L’Ajuntament nomenarà ‘Fill Predilecte d’Elx’ el jurista il·licità Tomás Salvador Vives Antón

L’Ajuntament nomenarà ‘Fill Predilecte d’Elx’ el jurista il·licità Tomás Salvador Vives Antón

L’alcalde, Carlos González, afirma que el proposarà a la Junta de Govern Local “no sols per les seues qualitats professionals excepcionals, sinó per la seua talla humana i per la petjada que deixa a la nostra ciutat”


L’Ajuntament nomenarà Fill Predilecte d’Elx el prestigiós jurista il·licità Tomás Salvador Vives Antón, que va faltar el 10 de juliol als 83 anys a València. L’alcalde, Carlos González, ha informat que el proposarà a la Junta de Govern Local “no sols per les seues qualitats professionals excepcionals, sinó per la seua talla humana i per la petjada que deixa a la nostra ciutat”. “Era una persona molt entranyable i molt estimada”, ha manifestat el responsable de l’Equip de Govern, que ha assenyalat que el pesar d’aquest davant la notícia “és immens”; tant com “la unànime admiració i reconeixement a la grandesa de la seua figura com a mestre de juristes i persona exemplar, compromesa amb els valors, principis i drets fonamentals més sòlids del nostre estat democràtic”.

González trasllada les condolences, en nom de l’Equip de Govern i de la Corporació Municipal, als familiars i amics de Vives Antón, que va faltar als 83 anys a la capital del Túria

González, que ha traslladat als familiars i amics del jurista les condolences en nom de la Corporació Municipal de manera verbal i mitjançant una missiva a la seua vídua, Candelaria López, ha destacat algunes de les fites de la trajectòria d’aquest “il·licità insigne”. Nascut en 1939 a la ciutat de les Palmeres, Vives Antón es va llicenciar en Dret a la Universitat Complutense de Madrid i es va doctorar en aquesta branca del coneixement per la Universitat de València en 1973 amb la tesi ‘La regulació de l’autoria en els delictes comesos per mitjà d’impremta’, que va rebre el Premi Extraordinari de Doctorat d’aquest curs acadèmic, segons reflecteix la seua biografia de la Càtedra Pedro Ibarra de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx.

Vives Antón va ser un dels impulsors de Justícia Democràtica, fiscal a Jaén i a València, destacat catedràtic de Dret Penal a la UA i a la UV, vocal del Consell General del Poder Judicial, i magistrat i vicepresident del Tribunal Constitucional

A més de ser un dels impulsors de Justícia Democràtica, l’organització de jutges i fiscals que es va oposar al franquisme, va exercir com a fiscal a Jaén (1966) i posteriorment a València (fins a 1980), vocal del Consell General del Poder Judicial (1990-1995), destacat catedràtic de Dret Penal a les universitats d’Alacant (UA) (1981-1985) i de València (UV) –d’aquesta última, de la qual va ser vicerector entre 1980 i 1981–, magistrat (1995-2001) i vicepresident del Tribunal Constitucional (2001-2004), en 2005 va reprendre la seua labor de catedràtic de Dret Penal a la UV. “És el jurista més brillant que ha donat Elx en moltíssim temps; el de major rellevància que ha tingut en els segles XX i XXI”, ha afirmat el regidor il·licità.

Autor de nombrosos llibres i publicacions en revistes especialitzades i d’articles en premsa, la inquietud filosòfica de Vives Antón el va portar a realitzar una important estada d’investigació a Frankfurt (Alemanya), entre 1986 i 1987, i allí va participar en diversos seminaris dirigits pel doctor Jürgen Habermas. I, entre moltes altres activitats de caràcter jurídic i acadèmic, va exercir les tasques inherents al càrrec de vocal de la Comissió per a la Reforma de 1988 del Codi Penal (Ministeri de Justícia), així com en la de la Comissió Redactora de l’Avantprojecte de Codi Penal de 1992 (Ministeri de Justícia). Igualment, va ser membre de diferents comissions en el si del Ministeri de Justícia: des de la qual va estudiar la Reforma del Procés Penal (1985-1986), passant per l’encarregada d’escometre la Reforma de la Cassació Penal (1986-1987) i sent finalment vocal de la Secció Especial de la Comissió de Codificació per a la Reforma del Procés Penal (2005-2006).

Així mateix, Vives Antón va ser vocal de la Comissió de Política Científica Nacional i del País Valencià, així com del Consell de Consum del País Valencià. I va participar en la Proposta de Demarcació Judicial per a la Comunitat Valenciana, realitzada pel Consell entre 1987 i 1988.

Honors fins i tot en la llista de carrers

“Tomas Vives ha sigut un il·licità il·lustre que sempre ha portat els signes d’identitat d’Elx en el més profund del seu cor. Li recordarem sempre, amb estima i afecte, com un model de persona, com un professional molt rellevant i com un referent en la història moderna del municipi, deixant-nos una herència intel·lectual anara del comuna”, conclou González en la carta que des d’Alcaldia s’ha remés a la vídua. No en va, l’Ajuntament li va dedicar una plaça al barri del Raval al febrer de 2013, a petició d’entitats i particulars. També una aula de l’edifici Altabix de la UMH porta el seu nom des de 2019, institució que el va guardonar en 2016 amb el Premi Rellevància Social del Consell Social.

D’altra banda, a l’octubre de 2019, al paranimf de la UV, el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la rectora, Mavi Mestre, van fer lliurament a Vives Antón del I Premi Ihering de l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH-UV) “per la seua excepcional trajectòria com a jurista que s’ha distingit per la seua contribució doctrinal a la defensa dels drets i llibertats fonamentals i pel seu treball professional en els tribunals i en les més altes institucions de l’Estat, en la garantia d’aquests”, segons va explicar la docent Consuelo Ramón, directora de l’IDH-UV.

Quant al títol de Fill Predilecte d’Elx, es troba regulat en l’article 6 del Reglament d’Honors i Distincions del Consistori que, resa, “solament pot recaure en els nascuts al municipi, i que, per les seues destacades qualitats, mèrits i serveis en benefici, millora o honor d’Elx, hagen aconseguit un alt prestigie públic i consideració general indiscutible”.