L’edil de Gestió Tributària i Financera, Patricia Macià, informa que fins al 10 d’octubre roman obert el segon període voluntari del pagament de l’IBI i de l’IAE i que la data del càrrec dels rebuts domiciliats és el dilluns 3 d’octubre
L’Ajuntament d’Elx començarà a abonar les ajudes al pagament de l’Impost de Béns immobles (IBI) a partir del pròxim mes de setembre. Així ho ha anunciat la regidora de Gestió Tributària i Financera, Patricia Macià, en una roda de premsa en la qual també ha parlat sobre la Comissió Especial de Comptes celebrada aquest dimecres, on s’ha aprovat amb els vots favorables dels grups polítics que conformen l’Equip de Govern i l’abstenció de la resta de forces presents en el Ple el Compte General del Consistori, definida per la titular de l’àrea com “la foto fixa de la realitat econòmica municipal al tancament de l’exercici a través de les operacions comptables”.
Tal com ha explicat Macià, des de dilluns passat 25 de juliol i fins al dilluns 10 d’octubre, s’ha posat en marxa el segon període voluntari del pagament de l’IBI i de l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) i la data del càrrec dels rebuts domiciliats és el dilluns 3 d’octubre.
La campanya per a les ajudes de l’IBI ha comptat en el present exercici amb 10.700 sol·licituds, 400 més que en l’anterior; i han augmentat la seua quantitat de 150 a 165 euros, en passar la xifra total destinada a aquest concepte de 1,2 a 1,6 milions d’euros
El 31 de maig va acabar el termini per a sol·licitar les ajudes al pagament del rebut de l’IBI i de la despesa del subministrament d’aigua potable, “una convocatòria que per primera vegada s’ha fet de manera conjunta per a simplificar la tramitació i agilitar els pagaments”, ha indicat Macià, que ha destacat que en aquesta ocasió es van presentar 10.700 sol·licituds, “1.400 més que l’any anterior gràcies a la flexibilitat de criteris com l’augment del valor cadastral o la pujada de dos punts de l’índex de l’IPREM”, ha agregat.
“L’Oficina Tramitadora d’Ajudes ha estat revisant una a una les sol·licituds, i hem previst que, per a setembre, començarem a abonar les ajudes al pagament de l’IBI, que hem augmentat de 150 a 165 euros, en passar la quantitat total destinada a aquest concepte de 1,2 a 1,6 milions d’euros”, ha continuat la regidora. “L’objectiu, tindre pagades almenys la meitat de les sol·licituds abans del 10 d’octubre que finalitza la voluntària. No obstant això, abans que acabe l’any tindrem pagades totes les ajudes”, ha especificat i ha esmentat que les ajudes al pagament de l’aigua es desemborsaran en la factura de l’últim trimestre de 2022.
Bonificació de l’IBI
Així mateix, es bonificaran aquest any 2.938 rebuts per valor de 3,5 milions d’euros, ja siga per Habitatge protegit (VPO), a famílies nombroses, energies renovables, rebuts exempts i no subjectes. “És destacable l’augment de petició de la bonificació de l’IBI del 50% durant tres anys per energies renovables. De 28 estimades en 2021 a 79 en 2022”, ha destacat la titular de Gestió Tributària i Financera.
En terme globals, ha continuat Macià, s’emetran en la present campanya 294.397 rebuts de l’IBI per import de 60.763.393,71 euros. I sobre la base del Cadastre, hi ha 656 noves unitats de magatzems i estacionaments, altres 17 comercials i 365 habitatges respecte a 2021. L’import del rebut mitjà a Elx en 2022 es troba en 327,05 euros, mentre que l’any passat va ser de 328,37 euros.
Detalladament, les dades estimades, que no brutes, de l’IBI relatives al padró de 2022 posen de manifest que el nombre total de rebuts de naturalesa urbana és de 197.599 euros, amb un total a liquidar de 57,4 milions d’euros. Els IBI de característiques especials sumen una vintena de rebuts –dos de l’AP-7 i 18 de l’aeroport– que ascendeixen a 3.057.278,15 euros, que és sempre la mateixa quantitat tots els anys, com ha especificat la responsable municipal. Relatiu a l’IBI de naturalesa rústica, el total de rebuts per a 2022 és de 9.678 i un total de deute a liquidar de 282.276,76 euros
“Si comparem les dades amb el padró de 2021, en l’IBI urbà hi ha 935 rebuts més que en 2021, la qual cosa correspon a 101.354,94 euros més; en el de característiques especials, és la mateixa quantitat que l’any passat; el de rústica augmenta en 26 rebuts, però s’ingressa 1.470 euros menys”, ha explicat la regidora, que, en aquest últim cas, ha incidit que el motiu de la disminució és per “qüestions judicials” dels amos de terrenys, que “consideren que les seues propietats tenen una extensió o una altra i, al final, el valor cadastral va baixant”.
