Drets Socials imprimeix 2.000 exemplars d’una Guia per a l’Assistència Jurídica Gratuïta

Drets Socials imprimeix 2.000 exemplars d’una Guia per a l’Assistència Jurídica Gratuïta

L’edil Mariano Valera i l’autor, José Luis Mas, acompanyats per la presidenta de la Comissió del Torn d’Ofici de l’ICAE, Mónica San Emeterio; del director de Cooperació al Desenvolupament de la UMH, Juan José Ballesta; i de la professora Paloma Arrabal, presenten la iniciativa en el Dia de la Justícia Gratuïta i del Torn d’Ofici


L’assistència jurídica gratuïta és un dret reconegut per l’article 119 de la Constitució Espanyola i que a Elx va atendre, mitjançant el torn d’ofici, més de 8.000 assumptes només en 2021. Encara que continua sent un servei públic relativament poc conegut. Per aquest motiu, i coincidint amb l’efemèride del Dia de la Justícia Gratuïta i del Torn d’Ofici, que es commemora el 12 de juliol, s’ha presentat a la Sala del Consell de l’Ajuntament d’Elx una guia per a conéixer i accedir a aquesta garantia legal desenvolupada en la Llei 1/1996, de 10 de gener.

Lee aquí la guía de justicia gratuita

L’edil de Drets Socials, Mariano Valera, i l’autor, José Luis Mas, acompanyats per la presidenta de la Comissió del Torn d’Ofici del Col·legi d’Advocats d’Elx (ICAE), Mónica San Emeterio; del director de Cooperació al Desenvolupament de la Universitat Miguel Hernández (UMH), Juan José Ballesta; i de la coordinadora de l’Àrea per a la Projecció del Grau en Dret en Modalitat Presencial i Semipresencial d’aquesta institució, Paloma Arrabal, han mostrat la guia de mà, de la qual s’han imprés 2.000 exemplars a càrrec de la Regidoria i que es distribuiran “per centres socials, cívics, de salut i tota entitat dependent de l’Ajuntament”, ha precisat Valera, per a incrementar el coneixement de la població sobre aquest dret.

La publicació clara, directa i concisa, basada en el premiat TFG de Mas, corresponent al Grau de Dret de la UMH, es distribuirà “per centres socials, cívics, de salut i tota entitat dependent de l’Ajuntament”, precisa Valera, per a incrementar el coneixement de la població sobre aquest dret

“Vull agrair a José Luis Mas que comptara amb nosaltres per a poder arribar a totes les persones, a través dels centres municipals, que puguen ser susceptibles de justícia gratuïta”, ha manifestat el regidor. I és que, com ha relatat, aquest projecte va sorgir arran del Treball Fi de Grau (TFG) de Mas ‘La gratuidad de la justicia en España. El turno de oficio’, defensat públicament el passat 8 de setembre de 2021 a la UMH i tutoritzat per la professora Raval. Després d’això, Mes va ser premiat pel Vicerectorat del Cooperació al Desenvolupament per la seua labor, que el va adaptar en format guia gràcies a les ajudes convocades pel Vicerectorat per a impulsar treballs fi de grau, màster i pràctiques en el marc de promoció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de l’ONU. En concret, el TFG de Mas s’emmarca en els 16 i 17, Pau, Justícia i Institucions Sòlides i Aliances per a Aconseguir els Objectius, respectivament, com ha recordat Raval.

Amb l’ajuda econòmica, el graduat va poder contractar una dissenyadora gràfica per als acabats. D’altra banda, l’ICAE va participar en la supervisió definitiva d’una guia que, malgrat emmarcar-se en l’àmbit legal espanyol, pot ser de “gran ajuda” per a les persones que integren el quart món en la nostra societat, que “són ací, però manquen de drets”, ha indicat Ballesta.

L’assistència jurídica gratuïta és un dret reconegut per l’article 119 de la Constitució Espanyola, i que a Elx va atendre 8.000 assumptes només en 2021, mitjançant els 314 advocats del torn d’ofici; una xifra que supera la mitjana nacional d’aquests professionals dedicats a aquest

Mas, que ha agraït l’Ajuntament, la UMH i l’ICAE la seua implicació, ha recalcat que la guia pretén difondre l’assistència jurídica gratuïta entre la ciutadania de manera “clara, concisa i directa”, ja que, quan es trobava elaborant el TFG, va advertir de la falta d’informació que existia. A més, amb això, ha volgut “dignificar el treball enorme del torn d’ofici i dels col·legis d’advocats d’Espanya, que, malgrat la disparitat de criteris i sous, fan una labor excepcional sense la qual no seria possible el dret a la justícia gratuïta”.

Un dret assegurat pel torn d’ofici

El 12 de juliol, Dia de la Justícia Gratuïta i del Torn d’Ofici, tal com ha explicat Mariano Valera, és una jornada a celebrar “i que parteix d’inèrcies heretades del segle anterior, quan els advocats defensaven els qui posseïen l’anomenat ‘benefici de la pobresa’. És a dir, la ‘defensa per pobre’ al qual al·ludia l’acord del Tribunal Constitucional de 20 de desembre de 1982”, i que són les bases de l’actual dret d’assistència jurídica gratuïta.

Segons San Emeterio, l’any passat el torn d’ofici va atendre a la Comunitat Valenciana més de 278.000 assumptes, mentre que en la totalitat del país uns 2 milions. Un servei que té “el 87% de satisfacció ciutadana”, ha recalcat, i ha insistit que el dret de justícia gratuïta i el torn d’ofici asseguren la defensa de la ciutadania davant els tribunals en condicions d’igualtat sense importar qüestions econòmiques o socials.

En eixe sentit, el torn d’ofici, “a vegades injuriat”, ha reconegut, està format per 46.000 lletrats en tota Espanya, dels quals 4.617 exerceixen a la Comunitat Valenciana i 314 a Elx “d’un total de 750, per la qual cosa si al nostre país existeixen tres advocats un pertany al torn d’ofici, a Elx superem eixa mitjana àmpliament perquè pràcticament la meitat pertanyen a aquest torn i ofereixen aquest servei els 365 dies a l’any 24 hores”, ha conclòs la presidenta de la Comissió del Torn d’Ofici de l’ICAE.