El MAHE acull fins a novembre una exposició sobre el paper de la dona en la cultura ibera

El MAHE acull fins a novembre una exposició sobre el paper de la dona en la cultura ibera

L’edil de Cultura, Marga Antón, acompanyada del director de Museus, Miguel Pérez, i de les representants de l’Institut Universitari d’Investigació d’Arqueologia Ibèrica de la Universitat de Jaén, Carmen Rísquez i Carmen Rueda, destaca que l’exposició “Les edats de les dones iberes” comptarà amb visites i tallers didàctics i visites teatralitzades durant juliol i agost


El MAHE acull fins al pròxim 6 de novembre l’exposició “Les edats de les dones iberes”, que s’emmarca en el 125 aniversari de la troballa de la Dama, tal com ha informat la regidora de Cultura, Marga Antón, el director de Museus, Miguel Pérez, i les representants de l’Institut Universitari d’Investigació d’Arqueologia Ibèrica de la Universitat de Jaén, comissàries de l’exposició i dues de les expertes més prestigioses sobre el món iber, Carmen Rísquez i Carmen Rueda.

“La mostra es rebel·la contra l’origen de la invisibilitat de la dona en la interpretació del patrimoni arqueològic a conseqüència d’una investigació masculina i patriarcal”, ha comentat Antón, que ha explicat que “l’exposició ens permet transportar-nos al passat de la cultura ibera i comprendre el protagonisme que va tindre la dona en eixa societat, empatitzar amb els seus anhels, les seues pors i preocupacions”.

Es tracta d’una exposició accessible, amb lectura fàcil i en castellà i valencià que recorre el paper de la dona ibera en diferents etapes de la seua vida o altres aspectes com la maternitat i els ritus propiciatoris per a un bon embaràs i part, a més d’un apartat específic per a la Dama d’Elx.

Per part seua, Rísquez ha explicat que l’objectiu de l’exposició “era traslladar les investigacions que realitzem en temes d’arqueologia de gènere, en concret en el tema de les dones iberes, a la societat”, mentre que Rueda ha puntualitzat que es tracta d’”una mostra monogràfica centrada en intentar visualitzar i dotar de contingut al paper que tenien les dones iberes en el si de les seues societats. Té un fil conductor que és el mateix cicle vital de la vida d’aquestes dones”.

Aquesta exposició comptarà amb diverses activitats com la visita i taller didàctic els dies 9, 16, 23, 30 de juliol i 6 d’agost a les 11.00 hores i visites teatralitzades el 10, 17, 24 i 31 de juliol i 6 d’agost, des de les 11.30 hores. Per a més informació i reserva, poden telefonar al 966 658 203.

“La mostra es rebel·la contra l’origen de la invisibilitat de la dona en la interpretació del patrimoni arqueològic a conseqüència d’una investigació masculina i patriarcal”, comenta Antón

A més, el director de Museus, Miguel Pérez ha afirmat que l’exposició “posa l’accent a mostrar el protagonisme de les dones iberes en l’esfera política, econòmica, religiosa” i ha agraït la Universitat de Jaén i les comissàries de l’exposició per portar la mostra a la ciutat i el Museu Arqueològic de Múrcia per portar peces a aquesta mostra.

La regidora de Cultura ha convidat tota la ciutadania a la inauguració que tindrà lloc el dimecres 6 de juliol des de les 19.00 hores al MAHE.