accedir a finançament més barat i fins i tot millorar la fiscalitat, la qual cosa porta associat per definició guanys de productivitat i, per descomptat, augment de l’ocupació”.

Els membres de la comissió, que té l’objectiu de revisar el model de negoci per a millorar la competitivitat de la indústria sabatera, es reuneixen al Museu del Calçat d’Elda, on també ha comparegut l’alcalde d’Elda, Rubén Alfaro

“Parlar de formació i benestar laboral com a estratègia empresarial significa assumir que la mà d’obra, els recursos humans, és essencial per al futur del sector. És vital per a continuar sent una indústria del calçat moderna i competitiva atraure talent i fidelitzar els seus empleats i empleades per a garantir el relleu generacional. La Generalitat ha de culminar el projecte pendent del Centre Nacional de Referència del Calçat per a garantir l’adequada formació de recursos humans”, ha subratllat Carlos González.

L’últim repte, segons el regidor il·licità, és la relocalització industrial del calçat i dels seus components. “Hi ha qui pensa que existeix, en aquest moment una oportunitat per a la relocalització, per al retorn de les indústries. Factors com la reducció dels costos de producció ací a conseqüència de la robotització, l’increment de costos laborals a la Xina i les ostensibles diferències de qualitat i valor afegit constitueixen una oportunitat per a definir una estratègia autonòmica de relocalització com la que, per exemple, va impulsar Obama als EUA en 2013”, ha plantejat el responsable de l’Equip de Govern Municipal.

Per a avançar en aquests cinc reptes, Carlos González ha proposat com a eines de treball la planificació estratègica, és a dir, un Pla Estratègic de la Indústria del Calçat Valenciana, i els Fons Next Generation com a finançament extraordinari necessari per a escometre profundes transformacions.

L’alcalde ha matisat durant la seua intervenció que la sostenibilitat i la innovació són dos conceptes clau que ja estan interioritzats pel sector i ha respost a les preguntes dels portaveus dels diferents partits polítics. En les seues respostes, González va apuntar la possibilitat d’organitzar una fira nacional del calçat en IFA o que el calçat ja ha deixat de ser l’epicentre de l’economia submergida. Conjugar interés, reflexió i acció és fonamental per a abordar el futur d’un sector en el qual “la sabata és talent, il·lusió, tradició, esforç i molta valentia”, segons ha destacat l’alcalde d’Elx.