La Comissió Especial de Comptes mostra que tots els resultats del Compte General del Consistori, VisitElche i dels organismes municipals presenten saldo positiu malgrat congelar els impostos i no retallar serveis
D’altra banda, l’edil ha recordat que les persones que desitgen domiciliar el pagament de l’IBI tenen fins al 26 de setembre per a fer-ho. I que, a més de per aquesta via, es pot realitzar amb targeta, Bizum i per banca electrònica, presencialment en SUMA o telefonant a l’organisme i facilitant el codi CSV del rebut, per gir postal o, depenent de la quantitat, fraccionant i/o ajornant el pagament un mínim de tres mesos. “Igualment, existeix la possibilitat de realitzar un Pla de Pagament Personalitzat en el qual es divideix la quantitat de diners de rebuts a pagar al llarg de l’any, pagant-se cada mes una quantitat fixa”, ha subratllat l’edil. Una vegada finalitzat el període de pagament en període voluntari, els rebuts que no s’hagen satisfet tindran recàrrec de constrenyiment i interessos de demora. Encara que Macià ha ressaltat que, habitualment, el 93% paga el rebut de l’IBI “en voluntària”.
IAE
Respecte a l’IAE, que es liquida a aquelles mercantils que facturen més d’un milió d’euros, “s’han complit les previsions a la baixa per les conseqüències de la pandèmia”, ha assegurat Macià, ja que, com ha explicat, “en els rebuts de 2022 es tenen en compte la xifra de negocis de 2020, és a dir, de fa dos anys”.
El padró d’empreses de 2022 contempla 2.155 contribuents, 158 rebuts menys que en 2021, per import de 4,6 milions euros, “és a dir, 297.356,75 euros menys”. De l’esmentat padró, han eixit 413 firmes, 200 per haver causat baixa i 213 per descens de la xifra de negocis en 2020. “Però han causat alta en el padró 255 empreses, bé per augment de la xifra de negocis o bé per inici de l’activitat a la ciutat”, ha postil·lat la regidora, que, en aquest sentit, el descens en la recaptació ha sigut del 5,96%, “xifra generalitzada en tots els municipis de la província que liquiden IAE i Elx està en la mitjana en existir localitats en les quals ha descendit un 12%”, ha afirmat.
Bona gestió econòmica municipal
Quant a la Comissió Especial de Comptes, la tinenta d’alcalde ha indicat que tots els resultats del Compte General del Consistori, VisitElche i dels organismes municipals presenten saldo positiu. “Això significa una bona gestió dels recursos econòmics dels contribuents, no sols per part de l’Equip de Govern, sinó dels tècnics”, ha valorat Macià, que ha recalcat que malgrat la congelació d’impostos i de no retallar serveis, l’Ajuntament continua amb la seua capacitat inversora i destinant ajudes directes als més necessitats, com els 7,7 milions d’euros a famílies, pimes i autònoms.
En concret, el balanç de situació del Compte General de l’exercici 2021 al tancament de les diferents operacions comptables, “és a dir, la situació del patrimoni de l’Ajuntament entre actiu i passiu”, ha especificat Macià, “és de 436,6 milions d’euros, tenint el Govern local creditors per un valor total de 57,4 milions”. Sobre els ingressos i beneficis i despeses i pèrdues, s’han obtingut beneficis de 10,8 milions d’euros. I, a 31 de desembre de 2021, el Consistori tenia un patrimoni net de 379,2 milions d’euros, amb unes existències de tresoreria en l’esmentada data de 31 milions. El romanent de Tresoreria de 2021 va ser positiu, amb 26,6 milions d’euros i un resultat pressupostari positiu de 21,3 milions.
VisitElche presenta un actiu i un passiu de 1,4 milions d’euros, amb un resultat econòmic positiu de 6.872 euros. Mentre que PIMESA té un actiu total de 59,2 milions i un resultat positiu de 43.601 euros. Espais Verds també llança xifres en verd per valor de 40.639,38 euros, mentre que l’empresa mixta té 2,2 milions d’euros de beneficis. El Compte General haurà d’aprovar-se també en la sessió plenària de setembre per a ser remesa al Tribunal de Comptes amb posterioritat.