L’edil Mariola Galiana i el president de l’Associació Festera de Moros i Cristians, Julián Fernández, feliciten els reconeguts en l’acte esdevingut al Palau d’Altamira i recorden que seran els primers Moros i Cristians després de la pandèmia i la seua declaració com a Festa d’Interés Turístic Autonòmic
L’Associació Festera de Moros i Cristians d’Elx ultima els preparatius per a tornar l’agost vinent amb força als carrers de la ciutat amb les hosts d’ambdós bàndols després de més de dos anys de parèntesi pandèmic. El pati d’armes del Palau d’Altamira va ser escenari de la presentació de la revista oficial i dels càrrecs de rei Jaume I i del mantenidor de l’acte de proclamació de capitans i banderers del present exercici fester. En concret, Emilio Doménech (comparsa Benimerines) encarnarà al monarca aragonés i Tomás Milla (Moros Sarracenos) serà el valedor de l’esdeveniment que investirà a José Najas (Las Huestes del Califa) capità moro, a Justo Alacid (Caballeros Halcones) capità cristià i a Esteban Canals (Moros Tuareg) com a banderer, en una posada de llarg que tindrà lloc a la Rotonda del Parc Municipal el dissabte 23 de juliol a les 21.15 hores.
La presentació del rei Jaume I i del mantenidor de la proclamació per a aquest 2022, que va congregar a la fortalesa un centenar de persones entre les quals es trobaven representants d’ens festers de la localitat i membres de la Corporació Municipal, va ser presidida per la titular de Festes de l’Ajuntament d’Elx, Mariola Galiana, que va estar acompanyada pel president de l’Associació Festera de Moros i Cristians, Julián Fernández, de Doménech i Milla, i de Najas, Alacid i Canals.
Mariola Galiana, que va traslladar la seua felicitació i els millors desitjos al rei Jaume I i al mantenidor de 2022, i que va mostrar el seu agraïment a Julián Fernández per l’adreça de l’Associació Festera, va afirmar que “és el moment de retrobar-nos a les cabiles i cuartelillos, a les entraetes i ambaixades, de despertar-nos amb la música de les dianes i els baluerns dels arcabussos; per fi ha arribat l’hora de celebrar, de viure i sentir les festes de Moros i Cristians que omplin de música, llum i color, i d’eixa olor de pólvora tan nostra i estimada per nosaltres, els carrers d’Elx”.
Emilio Doménech (comparsa Benimerines) encarnarà el monarca aragonés i Tomás Milla (Moros Sarracenos) serà el valedor de l’esdeveniment que investirà a José Najas (Las Huestes del Califa) capità moro, a Justo Alacid (Caballeros Halcones) capità cristià i a Esteban Canals (Moros Tuareg) com a banderer de 2022
Tant Doménech com Milla, que van agrair els nomenaments, compten amb una àmplia trajectòria festera. El primer és membre fundador de la Comissió d’Ambaixades des de 1980 i destaca la seua labor de formació dels aspirants al càrrec d’ambaixador i soci de Benimerins des de pràcticament els seus inicis a finals dels setanta. El segon, a més d’estar involucrat en la seua comparsa i en la direcció de l’Associació Festera de Moros i Cristians des de 1997, va començar la seua dilatada marxa per les festes i tradicions il·licitanes en les celebracions del barri de Sant Antoni, com a organitzador de la romeria.
Una publicació fruit de l’esforç col·lectiu
Quant al llibre de festes de Moros i Cristians número 44, un tom de 257 pàgines replet d’acolorides fotografies del qual s’han imprés 1.200 exemplars, els quals es podran arreplegar gratuïtament en breu a la seu de l’Associació Festera, al carrer Trinquet, Fernández, també director de la publicació, que va agrair a la Regidoria de Festes “les facilitats brindades al llarg de l’any”, va explicar que igualment es distribuirà en més d’un centenar de poblacions festeres per a donar a conéixer els Moros i Cristians d’Elx. Un treball col·lectiu, ha continuat el president, que destaca per la qualitat dels articles que versen sobre la història, la tradició i la cultura entorn de la festa en tots els seus aspectes, “des de les desfilades fins a la música, passant per les exposicions, aparadors, donacions, visites a col·legis o reflexions”, entre molts altres temes.
La tinenta d’alcalde de Festes va destacar gratament com cada any el contingut de la revista va creixent no sols en qualitat sinó en l’afecte posat en la seua elaboració i va donar l’enhorabona a l’equip redactor per l’excel·lent labor, “un gran esforç col·lectiu”, fruit de “la implicació, el treball i el compromís personal de les persones que donen el millor per a la seua comparsa, per a l’Associació i les nostres benvolgudes festes de Moros i Cristians”. A més, va posar en valor la portada, en la qual es reprodueix el cartell de José Antonio Rodríguez ‘Honor a la festa’, protagonitzat per una guerrera mora i una altra cristiana i guanyador del XLI Concurs de Cartell Anunciador.
El llibre de festes del present exercici, el número 44, compta amb 257 pàgines repletes d’acolorides fotografies i articles que repassen la història, cultura i tradició de la celebració, del qual s’han imprés 1.200 exemplars que es distribuiran en més d’un centenar de localitats festeres
Galiana i Fernández, d’altra banda, van recordar que les de 2022 seran les primeres celebracions de Moros i Cristians després de dos anys de pandèmia i com a Festa d’Interés Turístic Autonòmic. “Per això estic segur que els Moros i Cristians d’Elx seran reconeguts pel seu bon fer en tots els actes que tenim preparats des d’aquest moment”, va agregar. “Aquest agost hem de donar-ho tot, treballar conjuntament per a renovar amb les vostres grandioses desfilades la il·lusió d’il·licitans i visitants”, va postil·lar l’edil, que, amb aquests, va dir, “tornarem a sentir eixes emocions i sensacions que sempre ens transmeten les nostres festes de Moros i Cristians”.
L’Associació Festera de Moros i Cristians d’Elx, fundada en 1977, i afiliada a la UNDEF, té en l’actualitat prop de 1.500 membres i 13 comparses, set mores (Musulmanes Almorávides, Las Huestes del Califa, Benimerines, Abbasies, Sarracenos, Moros Tuareg i Abencerrajes) i sis cristianes (Estudiantes, Astures, Filá Boscos, Caballeros Halcones, Caballeros Templarios i Piratas). Entre els nombrosos actes programats per l’entitat amb la col·laboració de la Regidoria, alguns dels més esperats per la ciutadania, emmarcats en les Festes d’Agost, són l’entrada mora el dilluns 8 a les 20.00, l’alardo i les ambaixades el dimarts 9 a les 09.00 i 22.00, o l’entrada cristiana el dimecres 10 a les 20.00 hores.
“Les festes patronals sense els Moros i Cristians no serien el mateix”, va expressar Galiana abans de tancar l’acte, que va reiterar la seua gratitud cap a la gran família de l’associació encapçalada per Fernández, “per fer, amb la seua obstinació, que les festes de Moros i Cristians siguen un magnífic referent per a la nostra ciutat”.