L’alcalde destaca l’alta participació, que ha superat les 500.000 persones, la seguretat i la gran qualitat en les diferents activitats programades, “que fan de les festes patronals un reclam turístic”
“Els il·licitans i les il·licitanes ens hem bolcat en les nostres festes patronals. Després de dos anys sense festes per la pandèmia, hem acudit massivament a cadascun dels actes, per la qual cosa podem dir que han sigut les millors festes que es recorden”, ha assegurat l’alcalde d’Elx, Carlos González.
El regidor, acompanyat per la regidora de Festes, Mariola Galiana, per l’edil de Seguretat, Ramón Abad, i pels directors mèdics de l’Hospital General, Jaume Sastre, i del Vinalopó, Rafa Carrasco, ha fet balanç de la Nit de l’Albà i del conjunt de les Festes Patronals d’Elx.
“Han sigut les millors festes de la història per l’altíssima participació, que ha superat les 500.000 persones, també per la seguretat i a això cal afegir-hi que hi ha hagut una alta qualitat en les diferents activitats programades i estem convençuts que han sigut un important revulsiu econòmic, especialment per a un sector com el de l’oci i el de l’hostaleria que ha estat molt danyat per les restriccions de la pandèmia”, ha apuntat González.
I al costat d’això, l’alcalde ha apuntat que “han sigut les millors festes que es recorden pel comportament cívic i responsable de la població”.
D’altra banda, el regidor ha posat en valor “la visibilitat que les festes han donat al nostre municipi”.
Ha explicat que “un factor rellevant a l’hora d’organitzar les nostres festes és la seua repercussió des del punt de vista turístic i la nostra aspiració a convertir les nostres festes patronals en un reclam turístic i posicionar-les com les terceres de la Comunitat, després de les Falles i les Fogueres. Treballem en aquesta direcció i aquestes festes ens han convertit en un referent per la seua vistositat, per la seua seguretat i pel seu indubtable atractiu”.
I al costat de tot això, l’alcalde ha dit que “han sigut les millors festes també per l’alegria col·lectiva que s’ha respirat a la ciutat”.
“En definitiva -ha afegit- unes festes que han servit per a la recuperació econòmica i emocional. Unes festes extraordinàriament segures i unes festes que ens han convertit en una referència turística per a la Comunitat Valenciana. Les millors festes que es recorden per això, a més de felicitar els il·licitans i les il·licitanes per la seua participació, vull expressar el meu agraïment a tots els que ha fet possible, a les forces de seguretat, pirotècniques, ens festers, sanitaris…”.
Reptes superats
L’alcalde ha fet referència al resultat d’alguns canvis introduïts enguany, com és el cas de la nova ubicació de les mascletaes.
“La nova ubicació ha funcionat molt bé per la seua centralitat en el conjunt del nucli urbà permetent l’afluència des del centre, però també des dels barris a l’est i a l’oest. El nou espai ha facilitat que hi haja més participació, més seguretat i que les mascletaes hagen sigut més potents. Aquest nou espai permet que les pirotècniques posen més pólvora i que les mascletaes siguen més espectaculars”.
“Estem convençuts que han sigut un important revulsiu econòmic, especialment per a un sector com el de l’oci i l’hostaleria que ha estat molt danyat per les restriccions de la pandèmia”, ha dit l’alcalde
Sobre els concerts i el seu nivell artístic, Carlos González ha dit que “hem fet un salt de qualitat, hem pujat el llistó i, després del debat que es va obrir en el seu moment, s’ha comprovat que els concerts amb entrada tenen una gran acceptació, ja que possibiliten que vinguen artistes de primer nivell amb els quals d’una altra manera no podríem comptar, com es va posar en relleu amb el gran èxit de Melendi. Comprovem que estem prenent decisions en la direcció correcta”.
“Sobre les novetats, crec que FestiElx ha sigut una innovació que ha sumat i que ha suposat un incentiu i un nou al·licient per a les festes. Considerem que ampliar el calendari requeria introduir nous elements i aquests nous elements han contribuït, com posa de referència l’àmplia participació, a obtindre un bon resultat. D’altra banda, els ajustos en el calendari han possibilitat eixe increment de la participació, eixe major lluïment i, en definitiva, hem tingut unes festes més extenses i més intenses”, ha assenyalat González, que ha agraït el paper exercit per la pregonera Blanca Paloma amb la seua passió i afecte que ha posat en pregó i en la resta dels actes als quals ha assistit.
“Hem avançat el pregó, el nostre agraïment a la pregonera per la passió i afecte que li va posar. El pregó ha sigut una peça clau en eixe disseny de les festes i, en definitiva, els ajustos en el calendari que era una decisió arriscada han funcionat molt bé”.
Col·laboració ens festers
L’alcalde ha posat l’accent també en la col·laboració amb els ens festers. “La nostra gratitud als Moros i Cristians, Pobladors, Gestora, Misteri, UFECE, Carretillers… Crec que les desfilades han sigut extraordinàries, la cridà mereix un esment especial i es consolida com un element fonamental dins de les nostres festes i és un encert rotund que hem de consolidar i de potenciar perquè serveix per a calfar motors i projectar visibilitat a les nostres festes”.
També ha tingut un esment als Punts Violeta. “Atorguem una importància extraordinària a la seguretat en les festes. Les festes han de ser per a la convivència i la convivència exigeix un factor fonamental en matèria de seguretat i els punts violeta formen part d’eixe aspecte. Agraïm la labor de prevenció i de sensibilització que s’ha desplegat des dels punts violeta, també la tasca realitzada per Casa de la Dona”.
Nit de l’Albà
“Malgrat el canvi de data, la Nit de l’Albà ha sigut esplendorosa, amb una participació massiva i una implicació total i absoluta dels il·licitans i les il·licitanes. Tots vam estar a les nostres terrasses mirant al cel”, ha assenyalat l’alcalde, que ha destacat el repte administratiu que va suposar reprogramar la festa per al dia 15 amb el que això ha suposat de desmuntar operatius i tornar a muntar-los en un període vacacional en què ens trobem, com és el cas de serveis sanitaris, d’emergència, de seguretat… i fins i tot la mateixa Pirotècnia Ferrández, encarregada del tret d’aquesta edició de la Nit de l’Albà.
“Ha sigut una Nit de l’Albà esplendorosa, amb una gran intensitat sonora, vistositat en el colorit i lluminositat extraordinària a la Palmera de la Verge i estem convençuts que passarà a la història per la seua data de celebració, però també per la seua espectacularitat i per ser la primera vegada que es du a terme com a Festa d’Interés Turístic Nacional.
Tal com ha donat a conéixer l’alcalde, en aquest any s’han atés un total de 20 persones per ferides de diferent consideració la xifra més baixa dels últims anys. Un total de quatre persones van ser ateses a l’Hospital General, quatre a l’Hospital del Vinalopó, dos al PAS del Toscar, tres al PAS d’Altabix i 7 per l’operatiu HAB.