L’acord contempla l’elaboració d’una guia estratègica, treballs de seguiment d’espècies d’ocells i l’estudi i difusió dels valors mediambientals del Pantà
La regidora de Medi Ambient, Esther Díez, i el vicerector de Sostenibilitat de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, Raúl Reina, han signat la renovació del conveni per al foment de la biodiversitat en els ecosistemes del municipi.
A través d’aquest conveni, l’Ajuntament aporta 15.000€ per al desenvolupament de diverses actuacions que ja havien sigut iniciades anteriorment i que continuaran al llarg de 2022.
En concret, es continuarà amb la segona fase de l’elaboració d’una guia estratègica per al foment de la biodiversitat, que consisteix en la realització d’un document amb les propostes d’acció i el pla estratègic de foment i conservació de la biodiversitat de cara a Elx 2030.
A més, es durà a terme un seguiment mitjançant GPS d’anàtids al Clot de Galvany, un conjunt d’ocells aquàtics entre els quals es troben el xarxet marbrenc i el morell xocolater, ambdues espècies amenaçades.
Una altra de les actuacions es refereix al seguiment de la població de xoriguer comú en l’àrea urbana d’Elx referent a la grandària poblacional i el seu estatus sanitari amb l’objectiu d’avaluar el nivell de pesticides en sang d’aquest ocell.
Finalment, a través del conveni, es continuarà treballant, com ja es feia anteriorment, en el seguiment i la difusió de la biodiversitat en el pantà d’Elx i els seus valors ambientals. El principal objectiu d’aquesta acció és dual: conéixer i donar a conéixer el Pantà d’Elx, tant la seua biodiversitat, com la resta dels valors ambientals d’aquest, inclosos la seua història i cultura.
Esther Díez ha indicat que “la renovació d’aquest conveni reflecteix la voluntat de la Regidoria de continuar treballant per preservar i promocionar la biodiversitat del nostre municipi, una actuació en línia amb els objectius de desenvolupament sostenible marcats per l’ONU i emmarcada en l’agenda d’Elx2030”.
“A Elx, entre altres ecosistemes, comptem amb aiguamolls de gran valor biològic com són el Clot de Galvany i el Pantà d’Elx, que alberguen una àmplia varietat d’espècies que contribueixen a augmentar la resiliència del planeta i de les persones al canvi climàtic. Per això resulten vitals totes les labors d’investigació científica i protecció que es duen a terme a través d’aquest conveni”, ha assenyalat l’edil.
Per part seua, Raúl Reina ha assenyalat que “per a la UMH és molt especial continuar col·laborant en polítiques transversals que tenen una transferència directa en la ciutadania i el municipi d’Elx” i que “un conveni d’aquesta mena està molt vinculat amb la transferència del coneixement i les relacions amb la societat” ambdós eixos estratègics de la UMH.
A més, el vicerector ha anunciat que en els pròxims mesos es publicarà un llibre que arreplegarà la informació de totes les actuacions que s’han realitzat emmarcades en aquest conveni.