La Conselleria de Polítiques Inclusives presenta a Elx davant tècnics d’una vintena de municipis de la província un projecte pilot d’inserció social

La Conselleria de Polítiques Inclusives presenta a Elx davant tècnics d’una vintena de municipis de la província un projecte pilot d’inserció social

El Projecte Pilotem, que suposa una inversió pluriennal de 27 milions d’euros, pretén donar continuïtat i estabilitat als Itineraris d’Inserció Social amb l’objectiu de millorar la intervenció i les competències i habilitats dels usuaris del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials


La presentació del Projecte Pilotem per a donar continuïtat i estabilitat als Itineraris d’Inserció Social ha reunit a Elx a tècnics d’una vintena d’ajuntaments de la província. La iniciativa del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives suposa un canvi de model en els Itineraris d’Inclusió Social amb la col·laboració dels ajuntaments i de les entitats del tercer sector.

A la sala d’actes de la Prefectura de la Policia Local d’Elx s’han donat a conéixer les línies mestres del Pilotem, que estableix l’estabilitat del personal de serveis socials i la continuïtat dels itineraris d’inclusió social per a la millorar competències i habilitats de les persones en situació de vulnerabilitat i així facilitar la millora de la seua situació per a eixir de l’exclusió social, siguen o no beneficiaris de la Renda Valenciana d’Inclusió (RVI) o de l’Ingrés Mínim Vital (IMV).

El regidor de Drets Socials i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament d’Elx, Mariano Valera; la secretària autonòmica d’Atenció Primària i Serveis Socials, Irene Gavidia; i la directora general d’Acció Comunitària i Barris inclusius, María José Cortell, han inaugurat la cita en la qual han participat tècnics de prop d’una vintena dels municipis alacantins que posaran en marxa el programa que s’adequa a la nova Llei Autonòmica de Serveis Socials.

El Projecte Pilotem Comunitat Valenciana significa una inversió de 7,2 milions d’euros en total només en 2022. Més de mig centenar de localitats de la Comunitat participaran en aquesta iniciativa pilot, de les quals 18 són alacantines, Elx entre elles. Per a dur-ho a terme, als recursos humans existents als Consistoris se sumaran en total a 288 professionals, dels quals quasi un centenar aniran destinats a la província. Elx rebrà per a la seua implementació en el present exercici 350.625 euros amb la contractació de sis tècnics socials i una desena de Tècnics en Integració Social (TIS).

“Des de la vicepresidència de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives farem una inversió de 27 milions d’euros de manera pluriennal per a fomentar els itineraris vinculats a la RVI”, ha manifestat Gavidia, que ha explicat que s’ha deixat de finançar els Governs locals “per concurrència competitiva” per a fer-ho, a partir d’ara, “d’una forma estable dins del Contracte Programa, sent un canvi significatiu en dignificar als professionals i usuaris dels Serveis Socials del sistema públic valencià i beneficiaris de la RVI.

Valera, per part seua, a més d’agrair a la Conselleria la seua labor i haver triat Elx per a aquesta important trobada, ha reafirmat la col·laboració de la Regidoria que dirigeix amb el Consell per a la implementació conjunta de programes o projectes pilot, ha indicat que d’aquesta manera “es tanca el cercle de la intervenció”, ja que aquesta és integral i dona així dignitat a les persones que es troben en situació de vulnerabilitat. Cosa que, ha subratllat l’edil, “és com es concep la intervenció des dels serveis socials públics dels Ajuntaments”, els quals ja dissenyen, gestionen i treballen entorn d’aquest nou model, ha indicat.

L’edil de Drets Socials i Polítiques Inclusives, Mariano Valera; la Secretària autonòmica d’Atenció Primària i Serveis Socials, Irene Gavidia; i la directora general d’Acció Comunitària i Barris inclusius, María José Cortell, inauguren l’acte celebrat a la sala d’actes de la Prefectura de la Policia Local

El responsable municipal il·licità ha detallat que l’Ajuntament té tres edicions d’experiència relatives als Itineraris d’Inserció Social –Elx Integra– cofinançats pel Fons Social Europeu (FSE) mitjançant subvencions, pel qual es contracten professionals desocupats de diferents perfils durant tres o quatre mesos. En concret, en l’última edició, la de 2019, es van contractar huit tècnics i es va aconseguir la participació 92 persones (37 homes i 55 dones) de col·lectius amb especials dificultats per a la incorporació o manteniment en el mercat laboral (dones, persones amb diversitat funcional, parats de llarga duració…) i receptors de la RVI, amb els quals va haver-hi diferents accions com a acompanyament i avaluació individual i intermediació empresarial.

“Necessitàvem un recurs continuat, no sols de quatre o cinc mesos, per a completar la intervenció en serveis socials”, ha manifestat Valera. En eixe sentit, ha recordat que, des de la Regidoria de Drets Socials i Polítiques Inclusives, en l’última Comissió de Prestacions celebrada al maig de 2022, va haver-hi 518 sol·licituds de famílies que van sol·licitar la Prestació Econòmica Individual (PEI), tramitat 4.972 expedient de RVI dels quals 4.261 van ser resolts per la Conselleria. 1.314 persones van participar en Programes Personalitzats d’Inserció, “una xifra que ens parla sobre el necessari d’un programa com el que hui presentem ací”, l’objectiu del qual és “millorar la intervenció des dels serveis socials”, ha expressat.

Finalment, abans de donar pas a les exposicions de l’ordre del dia, tant Valera com Gavidia han conclòs les seues intervencions i han traslladat la seua gratitud als equips dels serveis socials no sols de la ciutat d’Elx, sinó de la província i de la Comunitat Valenciana pel treball que desenvolupen diàriament.